3 Ιουν 2024

Ανακοινώθηκαν τα θεατρικά βραβεία Μελίνα Μερκούρη και Δημήτρης Χορν



Ανακοινώθηκαν τα θεατρικά βραβεία Μελίνα Μερκούρη και Δημήτρης Χορν σε κοινή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο «Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη».

Το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη απονεμήθηκε στην Ελίνα Ρίζου για τα έργα: «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Χειμωνά (Σκηνοθεσία Παναγιώτης Εξαρχέας, Μικρό Θέατρο Κεραμεικού), «Ο παγοπώλης έρχεται» του Ευγένιου Ο’Νηλ (σκηνοθεσία Ακύλλας Καραζήσης, Θέατρο Προσκήνιο) και «Καμπάνες τα μεσάνυχτα. Κάποιες κυρίες διασκεδάζουν» (παράσταση της ομάδας RMS MATAROA, Σκηνοθεσία Μάνος Βαβαδάκης, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Φρυνίχου).

Συνυποψήφιες για το βραβείο ήταν η Νεφέλη Μαϊστράλη, η Ειρήνη Μακρή και η Πηνελόπη Τσιλίκα. Η επίσης υποψήφια Νάνσυ Σιδέρη είχε αποχωρήσει νωρίτερα από τη διαδικασία.

Η περίοδος της πανδημίας ανέστειλε τη λειτουργία του θεσμού, γι’ αυτό και στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τα βραβεία Δημήτρης Χορν των προηγούμενων ετών: 2019-2021, 2021-2022, 2022-2023.

Ο νικητής του «Βραβείου Δημήτρης Χορν» για τις σεζόν 2019-2020 & 2020-2021, είναι ο Αναστάσης Ροϊλός για τον ρόλο του Τζιμ Ο’Κόνορ στο «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη στο Εθνικό Θέατρο. Συνυποψήφιοί του ήταν ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος, ο Δημήτρης Κίτσος, ο Νίκος Μάνεσης και ο Πάνος Παπαδόπουλος.

Για τη σεζόν 2021-2022 είναι ο Φώτης Στρατηγός για τον ρόλο του Τζων στο «Πόσο κοστίζει να ζεις» της Μαρτίνα Μάγιοκ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου στο Θέατρο Πόρτα. Συνυποψήφιοί του ήταν ο Στάθης Κόικας, ο Τάσος Λέκκας, ο Δημήτρης Φιλιππίδης και ο Ορέστης Χαλκιάς.

Ο τρίτος βραβευμένος με το σταυρό του Δημήτρη Χορν για τη σεζόν 2022-2023, είναι ο Δημήτρης Καπουράνης για τους ρόλους του Μαρτίν/Φεδερίκου στο «Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Συνυποψήφιοι του ήταν ο Βαγγέλης Δαούσης, ο Πάνος Ζυγούρος, ο Βασίλης Μηλιώνης και ο Στρατής Χατζησταματίου.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: