17 Δεκ 2014

Αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΑΣΟ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ  

 Ρυθμός Stage

Μίκης Θεοδωράκης

              Της εξορίας - Τα Λυρικά - Οκτώβρης 78 - Το τραγούδι του νεκρού αδελφού - Πολιτεία - Κύκλος Φαραντούρη - Σκόρπια

Ερμηνεύουν: Κώστας Θωμαΐδης, Καλλιόπη Βέττα, Μπέττυ Χαρλαύτη.
Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

Τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στη μουσική σκηνή "Ρυθμός Stage", η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει  αποσπάσματα από επτά  κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη. Οι κύκλοι τραγουδιών που θα ερμηνευθούν είναι: «Της εξορίας», «Τα Λυρικά», «Οκτώβρης 78»,
  «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Πολιτεία», «Κύκλος Φαραντούρη» και «Σκόρπια». Ερμηνεύουν οι Κώστας Θωμαΐδης, Καλλιόπη Βέττα και Μπέττυ Χαρλαύτη.

Η πρώτη ουσιαστική επαφή του Τάσου Λειβαδίτη με το χώρο της μουσικής πραγματοποιείται το 1945  μέσα στα γραφεία της Λέσχης της ΕΠΟΝ στην Αθήνα, όπου γνωρίζει τον Μίκη Θεοδωράκη, όπως και άλλους διανοούμενους της τέχνης και του πολιτισμού, μια συνάντηση η οποία τα επόμενα χρόνια θα αποφέρει, στο χώρο της ελληνικής μουσικής, ορισμένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του 20ου αιώνα.
Αυτό που έδωσε στο Λειβαδίτη το έναυσμα να στείλει  τα πρώτα του ποιήματα στον Θεοδωράκη για  μελοποίηση ήταν η πλατιά απήχηση που είχε στα λαϊκά στρώματα η μελοποίηση από τον Θεοδωράκη του  «Επιτάφιου» του Γιάννη Ρίτσου, το 1961, καθώς και οι ανάγκες της ταινίας “Συνοικία το Όνειρο' της οποίας υπογράφει το σενάριο μαζί με τον Κώστα Κοτζιά, σε σκηνοθεσία του Αλέκου Αλεξανδράκη. Έτσι, τα πρώτα τραγούδια με δικούς του στίχους κυκλοφορούν τον Οκτώβρη του 1961, στο δίσκο «Πολιτεία» και είναι τα περίφημα «Μάνα μου και Παναγιά», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» (που ακούγονται και στην ταινία), «Δραπετσώνα» «Έχω μια αγάπη» και «Σαββατόβραδο» με ερμηνευτές τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Μαρινέλλα, τον Μανώλη Χιώτη και τη Μαίρη Λίντα. Οι στίχοι του μελαγχολικοί και εσωτερικοί αποτυπώνουν καταστάσεις  προσωπικές:

Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»
Γιάννης Μπελώνης, πιάνο
Θανάσης Βασιλάς, μπουζούκι
Γιάννης Ματσούκας, μπουζούκι
Ξενοφών Συμβουλίδης, όμποε – φλογέρες
Βαγγέλης Κονταράτος, κιθάρα
Αρτέμης Σαμαράς, βιολί
Λευτέρης Γρίβας, ακορντεόν
Σταύρος Καβαλιεράτος, μπάσο
Νίκος Σκομόπουλος, ντραμς
Στέφανος Θεοδωράκης - Παπαγγελίδης, κρουστά

Ηχοληψία: Μιχάλης Αλεξάκης


Ρυθμός Stage
Είσοδος: 12€ με μπύρα ή κρασί
Ώρα έναρξης: 22.30 Μαρίνου Αντύπα 38 16346 Ηλιούπολη
http://www.rythmosstage.gr/ Τηλ: 210 9750060