4 Νοε 2019

Μόλις κυκλοφόρησε το BOB DYLAN (FEAT. JOHNNY CASH) TRAVELIN' THRU 1967-1969: THE BOOTLEG SERIES VOL. 15!



 
H Panik Records και η Sony Music μόλις κυκλοφόρησαν το “Bob Dylan (featuring Johnny Cash) – Travlin’Thru, 1967 – 1969: The Bootleg Series Vol. 15”. 

Το νεότερο κεφάλαιο της καταξιωμένης σειράς κυκλοφοριών “Bob Dylan Bootleg Series” επισκέπτεται ένα καθοριστικό μουσικό ταξίδι του Dylan στο Nashville, από το 1967 μέχρι το 1969. Το επίκεντρο αυτή τη φορά ήταν μη κυκλοφορημένα ηχογραφήματα με τον Johny Cash και ακυκλοφόρητα tracks από τα John Wesley Harding, Nashville Skyline και Self Portrait Sessions. 


Ο δίσκος “Bob Dylan (featuring Johnny Cash) – Travelin’ Thru, 1967-1969: The Bootleg Series Vol. 15” είναι διαθέσιμος σε τριπλό CD, τριπλό βινύλιο και σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα. 

Το πρώτο CD του album, βρίσκει τον Dylan στο Studio A της Columbia στο Nashville να ηχογραφεί διάφορες εκδοχές συνθέσεων γραμμένων για το “John Wesley Harding” (17 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου 1967) και για το “Nashville Skyline” (13-14 Φεβρουαρίου 1969) ενώ ταυτοχρόνως συστήνει και ένα νέο τραγούδι το “Western Road”. 

To δεύτερο CD επικεντώνεται γύρω από τις συνεργασίες του Dylan με τον Αμερικάνικο μουσικό είδωλο Johnny Cash συμπεριλαμβανομένου των περιζήτητων sessions από το Studio A της Columbia και το on-stage performance στο Ryman Auditorium (1η Μαϊου 1969) που έγινε για την μαγνητοσκόπηση του πρώτου επεισοδίου του The Johnny Cash Show. 
Το τρίτο CD κλείνει με tracks ηχογραφημένα στις 17 Μαΐου του 1970, με το βραβευμένο με Grammy θρύλο του banjo Earl Scruggs για το television special του PBS “Earl Scruggs: His Family and Friends”. 

To 1967 βρήκε τον Bob Dylan σε μία προφανή και εκπληκτική μουσική μετάλλαξη. Με την pop σκηνη να γίνεται όλο και πιο baroque, σουρεάλ και psychedelic και με την κυκλοφορία της προχωρημένης για την εποχή τριλογίας του καλλιτέχνη, “Bringing It All Back Home/Highway 61 Revisited/Blonde on Blonde, o Dylan αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας μετά από ένα μοτοσυκλετικό ατύχημα που είχε τον Ιούλιο του 1966. Είχε ήδη ηχογραφήσει το “Blonde On Blonde” με μία ολοκληρωμένη μπάντα στο Nashville τον Φεβρουάριο του 1966, αλλά όταν ήρθε η ώρα να ηχογραφήσει το follow-up το Φθινόπωρο του 1967, προτίμησε να δημιουργήσει ένα πιο minimal ήχο χρησιμοποιώντας λιγότερα μουσικά όργανα και μουσικούς. 

Στις σημειώσεις του για το “Travelin’ Thru” o Colin Escott γράφει “Μιλώντας στο δημοσιογράφο Matt Damsker για τον ήχο του John Wesley Harding o Dylan είπε -Δεν ήξερα πως να ηχογραφήσω με τον τρόπο που ηχογραφούσαν όλοι οι υπόλοιποι και δεν ήθελα... Απλά δεν πίστευα πως όλη αυτή η παραγωγή ήταν απαραίτητη- Επιπλέον προτίμησε την λυρική οικονομία -Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να μην χρησιμοποιώ πάρα πολλές λέξεις- είπε”. 

O Dylan επέστρεψε στο Studio A της Columbia τον Φεβρουάριο του 1969 για να δουλέψει πάνω στο Nashville Skyline. “Ο Bob με ρώτησε αν θα ήθελα να συμμετάσχω στο album” δήλωσε αργότερα ο Johnny Cash “και πήγα στο στούντιο και απλά πάτησαν το record για περίπου 2 ώρες.” Το Columbia Studio A φιλοξένησε 2 Dylan-Cash sessions: 17 και 18 Φεβρουαρίου του 1969 με την συμμετοχή μίας μπάντας που συμπεριλάμβανε τον rock ‘n’ roll pioneer Carl Perkins στην κιθάρα. 

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα μουσική ανακάλυψη του “Travelin’Thru” είναι το “Don’t Think Twice, It’s Alright/Understand Your Man”, καθώς οι 2 τραγουδιστές/τραγουδοποιοί τιμούν μουσικά και φωνητικά ο ένας τον άλλο. 

Τα sessions του Dylan και του Cash συμπεριλάμβαναν και την πρώτη γνωστή εκδοχή του “Wanted Man” που είναι και η μόνη version που τραγούδησε ποτέ ο Dylan. Την επόμενη εβδομάδα ο Cash άνοιξε με αυτό το τραγούδι την συναυλία του στο San Quentin. Τα sessions έδωσαν πρόσβαση μέσα στις κοινές ευαισθησίες που μοιραζόντουσαν ο Dylan και ο Cash μέσα από μία ποικιλία covers συμπεριλαμβανομένων και 2 medleys απο τον Jimmie Rodgers. 

Όταν το The Johnny Cash Show προγραμματίστηκε να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 1969, ο παρουσιαστής προσκάλεσε τον Dylan σαν καλεσμένο στο πρώτο show. Τις μέρες πριν και μετά τις μαγνητοσκοπήσεις του The Johnny Cash Show o Dylan δούλευε στον δίσκο που κυκλοφόρησε μετά από ένα χρόνο, το «Self Portrait». Για το Self Portrait session που έγινε στις 3 Μαΐου ο κιθαρίστας Fred Carter ενίσχυσε την ήδη υπάρχων μπάντα του Dylan από το Nashville. To “Folsom Prison Blues” και το “Rising of Fire” που ηχογραφήθηκαν εκείνη την ημέρα είναι διαθέσιμα για πρώτη φορά στο “Travelin Thru”. 

Παρόλο που μόνο ένα ντουέτο με το Cash (“Girls from the North Country”) εμφανίζεται στο original “Nashville Skyline”του Dylan, o Cash έγραψε τα βραβευμένα με Grammy liner notes του δίσκου. Ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου album ο Dylan έκανε την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά από 5 χρόνια στο The Johnny Cash Show; το συγκεκριμένο performance συμπεριλαμβάνεται επίσης στην νέα κυκλοφορία.
Βρείτε το εδώ.