30 Δεκ 2022

Πελέ :Tο παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνεί για τον θάνατο του " ΒΑΣΙΛΙΑ" της μπάλας



 Από χθες το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνεί για τον θάνατο του " ΒΑΣΙΛΙΑ"  της μπάλας Πελέ που έφυγε από την ζωή στα 82 του  χτυπημένος από το καρκίνο .

Ο Πελέ έγινε παγκοσμίως γνωστός με την Εθνική Βραζιλίας, την φανέλα της οποίας φόρεσε 92 φορές επιτυγχάνοντας 77 γκολ. Οδήγησε την «Σελεσάο» στην κατάκτηση τριών Παγκοσμίων Κυπέλλων (1958, 1962, 1970) και στη μόνιμη κατοχή του επάθλου Ζιλ Ριμέ.

Ο Πελέ  έκανε μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων να λατρέψει το ποδόσφαιρο εξαιτίας του και 

παραμένει μέχρι και σήμερα ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που κατέκτησε τρία Παγκόσμια Κύπελλα. Ήταν ο κορυφαίος μιας γενιάς Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ιστορία του αθλήματος. Για ένα μεγάλο διάστημα ήταν ο καλύτερα αμειβόμενος αθλητής στον κόσμο, ενώ κατείχε τίτλους όπως «Ποδοσφαιριστής του Αιώνα» από τη FIFA, «Αθλητής του Αιώνα» από την Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ είναι μέλος του ποδοσφαιρικού Hall of Fame.

Ο Πελέ γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940 και αρχικά το όνομά του ήταν Έντισον προς τιμήν του γνωστού εφευρέτη, Τόμας Έντισον, μιας και ο ηλεκτρισμός πήγε στην πόλη του λίγο καιρό πριν τη γέννησή του. Με το πέρασμα του χρόνου, φίλοι και συγγενείς τον φώναζαν Έντσον (Αράντες ντο Νασιμέντο)

Το παρατσούκλι Πελέ ,  του το κόλλησαν οι συμμαθητές του στο σχολείο, όταν είχε αποκαλέσει κατά λάθος Πελέ τον Μπιλέ τον τερματοφύλακα της Βάσκο Ντα Γκάμα που ήταν ο αγαπημένος του ποδοσφαιριστής. Μάλιστα, πήρε τριήμερη αποβολή γιατί τσακώθηκε με το παιδί που του έβγαλε το παρατσούκλι. Δεν του άρεσε μέχρι που ένας θεολόγος του είπε πως η λέξη αυτή βρίσκεται στη Βίβλο και σημαίνει θαύμα στα εβραϊκά.

Η ποδοσφαιρική σταδιοδρομία του άρχισε στην εφηβική ομάδα της Μπαουρού, στην πολιτεία του Σάο Πάουλο, όπου ο πατέρας του είχε κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Το 1956, η Σάντος εκτίμησε το ταλέντο του και τον ενέταξε στην δύναμή της. Με την ασπρόμαυρη φανέλα αγωνίστηκε στην θέση του επιθετικού μέσου, το διάστημα 1956-1974, σε 638 παιγνίδια επιτυγχάνοντας 619 γκολ. Με την Σάντος ο Πελέ κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Βραζιλίας και 6 διεθνείς τίτλους (3 Διηπειρωτικά και 3 Κόπα Λιμπερταδόρες). Στις 20 Νοεμβρίου 1969, στην 909η συμμετοχή του σε αγώνα Α' Κατηγορίας της Βραζιλίας, σημείωσε το 1.000ό τέρμα του.

To 1974, o Πέλέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο, αλλά τον επόμενο χρόνο συμφώνησε να υπογράψει τριετές συμβόλαιο ύψους 7 εκατ. δολαρίων με την ομάδα «Κόσμος» της Νέας Υόρκης και να συμβάλλει στην προαγωγή τού αθλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1977 κρέμασε οριστικά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αφού οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση τού πρωταθλήματος των ΗΠΑ. Με τους «Κόσμος» αγωνίστηκε σε 56 παιχνίδια σημειώνοντας 31 γκολ

Δεν υπάρχουν σχόλια: