19 Μαρ 2020

Βασικά υλικά και προϊόντα που πρέπει να έχουμε όλοι στο σπίτι και πως συντηρούνται


Στα πλαίσια της καμπάνιας του Υπουργείου Υγείας “Μένουμε Σπίτι” κρίνεται αναγκαίο από όλους μας να περιορίσουμε τις εξόδους μας και να παραμένουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε στις κατοικίες μας.
Καλό θα ήταν λοιπόν, όταν βγαίνουμε για να κάνουμε τις αγορές μας στα σούπερ μάρκετ ή στις λαϊκές, να προνοούμε και να έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας, ώστε να μην αναγκαζόμαστε να επισκεπτόμαστε τα συγκεκριμένα μέρη καθημερινά.
Για αυτό και εγώ συγκέντρωσα στην παρακάτω λίστα κάποια βασικά υλικά και προϊόντα μαζί με συμβουλές για τη διατήρηση τους, ώστε να διευκολυνθείτε. Πιο συγκεκριμένα:

Ελαιόλαδο: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε μονοακόρεστα λιπαρά, το ελαιόλαδο διατηρείται πιο εύκολα από τα υπόλοιπα λάδια, αρκεί να το φυλάξουμε σε σκιερά, δροσερά μέρη, αφού η ζέστη και το φως το οξειδώνουν.
Από τον Γιώργο Τσούλη 
Κέικ Λαδιού (Olive Cake)

Αλάτι: Πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερή, ξηρή και σκοτεινή θέση.

Σοκολάτα κουβερτούρα: Τη διατηρούμε σε δροσερό και σκιερό μέρος και αποφεύγουμε το ψυγείο, καθώς η σοκολάτα έχει την ιδιότητα να απορροφά τις οσμές από την προϊόντα που βρίσκονται τριγύρω της, π.χ. τυρί.
Τρουφάκια με σοκολάτα κουβερτούρα

Μέλι: Είναι ένα από τα πιο εύκολα τρόφιμα προς τη διατήρηση του, αφού χρειαζόμαστε απλά ένα καλά σφραγισμένο βάζο και ένα σκιερό, δροσερό μέρος.
Μπάρες με δημητριακά και μέλι

Όσπρια: Μπορούν να διατηρηθούν για αρκετό καιρό σε βάζα καλά κλεισμένα.
Φακόρυζο

Φρούτα και λαχανικά: Εδώ θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις αγορές μας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να σαπίσουν και να πάνε τα χρήματα μας χαμένα.
Πράσινη σαλάτα με μήλο και ξηρούς καρπούς

Ζάχαρη: Μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και ένα χρόνο, αρκεί να είναι κλεισμένη αεροστεγώς.
Οι αγαπημένες μου συνταγές για κέικ

Ζυμαρικά και ρύζι: Διατηρούνται σε σκιερό μέρος και υπάρχουν πάρα πολλές εύκολες συνταγές και με τα δύο. Αποτελούν την ιδανική λύση.
Λιγκουίνι με πέστο ντομάτας

Σάλτσα και χυμός ντομάτας: Διαδεδομένα υλικά στην ελληνική κουζίνα, τέλεια για μακαρονάδες και κοκκινιστά.
Pizza rolls

Γάλα και γιαούρτι: Διατηρούνται ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Καλό θα ήταν να μην υπερβάλλετε με την ποσότητα του, αφού είναι ένα προϊόν που μπορούμε να αγοράσουμε και στα περίπτερα ή σε μαγαζιά με ψιλικά.
Κρεμ καραμελέ

Ξηροί καρποί και δημητριακά: Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, καλό θα ήταν να τα διατηρούμε στο ψυγείο, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε ακόρεστο λίπος.
Μπάρες δημητριακών

Φρυγανιές και παξιμάδια: Διατηρούνται ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ιδανικά για το πρωινό και το βραδινό σας.
Ατομικά ντακάκια

Ξύδι: Διατηρείται σε σκιερό μέρος, απαραίτητο για τις σαλάτες μας.
Αυγά: Διατηρούνται ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας και υπάρχει πληθώρα συνταγών με το συγκεκριμένο υλικό.
Αυγά: μυστικά, τρόποι μαγειρέματος και οφέλη

Μπαχαρικά: Διατηρούνται για αρκετό καιρό και κάνουν πιο εύγευστα τα φαγητά μας.

Πατάτες και κρεμμύδια: Διατηρούνται μέχρι και 2 εβδομάδες.
Πατατοσαλάτα

Μεμβράνη, αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα: Απαραίτητα υλικά για τη διατήρηση και τη συντήρηση των τροφίμων μας.

Φύλλα κρούστας και σφολιάτας: Διατηρούνται στην κατάψυξη και αποτελούν βασικό υλικό για τις πίτες, το απόλυτο μαμαδίστικο φαγητό.
Πιτάκια γεμιστά με ντομάτα και μοτσαρέλα

Κρεατικά: Μοσχαρίσιος ή χοιρινός κιμάς, μοσχαρίσια ελιά, χοιρινός λαιμός, κοτόπουλο στήθος ή μπούτι, όλα τους διατηρούνται για 2-3 μέρες στη συντήρηση ή για όσες μέρες επιθυμείτε, αρκεί να είναι πολύ καλά τυλιγμένα, ώστε να μην καούν από την ψύξη.
Ψητά μπούτια κοτόπουλου με πατάτες baby και καρότα