10 Ιουλ 2012

Στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του 30ου Παγκοσμίου Συνεδρίου για τη Μουσική Εκπαίδευση

Την Κυριακή 15 Ιουλίου 2012 θα ξεκινήσουν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του 30ου Παγκοσμίου Συνεδρίου για τη Μουσική Εκπαίδευση, που διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) και η ISME (International Society for Music Education). Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, έως και τις 20 Ιουλίου. 

Για τους σκοπούς του Συνεδρίου, αναμένεται να παραβρεθούν στην πόλη μας συνολικά 2500 μουσικοπαιδαγωγοί και μουσικοί, από 70 χώρες του κόσμου.

Είναι η πρώτη φορά που ένα επιστημονικό γεγονός ανάλογης εμβέλειας διοργανώνεται στην Ελλάδα.
Μετά από πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, 16 μουσικά σχήματα από την Ελλάδα και πολλές ακόμη χώρες, θα δώσουν συναυλίες στο Πάρκο Μουσικής, από τις 15 έως και τις 17 Ιουλίου, ενώ την Τετάρτη 18 Ιουλίου στον ίδιο χώρο, θα φιλοξενηθεί η Ελληνική Βραδιά. Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Για τις εργασίες του Συνεδρίου και για τα μουσικά γεγονότα που συνοδεύουν τη διοργάνωση, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη μουσικοί από την Κύπρο, τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, τη Ν. Αφρική, την Τουρκία, την Σουηδία, τη Βραζιλία, την  Ουγγαρία, τη Ναμίμπια, τη Ρωσία, την Ισλανδία και την Ελλάδα.  Οι συναυλίες θα διαρκούν από τις 21:00 έως τις 24:00.
Από τις 15 έως και τις 17 Ιουλίου 2012, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής: 

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/7/2012

Inoro (Ελλάδα  – Ήπειρος)
Soul Patrol (Μ. Βρετανία)
Robert Smyth Jazz Band (Μ. Βρετανία)
HfMDK Jazz Choir (Γερμανία)
Simply Blue (Νότια Αφρική)
Africa and the Diaspora Today (Νότια Αφρική)

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/7/2012

Sirnagme (Τουρκία)
Out Egwu Odi Nana (Νότια Αφρική)
Håkan Rydin Trio (Σουηδία)
Jamem 5 (Βραζιλία)
Αι φωναί (Κύπρος)
Delaware Steel  (Η.Π.Α.)

 ΤΡΙΤΗ 17/7/2012

Συγκρότημα «Μουσικές του Κόσμου» - Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης  
Hungarian Folk Music (Ουγγαρία)
Gabzella Performers (Ναμίμπια)
Kamchatka Russian Quartet (Ρωσία)
Reykjanesbaer Big Band (Ισλανδία)
Την Τετάρτη 18 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η «Ελληνική Βραδιά», στο πλαίσιο της οποίας θα αναδειχθεί η ποικιλομορφία της εγχώριας μουσικής δημιουργίας.

Η Ελληνική βραδιά  αποτελείται από δύο μέρη:

Από τις 19:00 έως τις 21:00, θα παρουσιαστεί το πρώτο μέρος, αποκλειστικά για τους συνέδρους, εντός του Μεγάρου Μουσικής, με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου, της Μαρίζας Κωχ και του μουσικού σχήματος «Πλάζα». Στις 21:00 η Μπάντα δρόμου «Κρουστόφωνο» θα οδηγήσει τους συνέδρους στο Πάρκο Μουσικής, σε μία ακόμη ανοιχτή συναυλία για το κοινό, στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν τα σχήματα: «Λαϊκό -  Ρεμπέτικο» του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, «Ιδαία Γη» (Κρητική μουσική με τους Αρετή Καμηλάκη, Χάρη Πορφυρίδη, Σπύρο Αλεξανδράκη), «Ψυχή και Σώμα» (Ποντιακή μουσική με τους αδελφούς Τσαχουρίδη) και το Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης (Παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα).