4 Ιουλ 2024

Νέες κυκλοφορίες - Εκδόσεις Μετρονόμος



 Γεωργία Συριοπούλου

Bagatelles της οδού Αλκαμένους

Η Bagatelle είναι μικρή μουσική φόρμα, χωρίς κάποια αυστηρή δομή, ελαφριά, ενίοτε παιγνιώδης ή ακόμη και απλοϊκή. ΟιBagatelles της οδού Αλκαμένους της Γεωργίας Συριοπούλου είναι 60 ιστορίες γραμμένες στο κέντρο της πόλης και κάποιες σε προάστια με εξοχικές κατοικίες της Αττικής και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

 Έχουν γραφτεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε ένα σκηνικό που αλλάζει κατά την πανδημία και μετά. Καταγράφουν και μια προσωπική διαδρομή της συγγραφέως  προς τη μέση ηλικία. Το υλικό τους είναι προσωπικές εικόνες από πολύ κοντινές ή πολύ μακρινές οπτικές γωνίες, αναμνήσεις, σαχλαμάρες στοχασμοί ή αφορισμοί.



Συχνά γραμμένες με εμφανή προφορικότητα γίνονται αποσπασματικές ή γρήγορες σαν να προσομοιάζεται ο ρυθμός ενός timeline. Είναι εμφανής η σχέση της συγγραφέως με την εικόνα και τη φωτογραφία, συχνά φαίνεται σαν να καταγράφει με κρυφή κάμερα ανθρώπους, διακριτικά ή αδιάκριτα. Οι ροές των αφηγήσεων πολλές φορές είναι κινήσεις κάμερας, θα μπορούσε να είναι σημειώσεις κάποιας ταινίας. Ο τόπος αναφοράς είναι ως επί το πλείστον οι περιοχές που βρίσκονται στις παρυφές της τουριστικής προοπτικής της Αθήνας. Θίγονται θέματα εντοπιότητας, (η Γεωργία Συριοπούλου κοιτά τον μητρικό τόπο, το λίκνο) αλλά και αρχιτεκτονικής καθώς πολλά από αυτά σχολιάζουν το χώρο. Οι συμβιωτικές σχέσεις των μεταναστευτικών πληθυσμών εμφανίζονται αντιστικτικά με την πολύ εντόπια ματιά καθώς η περιγραφή-καταγραφή του τόπου, το οικείο και το μεταβαλλόμενο γηράσκον τοπίο λειτουργεί σαν ημερολόγιο ενηλικίωσης.



Η Γεωργία Συριοπούλου (Abies S.) είναι εικαστικός και μουσικός. Έχει τελειώσει το τμήμα ζωγραφικής της Α.Σ.Κ.Τ το1997. Έχει Δίπλωμα Σύνθεσης και Ανώτερων Θεωρητικών. Διδάσκει σαν αναπληρώτρια στη δημόσια εκπαίδευση. Έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις το 2017 και 2022. Έργα της για μικρά σχήματα πνευστών και εγχόρδων έχουν ανέβει σε συναυλίες νέων συνθετών. Έχει δουλέψει στο θέατρο και τον κινηματογράφο και συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα συνήθως με το   ψευδώνυμο Abies Sylos. Οι Bagatelles της οδού Αλκαμένους είναι το πρώτο της βιβλίο.
ISBN: 978-618-5748-41-8,σελίδες:160, μέγεθος: 14 x 21 εκ



Ελισσάβετ Τσακανίκα

Έγκλημα στον Σύλλογο

Ο αστυνόμος Σπυρίδων Μπάκας θα μπει στα άδυτα ενός δημοσίου Λυκείου για να διαλευκάνει την υπόθεση δολοφονίας της υποδιευθύντριας Αριστέας Σφήκα. Ανακρίνοντας τους δέκα υπόπτους συναδέλφους της, θα πάρει γερές δόσεις της ελληνικής σχολικής πραγματικότητας.



Μια χιουμοριστική περιπλάνηση στο σύγχρονο σχολείο και μια διεισδυτική μελαγχολική ματιά στο επάγγελμα του καθηγητή, το Έγκλημα στον Σύλλογο είναι το τρίτο μυθιστόρημα της κοινωνιολόγου Ελισσάβετ Τσακανίκα, που δίδαξε και η ίδια για πολλά χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πριν καταλήξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει στο τμήμα Κοινωνιολογίας.



Η Ελισάβετ Τσακανίκα είναι ιστορικός, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Tο Έγκλημα στον Σύλλογο είναι το τρίτο μυθιστόρημα της.

ISBN: 978-618-5748-34-0, σελίδες: 244, μεγεθος: 14x21

Δεν υπάρχουν σχόλια: