24 Ιουλ 2014

22ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ξηροπόταμος 2014»

22ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ξηροπόταμος 2014»
2 και 3 Αυγούστου
 
ΜΕ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ
ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 
Και συναυλία των
ΕΛΕΝΗΣ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΑΛΙΝΑΣ ΚΑΝΑ
 
 
 
 Η καρδιά της παράδοσης χτυπά για άλλη μια φορά στις αρχές Αυγούστου στη Δράμα και στον γραφικό Ξηροπόταμο, όπου με συνέπεια πραγματοποιείται, στις 2 και 3 Αυγούστου, το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ξηροπόταμος 2014», με τη συμμετοχή διακεκριμένων στο είδος διεθνών χορευτικών ομάδων. Συγκεκριμένα φέτος συμμετέχουν στο φεστιβάλ χορευτικές ομάδες από την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Το φεστιβάλ θα κλείσει στις 3 Αυγούστου με τη συναυλία δύο δημοφιλών, αγαπημένων Ελληνίδων τραγουδιστριών της Ελένης Τσαλιγοπούλου και της Μελίνας Κανά, οι οποίες θα μας ταξιδέψουν με όχημα αγαπημένα τους τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων συνθετών και τραγουδοποιών.  Το Φεστιβάλ διοργανώνει δύο και πλέον δεκαετίες ο δραστήριος Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, το Δήμο Δράμας και τη ΔΕΚΠΟΤΑ, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Ξηροποτάμου.
 
Πιο συγκεκριμένα το φετινό πρόγραμμα της πρώτης μέρας  περιλαμβάνει πλούσιες μουσικοχορευτικές  εκδηλώσεις με διεθνείς  συμμετοχές από την Ουγγαρία  και τη Ρουμανία καθώς και με τέσσερις ελληνικές παραδοσιακές  χορευτικές ομάδες. Συμμετέχουν τα:
 
·       Σωματείο Προστασίας και Διάδοσης Ελληνικών Παραδοσιακών χορών «Άσκαυλος»- Νομός Αττικής
·       Θρακική Εστία Δράμας-Νομός Δράμας
·       Τμήμα Λαογραφίας  του Δήμου Βέροιας-Νομός Ημαθίας 
·       Πολιτιστικός σύλλογος Μελενικιτσίου Σερρών- Νομός Σερρών
Τη δεύτερη μέρα το πρόγραμμα θα ανοίξουν οι χορευτικές ομάδες από την Ουγγαρία και τη Σερβία. Στην συνέχεια, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Μελίνα Κανά θα μας ταξιδέψουν με τραγούδια των σημαντικότερων τραγουδοποιών και συνθετών, που αγάπησαν αλλά δεν δισκογράφησαν ποτέ. Τραγούδια κρυμμένα αλλά και αγαπημένα τους από τα παλιά, τραγούδια της Σμύρνης, ρεμπέτικα, λαϊκά, τραγούδια της παράδοσης που παρουσιάζονται με μια υπέροχη μπάντα που πειραματίζεται συνεχώς με νέους ήχους και τρόπους.
Μαζί τους οι μουσικοί:
    •    Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου – κιθάρες, μαντολίνο
    •    Βαγγέλης Καλαμάρας – τύμπανα
    •    Αριστείδης Χατζησταύρου – κιθάρες
    •    Χάρης Κελλάρης – κοντραμπάσο
    •    Και  ο  Δημήτρης Λάππας - μπουζούκι, λαούτο, κιθάρα

Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 20:30.  Γενική είσοδος 5€

Τηλ. & Fax: 25210-92874 Κινητό: 6977576078 www.xiropotamos-mes.gr  E-mail: info@xiropotamos-mes.gr
Βιογραφικό του Μορφωτικού Πολιτισμικού Συλλόγου Ξηροποτάμου
Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου ιδρύθηκε το 1979 ως Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου, από μία ομάδα νέων κατά κύριο λόγο ανθρώπων με αγάπη στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, που έβλεπαν σταδιακά να εξαλείφεται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Πρωταρχικός σκοπός του Συλλόγου η έρευνα, η καταγραφή και η μελέτη ηθών και εθίμων της κοινότητας.
 
Τα πιο σημαντικά έθιμα είναι η συνέχιση του Δρώμενου των Αράπηδων (Αράπιντεν) στις 6 & 7 Ιανουαρίου, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία στον ομώνυμο λόφο (Ιλίντεν)στις 19 Ιουλίου και ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου  του Ξηροποτάμου.
 
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, εκτός από τις ομάδες χορού, δημιούργησε πιλοτικά τμήματα υφαντικής-ραπτικής και εκμάθηση παραδοσιακών μουσικών οργάνων.
 
Το 1993 ο σύλλογος διοργάνωσε για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με την επωνυμία "Ξηροπόταμος 1993" το οποίο συνεχίζει να διοργανώνει ανελλιπώς μέχρι σήμερα, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Στο φεστιβάλ έχουν λάβει μέρος έως σήμερα πάνω από 120 ελληνικά συγκροτήματα και 80 από χώρες του εξωτερικού.
 
Στις μέρες μας λειτουργούν 11 χορευτικές ομάδες απαρτιζόμενες από 200 άτομα ηλικίας τεσσάρων έως εξήντα ετών.
 
Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος έχει συστήσει ερευνητικές ομάδες, ψάχνοντας πιο ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα τα ήθη και έθιμα που χάθηκαν ή αλλοιώθηκαν με το πέρασμα των χρόνων.
 
Ο Σύλλογος έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ρόδο , Ιωάννινα , Κρήτη , Αλεξανδρούπολη  κ.α.) και στο εξωτερικό (Ισπανία, Σερβία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλλία ) με μεγάλη επιτυχία.