15 Μαΐ 2023

Μετωνυμία : Διεθνές χάπενινγκ καλλιτεχνών στην αθηναϊκή γκαλερί (Asclepeion Galleria)

 


Η Γκαλερί Ασκληπιείον (Asclepeion Galleria) στην Αθήνα και η Γκαλερί Surgery (Surgery Gallery) στο Λονδίνο παρουσιάζουν τη Metōnymia (Μετωνυμία), ένα διεθνές χάπενινγκ καλλιτεχνών, που θα πραγματοποιηθεί στην αθηναϊκή γκαλερί. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 26 Μαΐου (8 μ.μ.-11 μ.μ.), ενώ η έκθεση θα διαρκέσει από το Σάββατο 27 Μαΐου έως το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 (Τετάρτη-Σάββατο, 3 μ.μ.-8 μ.μ.).

Η Asclepeion Galleria, που βρίσκεται βόρεια της Ακρόπολης της Αθήνας, προσκαλεί τη Surgery Gallery από το Λονδίνο για να παρουσιάσουν μια ομαδική έκθεση σημειολογίας, με έμφαση στις πνευματικές ανάγκες των καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και η ικανοποίησή τους μέσω των ελεγχόμενων χώρων, παραδόσεων και τελετουργιών. Σύμφωνα με την ηθική, αρετή είναι η δυνατότητα επιλογής λόγων και έργων με υψηλά ηθικά πρότυπα: κάνοντας αυτό που είναι σωστό και αποφεύγοντας το λάθος σε κάθε τομέα της προσπάθειας. Ο Αριστοτέλης τονίζει σε όλες του τις αναλύσεις περί αρετής ότι αυτή πάντα στοχεύει στο ωραίο.

Λέγεται ότι σε αντάλλαγμα για κάποια καλοσύνη του Ασκληπιού, ένα φίδι έγλειψε τα αυτιά του και του δίδαξε μυστικές γνώσεις.

Ο Χρήστος Φαναράς, ο οποίος έχει τη γενική επιμέλεια της έκθεσης, παρουσιάζει καλλιτέχνες από τους τομείς της ζωγραφικής, της φωτογραφίας, του σχεδίου, της γλυπτικής, της περφόρμανς, της μουσικής και της ποίησης, με διαφορετικές τεχνικές ο καθένας, οι οποίοι εμφανίζονται εδώ είτε ατομικά είτε ομαδικά. Ο τίτλος της έκθεσης ενώνει τα έργα που παρουσιάζονται, καθώς αναζητά να αντικαταστήσει το ένα πριν από το άλλο -- οι διαφορές και οι ομοιότητες απορροφώνται ταυτόχρονα, δημιουργώντας το χάπενινγκ. Τα διάφορα χάπενινγκς επιτρέπουν στους καλλιτέχνες να πειραματιστούν με το διαχωρισμό ανάμεσα στη ζωή, την τέχνη, τον καλλιτέχνη και το κοινό. Βλέπουμε ότι χρησιμοποιούν τελετουργικές διαδικασίες που ενημερώνουν και καθοδηγούν τη δουλειά τους, καθώς και συνέπεια στην επανάληψη σε όλο το φάσμα των έργων τους. Οι βάσεις πάνω στις οποίες οι καλλιτέχνες αυτοί δημιουργούν καθιερώθηκαν εδώ και πολύ καιρό - μπορεί να λάμπουν αλλά δεν είναι καινούργιες - έχουν τα θεμέλιά τους σε παραδόσεις αιώνων. Μας θυμίζουν τον Ουροβόρο όφι και τον αιώνιο κύκλο της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Asclepeion Galleria

Friday 26 May 9pm

Mark Wagner, Storyteller

Followed by Yorgo’s Bar 11pm

Traditional Rebetiko Music

Asclepeion Galleria

Saturday 27 May 3pm

Mark Wagner, Storyteller



Χρήστος Φαναράς, 2019

Ο Χρήστος Φαναράς (Ελλάδα) άρχισε να ζωγραφίζει κάποια θεραπευτικά σχέδια στον τοίχο της κουζίνας του, που σταδιακά εξελίχθηκαν σε ένα γιγάντιο έργο σε όλο τον τοίχο. Κατά τη διάρκεια ανακαινίσεων το 2020, ο τοίχος γκρεμίστηκε, αλλά ο Χρήστος κατάφερε να διασώσει κομμάτια του για μια ατομική έκθεση. Τα τελευταία χρόνια επίσης ξεκίνησε να ζωγραφίζει και σε χαρτί. Εκτός από εικαστικός, ο Χρήστος είναι και επαγγελματίας μουσικός και μέλος του ντούο της ψυχεδελικής ντρόουν Elephant House, καθώς και μπασίστας στα συγκροτήματα του Tim Burgess και του Daniel O'Sullivan.

@elephant_house_london




Jun CLN, Tottenham, 2014

Ο JUN CLN (Ισπανία) ξεκίνησε να ζωγραφίζει με σπρέι το 1998 (writer) και από τότε δεν έχει σταματήσει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και να δημιουργεί γκράφιτι. Αρχικά σε πόλεις της Ισπανία όπως: Τολέδο, Κουένκα,Τερουέλ, Βαρκελώνη, Βαλένθια, Αλικάντε, Μούρθια, Αστούριες, Γαλικία, Εξτρεμαδούρα και Χώρα των Βάσκων, και στη συνέχεια σε άλλες χώρες όπως: Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιαπωνία, Ρωσία, ΗΠΑ, Αγγλία και Ελλάδα. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλά περιοδικά όπως το Wanted Magazine και το Silver Nights, και σε βιβλία όπως το Madrid Cierres, το The Golden Years και το Trainspotting brothers vol 1 Madrid Revolution, ενώ έχει δώσει και πολλές συνεντεύξεις στο Διαδίκτυο. Υπογράφει (tags) τα γκράφιτι του ως Supe, Epus, Toza, Maus και, φυσικά, JUN.



Li Li Ren, 2022

Η Li Li Ren (Κίνα) είναι γλύπτρια και χρησιμοποιεί απτικά υλικά (απαλά, αιθέρια, σκληρά κ.ά.) για να δημιουργήσει προσωπικές αφηγήσεις στον χώρο. Η Ren ενδιαφέρεται για τις ψυχολογικές επιδράσεις της ανθρώπινης κλίμακας και των σωματικών μορφών, αναπτύσσοντας προσωπικές αφηγήσεις που προκαλούν συναισθήματα. Αυτές οι συχνά παράλογες και ονειρικές μορφές δημιουργούν έναν τρόπο απόδρασης, μεταφέροντας τον θεατή σε ένα μέρος όπου το πραγματικό και το φανταστικό συγχωνεύονται. Κεντρικό σημείο, στο εξελισσόμενο έργο της Ren, είναι η ασχολία της με τη σημειολογία και, πιο συγκεκριμένα, με την επικοινωνία πέρα από την προφορική και γραπτή γλώσσα. Στο βυθισμένο της βασίλειο, τα θαλάσσια όντα υπερβαίνουν τη χωρική απόσταση μέσω ηλεκτρικών ρευμάτων που τα διατρέχουν και μέσω αισθητήρων που λαμβάνουν πληροφορίες. Ένα ακόμα στοιχείο του έργου της είναι η παράλληλη επικοινωνία με αρχαία ή μελλοντικά πλάσματα μέσω κυμάτων και η ανέφικτη αίσθηση της μητρότητας και η φαντασία της μήτρας που φαίνεται ότι δεν μοιάζει με τους κατασκευασμένους κόσμους και τις γλώσσες μας, αλλά μάλλον με κάτι παλαιότερο που έχει τις ρίζες του στην αίσθηση. @lili_ren_


Emer O’Brien, Contemporary Amnesia, The Green Door, Ισπανία, 2015

H Emer O’Brien (Ιρλανδία) είναι εικαστικός εγκαταστάσεων (installation art) και καθηγήτρια φωτογραφίας του IHP στο Αμερικανικό κολλέγιο Deree της Ελλάδας. Το έργο της επικεντρώνεται κυρίως στον Μοντερνισμό. Αυτό αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη σχέση με τον χρόνο, που χαρακτηρίζεται από έντονη ιστορική ασυνέχεια ή ρήξη, είναι ανοιχτό προς το μέλλον με αυξημένη ευαισθησία σε αυτό που είναι μοναδικό στο παρόν. Το “Contemporary Amnesia” που ξεκίνησε το 2003 είναι μια σειρά αναλογικών φωτογραφιών και lightboxes που χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες μορφές αντίδρασης τόσο στον Εκσυγχρονισμό (τεχνολογικές, οικονομικές και πολιτικές διαδικασίες) όσο και στον Μοντερνισμό (οι κοινωνικές συνθήκες και οι τρόποι εμπειρίας που θεωρούνται ως το αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών). https://www.artappelgallery.gr/artists2/



Ισμήνη Σιγάλα, 2022

Η Ισμήνη Σιγάλα (Ελλάδα) εργάζεται στη βιομηχανία VFX εδώ και χρόνια και είχε πάντα μεγάλη αγάπη για τις τέχνες. Πρόσφατα ανακάλυψε ότι είναι νευροδιαφορετική (ΔΕΠΥ) και αυτό εξηγεί γιατί εξερευνεί πολλαπλούς καλλιτεχνικούς κλάδους. Το έργο της έχει ποικίλες μορφές, από παστέλ με χρωματιστά μολύβια μέχρι και ψηφιακά μέσα. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας ανακάλυψε μια νέα αγάπη για τις ηχητικές εξερευνήσεις με άμπιεντ ηχοτοπία ντρόουν, τις οποίες συνδυάζει με βίντεο ή VFX και τις παρουσιάζει στο Διαδίκτυο.

@electronicbagatelle


Bjørn Hatleskog, 2022

Ο Bjørn Hatleskog (Νορβηγία) είναι το ένα μέλος του ντούο Storyteller, ένα πρότζεκ ακουσμάτικης ποίησης (spoken-word). Το προσωπικό του έργο κυμαίνεται ανάμεσα στην ηλεκτροακουστική μουσική και το ηχητικό κατασκευαστικό (installation) μπρικολάζ (bricolage) με τα οποία εξερευνεί τη φύση των αναδραστικών βρόγχων (feedback loops), του θορύβου και των παρεμβολών και την εφαρμογή τους με μηχανικούς αυτοματισμούς.

Επίσης είναι ο ιδιοκτήτης της Surgery Gallery στο Λονδίνο και ο μάνατζερ της εταιρείας δίσκων Adaadat. @bjorn-hatleskog


Justinthebastard, 2022

Ο Justin Fink (Αγγλία) επίσης γνωστός ως Justinthebastard, είναι ένας καλλιτέχνης τατουάζ με βάση του το Λονδίνο. Συχνά συνδυάζει την αισθητική των παλιών τατουάζ των φυλακών με κινήματα τέχνης του 20ού αιώνα. Επικεντρώνεται στο να ‘χτυπάει’ τα δικά του μοναδικά σχέδια, που αντλούν έμπνευση από τα συναισθήματα της απομόνωσης, της αγωνίας, του φόβου του θανάτου και μιας αδιάλειπτης επιμονής απέναντι στην κοινωνική κατάρρευση. @justinthebastard

 


Mark Wagner, 2015

Ο Mark Wagner (Γαλλία) παρουσιάζει τη ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ (SYMPATHETIC SYMPHONY).Συνεχίζοντας το έργο του με τη χρήση της δόνησης ως μεταφυσικής έρευνας, επιστημονικής μελέτης και δημιουργικής έκφρασης,η συμπαθητική συμφωνία ενσωματώνει αρκετά έργα, μεταξύ των οποίων και το Cymagick. Πρόκειται για μια καλλιτεχνική μέθοδο που χρησιμοποιεί την κυματική φαινομενολογία -την οπτικοποίηση του ήχου- και ένα

ολοκαίνουργιο έργο που επιτρέπει να παίζεται ηλεκτροακουστική κιθάρα χρησιμοποιώντας συμπαθητικό συντονισμό. Τα αποτελέσματα είναι μαγευτικά, μέρος παιχνιδιού και μέρος βαθιάς προσέγγισης που προσφέρουν πολύτιμες οπτικές για τα υποκείμενα φαινόμενα της ζωής. @markwagner33


Bjørn Hatleskog & Bruce McClure - 2019 (Storyteller)

Storyteller (Σκωτία), πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ του συγγραφέα και περιστασιακού σκηνοθέτη Bruce McClure και του καλλιτέχνη ήχου Bjørn Hatleskog. Λαμβάνοντας τη μορφή ραδιοφωνικού Οργουελικού δράματος, παρουσιάζεται ηχογραφημένο σε κασέτα ως φόρος τιμής στο ομώνυμο παιδικό περιοδικό, με τη σειρά κασετών που δημοσιεύτηκε από τη Marshall Cavendish τη δεκαετία του '80. @storyteller


Ασκληπιού 102,

114 71, Αθήνα.

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη - Σάββατο 3 μ.μ. - 8 μ.μ

Surgery Gallery

79a Pitfield Street,

London,

N1 6BT.

www.surgery.gallery



Logo

Copyright (C) 2023 Emer O'Brien Atelier / Asclepeion Galleria. All rights reserved.

In the past you provided your email address. Occasionally, you will receive brief announcements regarding upcoming events and exhibitions.

Our mailing address is

Emer O'Brien Atelier / Asclepeion Galleria

Askilipiou 102

Athens 11471

Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια: