24 Ιαν 2018

Αχιλλέας Ζωγράφος: Παρουσίαση του βιβλίου του “Music and Chess. Apollo meets Caissa”


Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, στις 6 μ.μ, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Αχιλλέα Ζωγράφου “Music and Chess. Apollo meets Caissa” (Russell Enterprises) στο Μερόπειο Ίδρυμα, Διονυσίου Αεροπαγίτου 45, (στάση Μετρό Ακρόπολη).
Την εκδήλωση θα προλογίσει η υψίφωνος και καθηγήτρια μουσικής Σοφία Παπαδημητροπούλου. Θα μιλήσουν για το βιβλίο ο διεθνής μετρ και συγγραφέας Ηλίας Κουρκουνάκης καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Το βιβλίο πραγματεύεται για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία τη σχέση που έχει η μουσική με το σκάκι. Η παρουσίαση θα γίνει στα ελληνικά με ελεύθερη είσοδο. Θα προβληθούν βίντεο ενώ ο συγγραφέας θα παίξει στο πιάνο σχετικά μουσικά παραδείγματα.
Ο Αχιλλέας Ζωγράφος σπούδασε μουσική στην Ανώτατη Κρατική Ακαδημία Folkwang της Γερμανίας. Έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου σε Ελλάδα, Γερμανία, Κορέα και Ταϊβάν. Ως σκακιστής είχε συμπεριληφθεί στους 100 καλύτερους Έλληνες, με βάση τους διεθνείς πίνακες αξιολόγησης. Διδάσκει στο Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Παλλήνης.
Το βιβλίο:

Kριτική στο έγκριτο ChessDailyNews:
Περίληψη βιβλίου

Το βιβλίο μας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι! Γενικά αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν μόνο τρεις σημαντικοί τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας όπου εμφανίζονται παιδιά-θαύματα: μουσική, σκάκι και μαθηματικά. Αυτό δεν συμβαίνει συμπτωματικά. Υπάρχουν συσχετισμοί σε πολλά επίπεδα. Τώρα, για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία, το MusicandChess εξετάζει τη σχέση του σκακιού με τη μουσική. Τα μαθηματικά είναι κοινός παρονομαστής τους, γεγονός που προβάλλεται ανάλογα.
Θέση του βιβλίου είναι ότι το σκάκι είναι τέχνη και συνδέεται στενά με τα μαθηματικά και τη μουσική. Όπως γίνεται σαφές, αυτή η σχέση έχει μνημονευθεί από μερικούς θρυλικούς σκακιστές όπως ο Μιχαήλ Ταλ ή ο Βλαντιμίρ Κράμνικ. Μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Τζον Κέιτζ, ο Μαρσέλ Ντυσάν και ο Άρνολντ Σένμπεργκ έχουν επίσης γοητευτεί από την ίδια ιδέα.
Στο βιβλίο υπάρχουν κεφάλαια που επικεντρώνονται σε αυτή τη σχέση, ενώ άλλα ασχολούνται με συναφή ζητήματα γενικού, κοινωνικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Το MusicandChess μπορεί να διαβαστεί από αναγνώστες που έχουν καλό γενικό υπόβαθρο, χωρίς να απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις. Το κείμενο συμπληρώνεται από πολλά επεξηγηματικά διαγράμματα και πάνω από 50 έγχρωμες εικόνες.