24 Σεπ 2011

Tα 46α «Δημήτρια» στη Θεσσαλονίκη .

Η καινούρια εβδομάδα που έρχεται, για τα 46α «Δημήτρια», φέρνει μαζί της ένα πλούσιο πρόγραμμα, από διαφορετικές καλλιτεχνικές αφετηρίες, που ωστόσο φιλοδοξούν να συναντηθούν, με κοινό παρανομαστή το «άνοιγμα» της πόλης μας σε αξιόλογες προτάσεις.

Η Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, είναι μια ημέρα πλούσια σε πολιτιστικές προτάσεις, με μουσική, θέατρο και εικαστικά, σε διαφορετικές γωνιές της Θεσσαλονίκης. Την ημέρα εκείνη, στις 9 το βράδυ, ο διάσημος γαλλοκύπριος πιανίστας Κυπριανός Κατσαρής και ο γαλλοϊσραηλινός βαρύτονος David Serero, θα εμφανιστούν στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου, με ένα πρόγραμμα – έκπληξη, αφού τα έργα που πρόκειται να ερμηνεύσουν, θα ανακοινώνονται στη διάρκεια της συναυλίας. Αυτό που στα σίγουρα γνωρίζουμε, είναι ότι θα ακουστούν έργα των Chopin και Liszt, άριες από γνωστές όπερες, τραγούδια που ξεχώρισαν στην σκηνή του Broadway και μουσικές του κόσμου. Η συναυλία πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού: «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών 2011 – Μέση Ανατολή» Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται στα 10 ευρώ για το κανονικό και στα 5 ευρώ για το εκπτωτικό.

Διαφορετική θα είναι η μουσική πρόταση που θα παρουσιάσουν στο Μέγαρο Μουσικής, δώδεκα αυστριακοί καλλιτέχνες, που απαρτίζουν την μοναδική «Ορχήστρα Λαχανικών» της Βιέννης, το ίδιο βράδυ αλλά και το βράδυ της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου, στις 9. Η «Vegetable Orchestra», από το 1998 μέχρι σήμερα, έχει δώσει περισσότερες από 200 παραστάσεις σε όλον τον κόσμο, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές. Τα μουσικά είδη που υπηρετεί, ποικίλουν: house, free jazz, noise, dub κ.α. Οι συντελεστές της ξεχώρισαν, όταν αντικατέστησαν τα γνωστά μας μουσικά όργανα, με… φρέσκα λαχανικά, τα οποία δημιουργούνται για κάθε μια συναυλία που πρόκειται να δώσουν, ακόμη και για κάθε μια από τις πρόβες τους. Οι δυο παραστάσεις της Θεσσαλονίκης είναι συμπαραγωγή των «Δημητρίων» με το Μέγαρο Μουσικής. Το κανονικό εισιτήριο κοστίζει 20 ευρώ, ενώ το εκπτωτικό 10.

Στην δυτική πλευρά της πόλης, στο Block 33 (26ης Οκτωβρίου 33), θα φιλοξενηθεί από την Δευτέρα 26 έως και την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, η εικαστική και θεατρική performance του Φίλιππου Τσιτσόπουλου, υπό τον γενικότερο τίτλο «Tonight We Love Each Other». Ο Τσιτσόπουλος, ηθοποιός και performer, ζει στην Ισπανία και έχει μέχρι σήμερα παρουσιάσει την πολυεπίπεδη δουλειά του, σε ξεχωριστά σημεία του πλανήτη: Βαλένθια, Σεβίλλη, Βερολίνο, Μόναχο, Ρώμη, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και ο κατάλογος συνεχίζεται. Η εγκατάσταση που θα δούμε στην Θεσσαλονίκη, συνδυάζει τη μουσική, το θέατρο, την φιλοσοφία και την ζωγραφική, ενώ η προέλευσή της είναι αυστηρώς προσωπική και βιωματική. Η είσοδος για το κοινό, στην συγκεκριμένη εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, για τα 46α «Δημήτρια» επιφυλάσσει μια ακόμη σημαντική παράσταση, αυτήν την φορά στο θέατρο «Άνετον», όπου στις 9 το βράδυ η εταιρία θεάτρου «Blue Plague», θα παρουσιάσει το έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Ο Πελεκάνος», σε σκηνοθεσία της Σύλβιας Λιούλιου. Παίζουν οι ηθοποιοί Λαέρτης Βασιλείου και Μιλτιάδης Φιορέντζης.
Ο Σκανδιναβός συγγραφέας, στην συγκεκριμένη περίοδο της δραματουργίας του, ασχολήθηκε με θέματα όπως ο έρωτας και ο θάνατος, η σεξουαλικότητα και η βιαιότητα. Η παράσταση θα επαναληφθεί και το βράδυ της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου. Το κανονικό εισιτήριο θα κοστίζει 10 ευρώ, ενώ το εκπτωτικό 5.

Η εβδομάδα θα συνεχιστεί με χορό από την Ισπανία, με την ομάδα «Otra Danza», την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, στο θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών και με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Για όλες αυτές τις εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν αναλυτικά δελτία τύπου. Σε κάθε περίπτωση πάντως έχετε την δυνατότητα να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις των 46ων «Δημητρίων» στην ηλεκτρονική διεύθυνση dimitria.thessaloniki.gr

Στη φωτο ο διάσημος γαλλοκύπριος πιανίστας Κυπριανός Κατσαρής και ο γαλλοϊσραηλινός βαρύτονος David Serero

Δεν υπάρχουν σχόλια: