17 Ιουλ 2021

Φιλιώ Πυργάκη : Έφυγε από την ζωή η σπουδαία εκπρόσωπος της δημοτικής μας μουσικής



 Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 82 ετών  η σπουδαία εκπρόσωπος της δημοτικής μας μουσικής Φιλιώ Πυργάκη.

Η Φιλιώ Πυργάκη   τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

 Η κατάσταση της επιβαρύνθηκε, καθώς πριν από δυο περίπου μήνες είχε φύγει από τη ζωή και ο σύζυγος της Μίμης.

Η Φιλιώ Πυργάκη έγινε γνωστή τραγουδώντας σε πανηγύρια στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό και στο βιογραφικό της έχει μια πλούσια δισκογραφική διαδρομή  .

Τη θλιβερή είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή ο τραγουδιστής παραδοσιακής μουσικής Γιάννης Καψάλης, με ανάρτηση στο Facebook. 

«Δυστυχώς έφυγε απ τη ζωή η μεγαλύτερη τραγουδίστρια που έβγαλε ο τόπος μας, Η μεγάλη Φιλιώ Πυργάκη. Καλό σου ταξίδι αγαπημένη μας Φιλιώ. Καλό παράδεισο», έγραψε στην ανάρτησή του. 

Γεννήθηκε στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας το 1939   και τραγουδάει σε γλέντια από την ηλικία των 14 ετών από το 1953. Ύστερα από ένα ατύχημα που είχε μετακόμισε στην Αθήνα , όπου παρουσιάστηκε στη δισκογραφική εταιρία Columbia, με την οποία κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους 45 στροφών. Ο πρώτος της δίσκος κυκλοφόρησε το 1967  και λεγόταν «Βαρέθηκα τα νιάτα μου», με μουσική και στίχους του Κώστα Κοντογιώργη, ο οποίος την είχε εντάξει στην ορχήστρα του. Αργότερα, αναγνωρίστηκε στον χώρο του Δημοτικού τραγουδιού και παράλληλα συνεργάστηκε με μεγάλους και σπουδαίους μουσικούς.



Η Φιλιώ Πυργάκη πέρα από την Ελλάδα έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό (π.χ. στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Σκανδιναβία κ.α) και έτσι κυκλοφόρησε σε πάρα πολύ κόσμο το νεοδημοτικό τραγούδι με μεγάλη επιτυχία.




Δεν υπάρχουν σχόλια: