16 Ιαν 2024

Νέες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Μετρονόμος

 


ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

Η ΣΚΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΡΑΝΤΕΣ

 «Η σκιά με τις τιράντες», η νέα ποιητική συλλογή του Διονύση Καρατζά αποτελείται από δεκαοκτώ ποιήματα και επτά επικλήσεις στη μνήμη που αποτελούν τον εκκωφαντικό επίλογο του βιβλίου.

Πρόκειται για μια σύνθεση που ανάγει το νερό σε ένα μυσταγωγικό στοιχείο το οποίο συνοδεύει τα βήματα του ποιητή μεταξύ φωνηέντων και συμφώνων, συλλαβισμών και λέξεων, συμβολισμών και συμβόλων.



Η θάλασσα που ελαφραίνει την ύπαρξη από το σώμα. Ο χειρωνάκτης των νερών που δοκιμάζει την ελευθερία και η διάφανη μνήμη της βροχής είναι μονάχα κάποιες από τις ψηφίδες που συνθέτουν την ονειρική περιπλάνηση στις συναισθησίες της νέας ποιητικής συλλογής του Διονύση Καρατζά.

ISBN: 9786185748272, σελίδες: 40, μέγεθος:21x14 εκ. Τιμή: 8,48 €

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος




ΠΑΡΙΣ ΠΑΡΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΡΙΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ

Ερμηνεύει η ΜΕΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΙΚΟΥ

ΜΕ 17 ΠΟΙΗΜΑΤΑ

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΣΣΥΦΙΔΟΥ

ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΠΕΡΙΕΧΕΙ CD

 

Αυτά τα τρία έργα για πιάνο εκφράζουν την ηθελημένη απουσία, και το ανεκπλήρωτο. Είναι κάποιες σκέψεις που οδηγούν στην ασκητική και στον διαλογισμό, δηλαδή σε μία άλλη διάσταση της πραγματικότητας, προκειμένου να εκπληρωθεί το ανεκπλήρωτο.

Στην απόφασή μου να τα δισκογραφήσω, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η Μέμα Παπανδρίκου. Δεν πίστευα ότι με την ερμηνεία των έργων «το όνειρο θα μπορούσε να παραμείνει όνειρο, ακόμα και όταν ζωντανεύει», μέχρι που τα άκουσα από τη Μέμα Παπανδρίκου. Ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζει το έργο είναι ώριμος και αντισυμβατικός. Αναδεικνύει όλα τα ρομαντικά και σύγχρονα στοιχεία του έργου χωρίς υπερβολές και μας βάζει μοναδικά στην καρδιά του έργου, αναδεικνύοντας όλες τις αθέατες πτυχές του. Η Μέμα Παπανδρίκου ερμηνεύει με ευκρίνεια και καθαρότητα. Είναι ταυτόχρονα αισθαντική, αισθησιακή, ονειρική, ενώ, προσθέτοντας στο έργο και τις δικές της προσωπικές πινελιές, δημιουργεί καινούργια χρώματα στη συνολική εικόνα του. [...]

Τα ποιήματα του Διονύση Καρατζά και της Μαρίας Κοσσυφίδου έγιναν ένα με τα τρία έργα για πιάνο. Είναι πλέον μαζί αλλά και χωριστά, λειτουργούν ταυτόχρονα αλλά και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Το θαύμα έγινε. Υποκλίνομαι. Δεν χρειάζεται να σας πω πόσο σπουδαίοι ποιητές είναι, αρκεί κανείς να διαβάσει το συνολικό τους έργο για να καταλάβει τη συνεισφορά τους στην Τέχνη και τα Γράμματα. [...]

Πάρις Παρασχόπουλος

ISBN: 978-618-5748-23-4, σελίδες:43, μέγεθος:17x14 εκ. Τιμή: 12,70 €



ΣΤΕΛΛΑ ΖΕΡΒΑΚΗ

ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΕΓΩ ΣΤΟ ΤΩΡΑ

Η Στέλλα Ζερβάκη παρουσιάζεται στο αναγνωστικό κοινό μέσα από την πρώτη της ποιητική συλλογή καλώντας μας να θυμηθούμε ότι κανένας δεν είναι μόνος και ότι η τέχνη ξυπνάει μέσα μας μια ενιαία δύναμη που ενώνει γενιές και ψυχές μεταξύ τους ώστε να ενωθούν με τη γη και το χρόνο.

Το «Ταξίδι του εγώ στο τώρα» απαρτίζεται από 60 ποιήματα για την ύπαρξη, τον έρωτα, τον χρόνο, τη συλλογικότητα, την πόλη, την απομάκρυνση από τη φύση και τα ερωτήματα που σφυροκοπούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Ένα ταξίδι του εγώ που συναντιέται και συνομιλεί με τη μοναξιά και την αιωνιότητα, με το ανθρώπινο και το ονειρικό. Το κίτρινο φως από τις λάμπες του δρόμου, οι λευκοί διάδρομοι, τα γκρι πεζοδρόμια και εκείνη η Άνοιξη που εισχωρεί από μια χαραμάδα συνθέτουν τον ποιητικό καμβά της Ζερβάκη καλώντας μας σε μια συλλογική αναθεώρηση.

ISBN: 978-618-5748-24-1, σελίδες:82, μέγεθος:21x14 εκ Τιμή: 10,60 €

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος


ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΛΟΥΛΑ

ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ, ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ

Μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Η αφήγηση ξεκινά από τα προσφυγικά σπιτάκια της Καισαριανής, ακολουθώντας την ιστορία δυο δίδυμων κοριτσιών που απήχθησαν στα δύσκολα χρόνια της κατοχής ώστε να δοθούν σε παράνομες υιοθεσίες. Η συγγραφέας μέσω μιας ζωντανής αφήγησης ξετυλίγει το κουβάρι των εμπειριών και των βιωμάτων των αδελφών μέσω του πρωταγωνιστή Αναστάση, ο οποίος ήταν ο μικρότερος αδερφός των κοριτσιών. Σκηνές που εναλλάσσονται γρήγορα, διάλογοι, και τρεις διαφορετικές χώρες είναι ο ιστός πάνω στον οποίο υφαίνεται η δραματική ιστορία της οικογένειας. Ένας ροζ φιόγκος κι ένα σημείωμα είναι τα όπλα που διαθέτουν τα αδέρφια για να ενωθούν και πάλι, θα τα καταφέρουν;

Μια καταγραφή της αλήθειας με μυθοπλαστικά στοιχεία που αξίζει να διαβαστεί καθώς μας προσφέρει την προσωπική μαρτυρία της συγγραφέως και ιστορικά στοιχεία της εποχής μέσω μιας γραφής βιωμένης και αβίαστης.

ISBN: 978-618-5748-19-7, σελίδες:154, μέγεθος:21x14 εκ Τιμή: 10,60 €


Δεν υπάρχουν σχόλια: