5 Νοε 2019

Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ -Brian Keane στο CHRISTMAS THEATER συμμετέχει η Γιασμίν Λεβί





Μια σπουδαία μουσική συνάντηση

στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης



OMAR FARUK TEKBILEK

ΚΑΙ BRIAN KEANE

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η YASMIN LEVY

Ω μουσική
Στα βάθη σου αφήνουμε τις καρδιές
Και τις ψυχές μας
Εσύ μας δίδαξες να βλέπουμε με τ’ αφτιά μας
Και ν’ ακούμε με τις καρδιές μας.

Χαλίλ Γκιμπράν



ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

CHRISTMAS THEATER

ΚΛΕΙΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ (ΒΕΪΚΟΥ)





Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ είναι ένας από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες στην Έλλαδα, ένας χαρισματικός μουσικός ο οποίος παίζει νέι, ζουρνά, μπαγλαμά, ούτι  και κρουστά. Η συνάντησή του με τον διάσημο μουσικό και κιθαρίστα Μπρίαν Κιν και την σπουδαία τραγουδίστρια του Ισραήλ Γιασμίν Λεβί είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τους φίλους της μουσικής του κόσμου. Ένα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Μεσόγειο γεμάτο από μουσική που μας ταξιδεύει. 





Ο Brian Keane και ο Omar Faruk Tekbilek συναντήθηκαν το 1987, όταν ο πρώτος τον ανακάλυψε να παίζει μουσική σε μια λέσχη που ονομάζεται Fazil's στη Νέα Υόρκη. Ο Brian ζήτησε από τον Omar να συμμετέχει στο soundtrack του ντοκιμαντέρ της Suzanne Bauman για την έκθεση «Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπής», μια συμπαραγωγή της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσινγκτον, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Παλάτι Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης. Από τότε μαζί του, ηχογράφησε 6 δίσκους και οι συναυλίες - συνεργασίες τους τον έκαναν γνωστό σε όλο το κόσμο.





Ορχηστρικά στα οποία έχουν συνεργαστεί έχουν γίνει διάσημα όπως το υπέροχο Kolaymi. Μετά από αυτή την συνεργασία ο Μπρίαν Κιν έγινε δισκογραφικός παραγωγός με περισσότερα από εκατό άλμπουμ και πολλά βραβεία (είχε 6 υποψηφιότητες για Όσκαρ και κέρδισε 4 βραβεία Emmy για soundtracks), ενώ ο Omar Faruk Tekbilek έχει γίνει διεθνής καλλιτέχνης, ένας από τους πιο γνωστούς Τούρκους μουσικούς σε όλο τον κόσμο με εμφανίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη και την Αυστραλία. Με τα χρόνια, ο Ομάρ και ο Μπρίαν συνέχισαν να συνεργάζονται αλλά είχαν πολλά χρόνια να εμφανιστούν μαζί σε μια συναυλία. Ήρθε η ώρα και μάλιστα μαζί τους θα έχουν και μια σπουδαία φωνή του Ισραήλ, την Γιασμίν Λεβί που πάντα συγκλονίζει το κοινό με την ιδιαίτερη φωνή της.


Η Λέβι είναι διάσημη Ισραηλινή ερμηνεύτρια η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο της Ιερουσαλήμ. Τα τραγούδια της, τα ερμηνεύει στα Ισπανοεβραϊκά. Έγινε γνωστή με την ερμηνεία σεφαραδίτικης μουσικής, που μετρά περισσότερα από 500 χρόνια ιστορίας. Έχει ταξιδέψει τραγουδώντας στην Ευρώπη, την Τουρκία, το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μοιράζοντας ακούσματα από Ladino (Ισπανό-εβραϊκή μουσική), από φλαμένγκο, αλλά και από δικά της κομμάτια. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Ελένη Βιτάλη, το Γιάννη Κότσιρα, το Γιώργο Νταλάρα αλλά και το Γιάννη Χαρούλη και υποδύθηκε την διάσημη ελληνίδα ρεμπέτισσα Ρόζα Εσκενάζι σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή της. 




Όπως έχει πει ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ: ««Η μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα, ο συνδετικός κρίκος των λαών. Δεν εκπροσωπώ καμιά εθνικότητα όταν παίζω. Θεωρώ ότι η δύναμη της μουσικής ενώνει τους ανθρώπους. Στο άκουσμά της οι έριδες και οι διαφορές εξαφανίζονται και αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο μιλώντας με την ψυχή. Όταν επικοινωνούμε σʼ αυτό το επίπεδο, είναι εύκολο να δημιουργηθεί αρμονία και ειρήνη».

Μια σπουδαία σύμπραξη έρχεται στο Christmas Theater. Μια συναυλία γεμάτη αγάπη για την μουσική. Όπως λέει και μεγάλος φιλόσοφος του Λιβάνου Χαλίλ Γκιμπράν: «Η αλήθεια της μουσικής βρίσκεται στη δόνηση εκείνη που παραμένει στο αυτί, όταν ο τραγουδιστής έχει τελειώσει το τραγούδι και ο οργανοπαίχτης δεν αγγίζει πια τις χορδές.."










YOU TUBE








Πληροφορίες:

OMAR FARUK TEKBILEK & BRIAN KAYNE

SPECIAL GUEST: YASMIN LEVY

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 στις 20.30
Christmas Theater
Κλειστό ολυμπιακό στάδιο Γαλατσίου (Βεϊκου)

Τιμές εισιτηρίων:

Πλατεία και Κερκίδα (θεατρικά καθίσματα)
VIP ζώνη: 58 ευρώ
A ζώνη: 48 ευρώ
Β ζώνη: 38 ευρώ

Κερκίδα (καθίσματα κερκίδας)
Γ ζώνη: 28 ευρώ
Δ ζώνη: 20 ευρώ
Ε ζώνη: κανονικό 14 ευρώ, παιδικό – εφηβικό – φοιτητικό – 65+, ανέργων, πολυτέκνων: 7 ευρώ

Θέσεις ΑΜΕΑ (μόνο με τηλεφωνική κράτηση): 7 ευρώ, συνοδός 14 ευρώ

Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια, πληροφορίες 211 77 01 700

Για κρατήσεις θέσεων ΑΜΕΑ επικοινωνήστε στο 211 77 01 700

Προπώληση εισιτηρίων: 2117701700,
www.christmastheater.gr www.viva.gr






OMAR FARUK TEKBILEK

Ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ είναι ένας  από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μουσικής, ένας χαρισματικός οργανοπαίκτης της Μεσογείου που πλέον ζει και δημιουργεί μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Η μουσική του Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ έχει τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση, αλλά και σημαντικές επιρροές από σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Η έμπνευσή του απορρέει από τον μυστικισμό, την παράδοση, τον ρομαντισμό και τη φαντασία. Αντιμετωπίζοντας τον εαυτό του σαν αγγελιοφόρο της ειρήνης, επιδιώκει να συνεργάζεται με μουσικούς από διάφορες χώρες. 

Γεννήθηκε στα Άδανα της Τουρκίας. Ο ίδιος άρχισε να ασχολείται από πολύ μικρός με τη μουσική, καθώς η οικογένεια του ήταν επί το πλείστον οργανοπαίκτες. Σε ηλικία οκτώ ετών ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα παίρνοντας πτυχίο στο κaval, ένα μικρό διατονικό φλάουτο. Μεγαλώνοντας, φοίτησε σε θρησκευτικό σχολείο με τη σκέψη και την προοπτική να γίνει Ιμάμης. Μέχρι τα δώδεκά του χρόνια, ήξερε να παίζει φλάουτο, μπαγλαμά, νέι, ζουρνά, ούτι και κρουστά ενώ από τα 13 του χρόνια θεωρείτο επαγγελματίας μουσικός. 

Το 1967 εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα εγκαταλείπει το σχολείο. Στην Πόλη, έρχεται σε επαφή με τους Δερβίσηδες του παλαιού Σουφιστικού Τάγματος Mavlevi. Ο Omar δεν προσχώρησε στο Τάγμα, όμως ο αρχιμουσικός και δεξιοτέχνης του ney, Gunduz Kutbay, έγινε γι’ αυτόν πηγή έμπνευσης και δάσκαλος. 

Επηρεάστηκε πολύ από το μυστικισμό των Δερβίσηδων και το πάντρεμα των ήχων με τη ψυχή στη μουσική τους. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία τους, τα πάντα αλληλεπιδρούν και συνδέονται μεταξύ τους με έναν ιστό. Η μουσική, η κίνηση και ο χορός αποτελούν απλώς ένα μέσο για να φτάσει ο χορευτής στη μεταφυσική εμπειρία. Πρόκειται για μια λατρευτική σχέση που βασίζεται στην αγάπη αλλά και ταυτόχρονα στην ταπείνωση του “Εγώ”. Μέσα από τις μουσικές του εξερευνήσεις και την πίστη στις παραδοσιακές αξίες της Aνατολής, ο Omar Faruk Tekbilek μετά το ταξίδι του και τη διαμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζεται από το δυτικό ήχο. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του "παγκόσμιο" μουσικό. Η διαμονή του στις Η.Π.Α σήμανε και τη δημιουργία του συγκροτήματος “The Sultans”, με Έλληνες, Τούρκους και Αιγυπτίους μουσικούς. Αν και η μπάντα είχε στοιχεία από την pop μουσική, γρήγορα προσάρμοσε τον ήχο της στα ανατολικά - μεσογειακά μουσικά μέτρα, κάτι που προσέλκυσε αρκετούς ακροατές- φίλους της ανατολικής μουσικής στη Δύση. 

Αφού εδραιώθηκε ως ένας από τους καλύτερους μουσικούς της Τουρκίας ξεκίνησε να περιοδεύει σε Ευρώπη και Αυστραλία. Παρόλο που είχε ήδη κυκλοφορήσει πέντε δίσκους με τους “Sultans”, η καριέρα του δεν θα άλλαζε ριζικά, ούτε θα είχε εκτοξευθεί αν δεν είχε γνωριστεί και συνεργαστεί με τον μουσικό Brian Keane, το 1988. Μαζί του, ηχογράφησε 6 δίσκους και οι συναυλίες –συνεργασίες τους τον έκαναν γνωστό σε όλο το κόσμο. 

Ο Omar Faruk Tekbilek κατάφερε με τη πάροδο των χρόνων να παντρεύει στοιχεία και ήχους απ’ όλο τον πλανήτη. Η πολυποικιλότητα που διαφαίνεται στη μουσική του τον καθιστά μοναδικό στο είδος του. Έχει συνεργαστεί με πλήθος μουσικών διεθνούς φήμης, όπως τον τρομπετίστα Don Cherry, τον rock drummer Ginger Baker, γνωστό από τις συνεργασίες του με τον Eric Clapton και τον Jack Bruce, την Ofra Haza, τον Bill Laswell και τους Glen Velez, Simon Shaheen, Mike Mainieri, Peter Erskine, Trilok Gurtu, Jai Utall και Steve Shehan. Έχει επενδύσει μουσικά πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις. Περιοδεύει ανά το κόσμο και φυσικά είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό: “Η Ελλάδα είναι χώρα έμπνευσης, ιστορίας και λίκνο του πολιτισμού. Η ελληνική κουλτούρα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι αυτός που έχει δημιουργήσει τη γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης. Γι’ αυτό και επιθυμούσα να συνεργαστώ με Έλληνες μουσικούς, επειδή η αρμονία της ελληνικής μουσικής είναι σαν μια δεύτερη φωνή που κυλάει στις μελωδίες μου”, έχει πει χαρακτηριστικά. Και ως προς το φιλοσοφικό στοχασμό των Sufi: “Η μέχρι σήμερα εμπειρία μου έδειξε ότι η Sufi πλευρά της μουσικής είναι αυτή που συγκινεί περισσότερο το κόσμο, επειδή πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν, ανεξάρτητα από τη θρησκεία στην οποία πιστεύουν, ότι ο Πλάστης είναι ένας και η ουσία βρίσκεται στην αγάπη και στη λατρεία μας γι’ Αυτόν, ενώ η μουσική ανοίγει τις καρδιές των ανθρώπων.”  Ο Omar έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο "Best Artist of the Turkish Music Award 2003" και ήταν υποψήφιος για το βραβείο "BBC Word Music Award" στην κατηγορία Middle East. Έχει βραβευτεί με το "US Golden Belly Musician of the Year Award" το 1998 και το 1999, ενώ έχει αποσπάσει βραβεία για την ανθρωπιστική και φιλειρηνική του δραστηριότητα.



BRIAN KEANE

Ο Brian Keane ξεκίνησε την καριέρα του ως κιθαρίστας, ηχογραφώντας με  πολλούς καλλιτέχνες, όπως ο Larry Coryell, ο Paco De Lucia, ο Bobby McFerrin και φυσικά και ο ίδιος, κάτω από το label της Blue Note. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Brian θα γίνει πρωτοπόρος στη σύνθεση μουσικής για ντοκιμαντέρ, κερδίζοντας πολλά βραβεία Emmy, Oscar και Peabody, συνεργαζόμενος με τους HBO, Barry Levinson, Ric Burns (συμπεριλαμβανομένης της βραβευμένης με Emmy κλασικής σειράς ντοκιμαντέρ New York). Ήταν η ενασχόλησή του με τα ντοκιμαντέρ που έκανε τον Brian να ανακαλύψει τον Omar Faruk Tekbilek στο soundtrack του ντοκιμαντέρ "Suleyman the Magnificent" το 1986.

Ο Keane έχει συνεργαστεί εκτός από τον Omar Faruk Tekbilek με τους: Linda Ronstadt, Pete Seeger, Van Morrison, τους Chieftains σε περισσότερα από 150 άλμπουμ ενώ μετράει 37 συμμετοχές στο στο Top 10 του Billboard. Είναι ο μοναδικός συνθέτης που σάρωσε όλες τις υποψηφιότητες της Emmy για μουσική σε ένα χρόνο.



YASMIN LEVY

H Yasmin Levy, γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ. Είναι μια ισραηλινή τραγουδίστρια της μουσικής Sefardí. Ο πατέρας της, ο Γιτζάκ Λεβί, ήταν ένας πρωτοπόρος ερευνητής της μακριάς και πλούσιας ιστορίας της Ισπανοεβραϊκής γλώσσας, της μουσικής και του πολιτισμού της Ισπανίας και των Εβραίων της διασποράς. Με το ξεχωριστό στυλ της και το συναίσθημα, η Yasmin έχει δώσει μια νέα ερμηνεία στο εβραιο-ισπανικό μεσαιωνικό τραγούδι με την ενσωμάτωση των πιο σύγχρονων ήχων του ισπανικού φλαμένκο και των παραδοσιακών μέσων όπως το ούτι, το βιολί, το βιολοντσέλο και το πιάνο. Το ντεμπούτο της το έκανε με το άλμπουμ, Romance & Yasmin, το 2000 και κέρδισε υποψηφιότητα ως η καλύτερη νέα καλλιτέχνις για το BBC Radio 3, στην κατηγορία world music. Με το δεύτερο άλμπουμ της La Judería το 2005, κέρδισε μια υποψηφιότητα και πάλι, αυτή τη φορά στην «Διασταύρωση Πολιτισμών».