9 Μαΐ 2018

Η Μαρίλλη Μαστραντώνη / ΕΝΤΡΟΠΙΑ Ensemble παρουσιάζουν το διεθνές Ρroject «Camp Εurope» στο ΧΥΤΗΡΙΟ




Η Μαρίλλη Μαστραντώνη / ΕΝΤΡΟΠΙΑ Ensemble παρουσιάζουν το διεθνές Ρroject «Camp Εurope», που αφορά στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση ιδωμένη από μια διαφορετική οπτική, που συνήθως παραλείπεται στο δημόσιο διάλογο: επιχειρεί να διερευνήσει τη λειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης σε κρίσιμες ιστορικά περιόδους και τη σχέση τους με την τρέχουσα βιο-πολιτική ατζέντα. Μέσα από μια συγκριτική μελέτη ιστορικών παραδειγμάτων, θα συζητήσουμε περιόδους προσφυγικών ροών και εκτοπίσεων στην Ευρώπη του 20ου αιώνα, καθώς και εκείνες τις δομές εξουσίας, οι οποίες διαχωρίζουν ενεργά τα «πολιτικά όντα» (δηλαδή τους πολίτες) από τη «γυμνή ζωή» (τα σώματα). 




 Θα αναλυθεί επίσης η «κατάσταση εξαίρεσης», της οποίας το στρατόπεδο είναι ο προφανής και κατεξοχήν χώρος επιβολής της, σε μια προσπάθεια να αφυπνιστεί η συλλογική μνήμη και να τονωθεί η επακόλουθη κριτική προβολή της στο παρόν, μεταθέτοντας έτσι την εστίαση της προσοχής μας από την παθητικότητα του συναισθήματος της συμπόνιας προς τους αναξιοπαθούντες «μετακινούμενους» πληθυσμούς,  στις πολιτικές και ηθικές ευθύνες μας απέναντί τους, και στη βαρύνουσα σημασία και τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στις κοινωνίες μας η νομιμοποίηση και κανονικοποίηση αυτού του καθεστώτος εξαίρεσης ή έκτακτης ανάγκης. 


 To Ρroject αναπτύχθηκε μέσα από έρευνα και καλλιτεχνικές διαμονές (residency) σε Βερολίνο, Βουδαπέστη και Σμύρνη, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και καλλιτέχνες, όπου η έρευνα επικεντρώθηκε στο τοπικό πλαίσιο. To απoτέλεσμα κάθε residency

παρουσιάστηκε στο κoινό σε μια περφόρμανς ως work-in-progress. Ολοκληρώνεται στην Αθήνα με την ομώνυμη παράσταση, 9-15 Μαϊου 2018 από μια ομάδα Ελλήνων και ξένων περφόρμερ.



Παραστάσεις:

Θέατρο ΧΥΤΗΡΙΟΝ [Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός, 210.3412313] 

Τετάρτη 9 Μαΐου και Κυριακή13 Μαΐου, στις 7 μ.μ. 

Πέμπτη 10, Παρασκευή 11, Σάββατο 12, Δευτέρα 14 & Τρίτη 15 Μαϊου, στις 9.30 μ.μ. 

Διάρκεια: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα 

Εισιτήρια: 12 € (γενική είσοδος), 8 € (ατέλειες, φοιτητικό, άνεργοι) 
Κρατήσεις: Στο Viva.gr και στο ταμείο του Θεάτρου από τις 5 μ.μ.

Συντελεστές:

ΣΥΛΛΗΨΗ - ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μαρίλλη Μαστραντώνη

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Ομάδα RTK  

ΜΟΥΣΙΚΗ: Sarp Keskiner

ΚΙΝΗΣΗ: Χριστίνα Κατσίκη-Σαχτούρη

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ VIDEO: Γρηγόρης Πανόπουλος

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Γιώργος Αγιαννίτης

PERFORMER: Bence Benkő, Βασιλική Γεωργικοπούλου, Şafak Ersözlü, Nίκος Ευσταθιάδης, Δημήτρης Νικολόπουλος, Tσαμπίκα Φεσάκη, Μαριλίζα Χρονέα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Κατερίνα Κώτσου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Τάκης Βεκόπουλος

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ENTΡOΠIA