4 Ιαν 2019

"Dede" από την Κινηματογραφική λέσχη Θεσσαλονίκης


Η Κινηματογραφική λέσχη Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη της και τους φίλους της,
στην 6η προβολή για τη σεζόν 2018-2019
με την ταινία:
Dede 
Η προβολή θα γίνει την  Τετάρτη  9/1/2019   ώρα 9:00μμ
στον κινηματογράφο Βακούρα Ι

προλογίζει ο κριτικός κος  Μάριος Καράμπελας




Γεωργία  2017                                                                       

 Διάρκεια 96’                                                                              

ΣκηνοθεσίαMariam Khatchvani
Πρωταγωνιστούν: Natia Vibliani, George Babluani, Girshel Chelidze, Nukri Khatchvani
Σε ένα γεωργιανό χωριό του Καυκάσου οι άντρες επιστρέφουν από τον πόλεμο. Η νεαρή Ντίνα αρνείται να παντρευτεί έναν από αυτούς, στον οποίο την έχει τάξει η οικογένειά της. Η αποφασιστικότητά της θα αναστατώσει όλο το χωριό και θα γίνει αφορμή για μια σειρά από αναπάντεχα και τραγικά γεγονότα. Σε μια περιοχή χτυπημένη από τον πόλεμο, αυτός μεταξύ αντρών και γυναικών αποδεικνύεται εξίσου οδυνηρός…
Η σκηνοθέτης σημειώνει:
«To 1992 ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στη Γεωργία, υπήρχε συνολική αναρχία στο Svaneti. Η ιστορία της γιαγιάς μου ήταν η έμπνευσή μου για την ταινία, την οποία και ήθελα να πω. Φυσικά ορισμένες παραδόσεις έχουν αλλάξει. Η περιοχή μας έχει γίνει τουριστικό θέρετρο. Αλλά υπάρχουν ακόμα οικογένειες που δεν βασίζονται στην αγάπη. Αυτό δεν ισχύει μόνο στο Svaneti.».




Είναι η πρώτη ταινία της Γεωργιανής Μαριάμ Κατσβάνι, γυρισμένη στην τοπική διάλεκτο της περιοχής, που έχει ήδη ανακηρυχθεί από την Ουνέσκο ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, λόγω της ιδιοσυστασίας και της μοναδικότητας της κουλτούρας της.