15 Μαΐ 2012

Ναυάγιο στη σύσκεψη – Πάμε για εκλογές

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.

Μετά και την αποτυχία των συνομιλιών, η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές τον Ιούνιο.

Την Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, για να οριστεί το πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Βενιζέλος: Η χώρα βαδίζει σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες

Η χώρα βαδίζει σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, επιρρίπτοντας την ευθύνη σε όσους, όπως είπε, έθεσαν και μάλιστα «εν ψυχρώ» το προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον, υπεράνω του εθνικού συμφέροντος, παρερμηνεύοντας την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που ήθελε κυβέρνηση συνεργασίας και κοινή προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «αλαζονεία», «μικροκομματισμό», και «τυχοδιωκτισμό» κάποιων εκ των πολιτικών αρχηγών και ζήτησε από όλους τους Έλληνες να διαβάσουν τα πρακτικά της σύσκεψης, προκειμένου να αντιληφθεί ποια ήταν η συμπεριφορά του καθενός.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε ευθύνες για το ναυάγιο όλων των προσπαθειών κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ανέφερε ότι σήμερα υπήρξε νέα πρόταση από τον κ. Καμμένο να αναλάβουν εκείνος και το κόμμα του τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από κανέναν, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, δεν ήταν αυτή η εντολή του ελληνικού λαού.

Αναγνωρίζοντας ότι το κόμμα του θα προσέλθει στις εκλογές, ξεκινώντας από δυσμενή βάση, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι η πατρίδα μπορεί να σωθεί, αν το θέλουν οι πολίτες, ευχόμενος αυτή τη φορά «η επιλογή τους να είναι πιο ώριμη».Δεν έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε, με εμφανή ανησυχία, ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να πάμε καλύτερα και «προς Θεού όχι χειρότερα».

Φ. Κουβέλης: Κάποιοι κοιτούν το κομματικό τους συμφέρον

Η Δημοκρατική Αριστερά έκανε ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να μην γίνουν νέες εκλογές και να υπηρετηθεί το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Κουβέλης περιέγραψε τις προτάσεις που κατέθεσε την περίοδο των διερευνητικών εντολών, υπογραμμίζοντας ότι κατέθεσε την πρότασή του για την οικουμενική κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να στηρίζεται σε προγραμματική συμφωνία και φερέγγυα πρόσωπα και δυνάμεις που θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την αλλαγή του Μνημονίου.

Πρότεινα, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ότι στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να υπάρχει ρητή δέσμευση για την άμεση έναρξη αποδέσμευσης από το Μνημόνιο και προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να προωθηθούν μέτρα για την άρση των νόμων για τη μείωση των μισθών, τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, τη δέσμευση για την ανάπτυξη, την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Κουβέλης, δεν επήλθε συμφωνία στην πρότασή του που προέβλεπε, όπως εξήγησε, τη συμμετοχή στην κυβέρνηση τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ειδικότερα για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούσαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι στόχος του ήταν να υπηρετηθεί το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας και όχι το κομματικό συμφέρον και κάλεσε τον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέληξε λέγοντας ότι από την αρχή, κάποιες πολιτικές δυνάμεις είχαν επιλέξει την προσφυγή σε νέες εκλογές για να υπηρετήσουν το κομματικό τους συμφέρον.

Π. Καμένος: Κάποιοι θέλουν να εξυπηρετήσουν το μνημόνιο

Ο κ. Καμμένος, στις δηλώσεις του τόνισε: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης κάναμε μια ύστατη προσπάθεια, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στη συνάντηση, από την οποία είχαμε αποκλειστεί. Καταθέσαμε τις επτά θέσεις μας. Αναφερθήκαμε με απόλυτη σαφήνεια στα εθνικά θέματα που δεν συζητήθηκαν, με ευθύνη των δυνάμεων του μνημονίου. Αναφερθήκαμε στα μέτρα του Ιουνίου και στα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά με τη ρευστότητα, την απόσυρση καταθέσεων, κάνοντας δυνατή μια εθνική λύση που θα μπορούσαν να στηρίξουν βουλευτές των κομμάτων που μετέχουν στη σύνθεση της νέας Βουλής. Δεν είχαμε ανταπόκριση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε στα επτά σημεία, πλην αυτού για τη διαγραφή χρέους. Ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι θέλει εκλογές γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κουβέλης, ενώ στα θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαγραφή κυβέρνησης συμφώνησαν, δεν υπήρχε δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης.

Επίσης, καταθέσαμε σαφέστατο οδικό χάρτη για το πώς μπορεί να γίνει εκτελεστό το σχέδιό μας. Ζητήσαμε ψήφο εμπιστοσύνης και ξεκαθαρίσαμε ότι για να προχωρήσουμε στην καταγγελία των συμβάσεων, χρειάζονται 180 βουλευτών. Οι προτάσεις μπλοκαρίστηκαν από τους συγκυβερνώντες, που θέλουν να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα του μνημονίου.

Ξεκαθαρίσαμε ότι μπορούμε να υπηρετήσουμε μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού, εκτός από τη συμμετοχή των κ.κ. Βενιζέλου και Σαμαρά. Προχωράμε σε μια προεκλογική περίοδο που ο λαός πρέπει να αποφασίσει. Θέλει να ζει υπό τις απειλές της κ.Μέρκελ και των τραπεζών; Θέλουμε να συνεχίσουμε στην πατρίδα μας ο κ. Φούχτελ να ειναι κυβερνήτες ενός ελεύθερου τόπου; Ή θέλουμε να έχουμε μια Ελλάδα ελεύθερη που με σκληρή δουλειά, με αλλαγή των δομών που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση; Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τη γνώμη των πολιτών και δεν θα αλλάξουμε τις απόψεις μας κάτω από καμία πίεση. Ο λαός θα δώσει την απάντηση. Ελπίζω αρκετά σύντομα».

Σαμαράς: Στις εκλογές θα αναμετρηθεί το χθες με το αύριο

Δυστυχώς οι εκλογές είναι πια αναπόφευκτες, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ανέφερε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα βρεθούν αντιμέτωποι από τη μια μεριά ο αριστερόστροφος κρατισμός και ο τυχοδιωκτικός λαϊκισμός και από την άλλη οι δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου. "Θα αναμετρηθεί το χθες με το αύριο", είπε χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα του λαού είναι ξεκάθαρο, συμπλήρωσε. "Ναι στην παραμονή στο ευρώ". Αναφερόμενος στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης είπε για τη ΝΔ, βάλαμε πάνω από την καρέκλα το μέλλον της Ελλάδας, αλλά πέσαμε πάνω σε ένα τείχος αδιαλλαξίας. Χρειάζεται, τόνισε, αυτή την κρίση στιγμή να είμαστε ενωμένοι.

Τσίπρας: Ο λαός μας ζήτησε να απαλλάξουμε τη χώρα από το μνημόνιο

O λαός μας ζήτησε να απαλλάξουμε τη χώρα από το Μνημόνιο και όχι να συγκυβερνήσουμε με τις δυνάμεις του Μνημονίου, ήταν η κεντρική τοποθέτηση το προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή σύσκεψη στο προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με ενημέρωση συνεργατών του.

Ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του ανέπτυξε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του κατά την διάρκεια των διερευνητικών εντολών, ενώ ζήτησε «να σταματήσει η ανεύθυνη κινδυνολογία γύρω από το ευρώ», παραπέμποντας και σε σχετική δήλωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα σχολίασε και τη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για ευθυγράμμιση, αλλά και για επιμονή στην εφαρμογή του Μνημονίου.

Στρεφόμενος προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι, με βάση τις τοποθετήσεις του κ. Βενιζέλου, ουσιαστικά θέλει να μην υπάρχει αντιπολίτευση και ότι μιλάει με τόνο προεκλογικό, ενώ απαντώντας του στη σύσκεψη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στον κ. Τσίπρα ότι κοιτάζει με το βλέμμα στραμμένο στην ιστορία.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του για το Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας είπε για το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, ότι τώρα καλούν το ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευθεί μαζί τους, αυτοί που έλεγαν ότι τις κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις τις βάζουν οι ισχυροί και πρόσθεσε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ευθυγραμμισμένοι και τρομοκρατούν τον κόσμο.

Αν ο λαός κέρδισε κάτι, είπε ο κ. Τσίπρας , είναι ότι η ψήφος του ήταν καταδικαστική απέναντι στο Μνημόνιο.

Αναφορικά με την πληρωμή του ομολόγου που λήγει σήμερα, ο κ. Βενιζέλος είπε να μην πληρωθεί, ενώ ο πρωθυπουργός έχει αντίθετη άποψη. Ο κ. Τσίπρας παρενέβη στη σύσκεψη και είπε ότι ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά προτείνει πιστωτικό γεγονός, κάτι που προκάλεσε την διαφωνία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
newscode.gr