28 Σεπ 2017

Έκθεση φωτογραφίας – Εγκαίνια 28 Σεπτεμβρίου «Μεσόγειος θάλασσα: μια θάλασσα στη μέση της γης»





Views of the Mediterranean
Όψεις της Μεσογείου
Έκθεση φωτογραφίας – Εγκαίνια 28 Σεπτεμβρίου

«Μεσόγειος θάλασσα: μια θάλασσα στη μέση της γης»


Διαφορετικές όψεις της Μεσογείου, της θάλασσας που ενώνει με το γαλάζιο της τρεις Ηπείρους και τόσους πολιτισμούς, που είναι γεμάτη εικόνες, μνήμες, παραστάσεις, παρουσιάζει η έκθεση φωτογραφίας που εγκαινιάζεται στο i-D ProjectArt με τίτλο «Views of Mediterranean» την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου.
 Μια έκθεση που έρχεται να παρατείνει, με οδηγό τον φωτογραφικό φακό, το καλοκαίρι μας, να προσφέρει ανάσα δροσιάς στο κατώφλι του φθινοπώρου.  
Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση που διοργανώνεται στο i-D ProjectArt, ένα χώρο όπου η τέχνη αποκτά άλλη διάσταση, μετά την έκθεση της διεθνούς ελληνίδας εικαστικού Λυδίας Βενιέρη «Ταρό του έρωτα».
  
Οκτώ διακεκριμένοι Έλληνες φωτογράφοι, απαθανατίζουν τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα της Μεσογείου. Διηγούνται τις μοναδικές ιστορίες που κρύβει στα νερά της, αναζητούν στους βυθούς της «μυθικούς θησαυρούς», ξαποσταίνουν στις δαντελωτές ακρογιαλιές της, ακροβατούν στα σύννεφα που την στεφανώνουν. Τόσο μεγάλη και όμως τόσο οικεία μια αγκαλιά που ξέρει να ανοίγει απλόχερα και να μας περιβάλλει, η Μεσόγειος μας ανταμείβει με τις μοναδικές ομορφιές της. Μαγευτικά τοπία, ταξιδευτές που έχασαν την πυξίδα τους, το κύμα που σκάει στο βράχο σε μια γοητευτική, αέναη κίνηση. Αυτά και άλλα πολλά είναι η Μεσόγειος, η θάλασσα που όπως το λέει και το όνομα της βρίσκεται στο μέσο της γης.
Συγκεκριμένα στην έκθεση συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι εξής φωτογράφοι: Ζέττα Αντσακλή, Μελίτα Βαγγελάτου, Κατερίνα Βαφειά, Μαρίνα Βερνίκου, Ηλίας Γεωργουλέας, Κατερίνα Καλούδη, Ηλίας Κοσίντας, Βαγγέλης Κύρης. Τα Deco Portraits που παρουσιάζει ο Βαγγέλης Κύρης είναι σε συνεργασία με τον Anatoli Georgiev.
Όλοι μαζί δημιουργούν το πολύχρωμο ψηφιδωτό της Μεσογείου. Προσφέρουν ένα ταξίδι στην άλλοτε ήρεμη και άλλοτε πολυκύμαντη θάλασσα, μια περιπλάνηση στους τόπους και τις αντιθέσεις που συνθέτουν το  πρόσωπο της, μια ποιητική καταβύθιση στα μυστικά και τις αθέατες πλευρές της. Με έγχρωμη ή ασπρόμαυρη ματιά, καταγράφουν επίσης μοναδικά πορτρέτα που αποτυπώνουν χαρακτηριστικούς μεσογειακούς τύπους.   Μεσόγειος είναι οι τόποι, οι άνθρωποι, τα ζώα, τα πουλιά, τα ψάρια, τα όστρακα,  μα πιάνω απ’ όλα η ιστορία της.  Η Μεσόγειος είναι το σπίτι μας. Η Μεσόγειος είμαστε εμείς...
Εγκαίνια έκθεσης:Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017, 20.00
Διάρκεια έκθεσης έως τις 11 Νοεμβρίου 2017
Ώρες λειτουργίας:Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00 -19.00. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 10.00-21.00
i-D ProjectArt: Κανάρη 12, Κολωνάκι, 10674, τηλ. 2103221801.




Βιογραφικά καλλιτεχνών 


ΖΕΤΑ ΑΝΤΣΑΚΛΗ 

Η Ζέττα Αντσακλή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε  και εργάστηκε ως μεταφράστρια στην Γαλλική, Αγγλική και  Ιταλική γλώσσα ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Φωτιγραφία δίπλα στον Ανδρέα Σμαραγδή και τον Πλάτωνα Ριβέλλη. Το πρώτο της βιβλίο  “Ματιές και Τόποι” κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε πολλές ατομικές εκθέσεις.
Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με μεγάλη επιτυχία παρουσίασε στην ΜΙΑ MILAN IMAGE  ART FAIR την μεγαλύτερη  Διεθνή ‘Έκθεση Τέχνης αφιερωμένη στην Φωτογραφία.
Συμμετείχε μαζί με άλλους καταξιωμένους φωτογράφους  στην ομαδική έκθεση “Ταξιδεύοντας στην Γη” στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.  Το έργο της, μια εγκατάσταση από 16 φωτογραφίες με τίτλο “ΕΛΛΑΣ” ανήκει στην συλλογή του Υπουργείου Εξωτερικών και στο Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος.  Ενώ τελευταία το έργο “together as one HELLAS-USA” βρίσκεται στην συλλογή του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών.


ΜΕΛΙΤΑ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΥ


Η Μελίτα Βαγγελάτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Έχει ζήσει στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γουινέα και το Μαρόκο, όπου ζει ακόμη.
Κατέχει μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία και έχει επίσης σπουδάσει Φωτογραφία και Ιστορία της Τέχνης. Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς της αποτελείται από εκθέσεις και βιβλία από τις ταξιδιωτικές της φωτογραφίες ανά τον κόσμο. Εκδίδει όμως και βιβλία με άλλα θέματα, όπως το βιβλίο με φωτογραφίες ελληνικών αρχαιοτήτων, 'Marvels In Marble', που εκδόθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ). Το Ίδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου στην Κεφαλονιά έχει επίσης εκδώσει το 'Εικόνες Και Ερμηνείες', ένα βιβλίο της με φωτογραφίες του βοτανικού κήπου του νησιού, με την προσωπική της οπτική αντίληψη.
Καθώς ζει στο Μαρόκο, η πλειονότητα των φωτογραφικών της δραστηριοτήτων πραγματοποιείται εκεί. Εκθέτει και είναι πολύ ενεργή μέσω της «Casamemoire», ενός συλλόγου για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καζαμπλάνκα. Συμβάλλει με δικό της φωτογραφικό υλικό σε δημοσιεύσεις και εκδόσεις βιβλίων και υπήρξε ένας από τους βασικούς συντελεστές στην προσπάθεια της Casamemoire να ανακηρύξει την αρχιτεκτονική του εικοστού αιώνα της Καζαμπλάνκα «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» της UNESCO.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΦΕΙΑ


Γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα, Ελλάδα Ζεί και εργάζεται στην Αθήνα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
2004:Akto Art and Design College, Αθήνα Φοίτησε τον 1ο χρόνο στο BA Photography
2000-2003:Middlesex University, Λονδίνο BA in Fine Art
1999-2000:The London Institute Central Saint Martins College, Λονδίνο
BTEC Diploma in Art and Design 1998-1999: Vacalo College Design School, Αθήνα
Φοίτησε τον 1ο χρόνο στο BA Design
ΒΡΑΒΕΙΑ
Έχει λάβει βραβεία από το περιοδικό «Φωτογράφος» το 2004, 2006 και το 2007.
PROJECTS
2015-2016:Window Displays για το μαγαζί Browns του Λονδίνου
2006 σε εξέλιξη:Μόνιμη συλλογή για τα Aegean Business Lounge των αεροδρομίων της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κύπρου
2017:Μόνιμη συλλογή για τα γραφεία της Hertz Autohellas στην Ρόδο και στην Κέρκυρα.
Έχει παρουσιάσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές. 

ΜΑΡΙΝΑ ΒΕΡΝΙΚΟΥ 


Η Μαρίνα Βερνίκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Επικοινωνία και Φωτογραφία στο Emerson College of Boston και Business Administration στο Harvard Extension School. Από το 2001 έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε διακεκριμένες γκαλερί και μουσεία ανά τον κόσμο, όπως το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Ελλάδα, το Μουσείο του Λούβρου και τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, το Hangaram Art Museum στην Κορέα, το Λονδίνο, το Μονακό και τη Νέα Υόρκη.
Έχει τιμηθεί με τα βραβεία «Sandro Botticelli» στο Palazzo Giucciardi Bongianni, Φλωρεντία, και στη Γαλλία το «La Grand Exposition Universelle» στον Πύργο του Άιφελ. Η δουλειά τους επιδεικνύεται επίσης σε διακεκριμένα ξενοδοχεία όπως το Amanzoe και το Nikki Beach στην Ελλάδα. Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία.


 ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΕΑΣ

Ο Ηλίας Γεωργουλέας γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1962. Το 1986 Σπούδασε φωτογραφία στο «INSTITUTO EUROPEO DI DESIGN» στη Ρώμη. Το 1990 ανοίγει το δικό studio στο Νέο Ψυχικό σε ιδιόκτητο χώρο που διατηρεί μέχρι σήμερα. Επαγγελματικά εδώ και 28 χρόνια ασχολείται με την διαφημιστική, βιομηχανική, αρχιτεκτονική, εκδοτική, αρχαιολογική, φωτογραφία κ.ά.
Επίσης διοχετεύει την επαγγελματική, καλλιτεχνική του γνώση και την αγάπη του για τη φωτογραφία, μέσα από πιο εικαστικά μονοπάτια με μεγάλη απήχηση.
Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας:


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΛΟΥΔΗ

Η Κατερίνα Καλούδη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Μαθηματικά και Τέχνη στο Hamilton College, ΝΥ και Φωτογραφία στο  Royal College of Art στο Λονδίνο από όπου αποφοίτησε το 1986 με το βραβείο καλύτερης Δουλειάς. Εργάστηκε ως φωτογράφος για λογαριασμό γνωστών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και ταξίδεψε πολύ εντός και εκτός Ελλάδος, δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες της σε βιβλία και έντυπα.
Εχει συνεχή συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενω ατομικές εκθέσεις της παρουσιάστηκαν στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Aθήνα (2008), στην Kouros Gallery, NΥ (2009), στην Γκαλερί Citronne, Πόρος (2010), στην Γκαλερί Σκουφά, Αθήνα (2010 κ 2014), γακαλερί Σκουφα Μύκονος (2016,2017), Μεταλλευτικό Μουσείο της Μηλου, Κυκλάδες (2010).στο Photomed ’13, Γαλλια και στο Photomed ’14, Λιβανος, SAF Οrange Water Σαντορίνη (2017).
Τα έργα της ανήκουν σε Μουσεία στην Ελλάδα και σε ιδιωτικές συλλογές στην Αγγλία, την Αυστραλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
 www.katerinakaloudi.com


ΗΛΙΑΣ ΚΟΣΙΝΤΑΣ
Ο Ηλίας Κοσίντας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Από το 1989 εργάζεται επαγγελματικά με την επεξεργασία ασπρόμαυρων φωτογραφιών.
Σπούδασε φωτογραφία στη σχολή Focus. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας στον φωτογραφικό κύκλο και με τους φωτογράφους, Νίκο Οικονομόπουλο και Larry Towell. Και εργάστηκε ως βοηθός στα σεμινάρια του Κωνσταντίνου Μάνου, που έγιναν το καλοκαίρι του 1998 στο φωτογραφικό κέντρο Σκοπέλου.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις καθώς και μια προσωπική στην Γκαλερί Αστρολάβος.


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΡΗΣ

 Ο Βαγγέλης Κυρής γεννήθηκε στην Αθήνα και στις σπουδές του περιλαμβάνονται μαθήματα ιστορίας τέχνης και σχεδίου μόδας.
Η πολυδιάστατη καριέρα του ξεκίνησε στα πιο δημοφιλή περιοδικά της εποχής (Vogue, Elle, Marie Claire, Votre Beauté κλπ.) όπου κατείχε την περιζήτητη θέση του συντάκτη μόδας σε πολύ νεαρή ηλικία. Ακολούθησαν εμπορικές εργασίες που οδήγησαν σε διεθνείς συνεργασίες όπως με την Puma και τη Nina Ricci.
Η εκτεταμένη του δουλειά περιλαμβάνει όχι μόνο φωτογραφήσεις μόδας αλλά και διασημοτήτων, όπως των Woody Allen, Jean Michel Jarre, Gisele Bündchen, Jerry Hall, Sergei Polunin και άλλων.
Επίσης, συμμετείχε στο βιβλίο του Armani Facce da Sport το 2004 και στο μουσείο Armani / Silos στην έκθεση “Emotions of the athletic body” το 2016.
Ο Βαγγέλης Κύρης, ως φωτογράφος τέχνης, εμπνέεται από τις ίδιες τις βασικές αρχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Η φύση, η θρησκεία και ο συναισθηματικός κόσμος του ανθρώπινου όντος, σε διάφορες μορφές είναι τα θέματα πίσω από τις εικόνες του, οι οποίες υπογραμμίζονται πάντοτε από τη διαρκή εμμονή του στην ομορφιά.
Μαζί με τον συνεργάτητμου Ανατόλι Γεοργίεφ δημιούργησαν το The Deco Project, όπου τυπώνουν σε ύφασμα φωτογραφίες από διάφορες συλλογές του Βαγγέλη Κύρη, και μετά είτε ζωγραφίζουν σε ορισμένα σημεία το ύφασμα είτε προσθέτουν κέντημα. Παράλληλα ασχολείται με το project Mythos με έμπνευση την ελληνική μυθολογία και την φωτογραφία των ‘20ς.