25 Νοε 2017

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΛΥΚΟΥΔΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολητών  στο πλαίσιο ενίσχυσης  των δράσεων 
κοινωνικής αλληλεγγύης για τα μέλη της, οργανώνει το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017 στις 20:30,
συναυλία στο  Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών. ((Στεφάνου Δέλτα 15, Ψυχικό).

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.



Θα παρουσιαστεί  το Ορατόριο ΠΡΟΣΕΥΧΗ της Πηγής Λυκούδη.

Συμπράττει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με την συνθέτρια στο πιάνο.

Ερμηνεύουν η Alexandra Gravas μεσόφωνος

και ο Σπύρος Κλείσσας βαρύτονος.

Συμμετέχει ο βυζαντινός χορός ΤΡΟΠΟΣ

Μουσική διεύθυνση: Χρύσανθος Αληφάσης.




Το ορατόριο ΠΡΟΣΕΥΧΗ είναι γραμμένο από την συνθέτρια Πηγή Λυκούδη μία από τις ελάχιστες γυναικείες αν όχι η μοναδική στο Ελληνικό χώρο της σύνθεσης συμφωνικών έργων.

Το έργο παρουσιάζει μία πρωτοτυπία, μία μοναδικότητα, που την χαρακτηρίζει αφενός η συνύφανση των στοιχείων της Ανατολικής Μονωδίας – του Βυζαντινού μέλους, και της Δυτικής κλίμακας λυρικής σύνθεσης, και αφετέρου το λιμπρέτο του που είναι βασισμένο στην ορθόδοξη υμνολογία των Θεομητορικών και το σύνολο των Δεσποτικών εορτών. Εμπεριέχει  δηλαδή τη μέθεξη του ελληνικού με το ευρωπαϊκό και του μονοφωνικού με το συμφωνικό.

Διατηρεί την Αλεξανδρινή Κοινή γλώσσα, από την οποία δημιουργήθηκε η λόγια μορφή τής εκκλησιαστικής γλώσσας της λατρείας τής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τής Υμνολογίας των μεγάλων Βυζαντινών ορθόδοξων υμνογράφων.

Τα κείμενα αυτά χαρακτηρίζονται από μία ζωντανή διαχρονικότητα και έχουν μεταφραστεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου. Χαρακτηρίζονται δηλαδή από μία παγκοσμιότητα.

Με δεδομένη την θέση της Παναγίας στην Ελληνική συνείδηση στη χωρία των εγκωμίων έχουν ενσωματωθεί δύο ζωντανοί στην παράδοσή μας λαϊκοί θρήνοι από την Μικρά Ασία και την Κύπρο που μιλούν για τον πόνο της της Μάνας κάτω από τον σταυρό.



Το έργο γράφτηκε αυθόρμητα, σαν ανάγκη έκφρασης του θρησκευτικού συναισθήματος με την καθαρότητα της ματιάς μιας μουσικής προσέγγισης ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, ανάμεσα στην Δοξολογία και στον Θρήνο, στην Σταύρωση και την Ανάσταση, ως στάση ζωής και ατραπός για να αντιμετωπίσουμε όσα συμβαίνουν και αποδιώχνουν τον άνθρωπο από την αληθινή του φύση. Γράφτηκε για να εκφράσει την αντίδραση της συνθέτριας στα γεγονότα της τρέχουσας περιόδου που η παγκόσμια καθημερινότητα χαρακτηρίζεται από την ελαχιστοποίηση, τον μηδενισμό της ανθρώπινης οντότητας, σαν μία προσπάθεια αναπτέρωσης της ελπίδας που απορρέει από την επικοινωνία με τον Πλάστη.

Είσοδος  20,00 €

Εισιτήρια:

Βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ – Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών

και στους αριθμούς τηλεφώνων  210 64 64 270  &  210 64 33 750