Διάλεξη με  θέμα  «Χάος στο κοσμικό μηχανοστάσιο»   στην Κύμη, την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019 και ώρα 9:15 μμ. στο Θέατρο του Λαογραφικού Μουσείου. Η διάλεξη πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κύμης και είναι στα πλαίσια των ετήσιων καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του εν λόγω Συλλόγου. Είσοδος δωρεάν.


Στις αρχές του 21ου αιώνα ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο έχει πια αλλάξει ριζικά. Το κατακερματισμένο, μηχανιστικό και αιτιοκρατικό Σύμπαν του Νεύτωνα, βασισμένο στην Ευκλείδεια Γεωμετρία ,-αφού κυριάρχησε επί 300 χρόνια στη δυτική σκέψη -έδωσε την θέση του σε έναν κόσμο που ξεχειλίζει από δημιουργικότητα.

Οι φυσικοί νόμοι έχασαν την απόλυτη αυστηρότητά τους τόσο στον μικρόκοσμο όσο και στον μακρόκοσμο. Δεν έγιναν όμως αυθαίρετοι, σπάταλοι. Παρέμειναν «οικονομικοί» διατηρώντας την κομψότητά τους. Το κοσμικό μηχανοστάσιο, παρόλες τις φαινομενικές διαταραχές που υπέστη, εξακολουθεί να λειτουργεί, ίσως πιο ελευθέρα, πιο δημιουργικά, με περισσότερη φαντασία.

Έτσι, τα κύματα πιθανότητας του μικρόκοσμου, το χάος του μακρόκοσμου και οι μορφοκλασματικές δομές (fractals) από τα οποία είναι πλημμυρισμένη η Φύση συνθέτουν ένα άκρως ενδιαφέρον σκηνικό συνυφασμένο και με την επιβίωση. Σκηνικό στο οποίο εναλλάσσονται σοφά η τάξη με την αταξία, το χάος με την προβλεψιμότητα, το τραχύ με το λείο, το κανονικό με το ακανόνιστο, η άγνοια με την γνώση.
A.A.


Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Αντώνης Αντωνίου γεννήθηκε στην Κύμη. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα Μαθηματικά και στην Αστροφυσική στη Γερμανία και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανήκει στο ερευνητικό τμήμα Αστρικής Φασματοσκοπίας του Τομέα Αστροφυσικής – Αστρονομίας- Μηχανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με εντεταλμένο ερευνητικό αντικείμενο τους θερμούς αστέρες εκπομπής. Παράλληλα είναι επιστημονικός υπεύθυνος της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας. Έχει διδάξει, επίσης, ως επισκέπτης διδάσκων, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Περισσότερες από 80 επιστημονικές εργασίες (Δεκέμβριος 2018) του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτές. Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής σε ημερίδες επιστημονικού και ευρύτερου πολιτιστικού περιεχομένου καθώς και σειρά εκπομπών-συνεντεύξεων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς Είναι μέλος πολλών επιστημονικών ενώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πηγή  eviaportal.gr