18 Νοε 2012

Γλυκό της εποχής "Κυδώνια ψητά"

Πολύ νόστιμο, παραδοσιακό επιδόρπιο γλυκό με κυδώνια ψητά. Χρειάζεται το χρόνο του στο ψήσιμο, αλλά είναι εύκολο, αρωματικό και αγαπητό σε όλους.
4.5 αστέρια από 4 σέφ

Προετοιμασία: 10 λεπτά | Μαγείρεμα: 2 ώρες και 20 λεπτά | Σύνολο: 2 ώρες και 30 λεπτά
Συνταγή για: 8 μερίδες .
Υλικά συνταγής:
Κυδώνια: 4 μέτρια
Ζάχαρη: 300 γρ.
Νερό: 2 1/2 κούπες
Κανέλα: 1 ξυλάκι
Γαρύφαλλο: 3 - 4 καρφάκια
Καρδάμωμο: 4 - 5 ολόκληρα
Γιαούρτι ή σαντιγί: όσο θέλετε για το σερβίρισμα

Οδηγίες:
1. Πλένετε τα κυδώνια, τρίβοντάς τα καλά, να φύγει όλο το χνούδι. Τα κόβετε στη μέση και με το κουτάλι της πατάτας, αφαιρείτε το σκληρό κεντρικό τμήμα με τα κουκούτσια. Βάζετε τα κυδώνια σε ταψί με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω. Το ταψί να μην είναι πολύ μεγάλο, ώστε να μην είναι αραιά τα κυδώνια.
2. Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι και το βράζετε, ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη. Αδειάζετε το σιρόπι στο ταψί (βάλτε και στο κοίλωμα που ήταν τα κουκούτσια). Προσθέτετε επίσης την κανέλα, τα γαρίφαλα και το καρδάμωμο, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.
3. Σε μία ώρα βγάζετε τα κυδώνια από το φούρνο, ξεσκεπάζετε και τα γυρίζετε ανάποδα. Τα ξανασκεπάζετε και τα ξαναβάζετε στο φούρνο για 40 λεπτά. Τα ξαναβγάζετε, τα ξεσκεπάζετε, τα γυρίζετε πάλι ανάποδα και τα ξαναβάζετε στο φούρνο, χωρίς να τα σκεπάσετε. Τα ψήνετε άλλα 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να ροδίσουν από πάνω.
4. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία τους. Τα σερβίρετε χλιαρά ή κρύα, με σαντιγί ή γιαούρτι. 

radicio.com