21/3/17

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ |Παλαιά Βουλή | Τρίτη 21 Μαρτίου |19:30
Η καθιέρωση από την UNESCO εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στις 21 Μαρτίου αποτελεί αποτέλεσμα πρωτοβουλιών μελών της Εταιρείας Συγγραφέων. 

Η καθιέρωση από την UNESCO εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στις 21 Μαρτίου αποτελεί αποτέλεσμα πρωτοβουλιών μελών της Εταιρείας Συγγραφέων. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η Εταιρεία Συγγραφέων και η ΕΡΤ συνεορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου, στην Παλαιά Βουλή στις 19:30, με μια μεγάλη εκδήλωση βασισμένη στην ανθολογία του ποιητή Ηλία Γκρή. Θα απευθύνουν χαιρετισμό η Πρόεδρος των ΕΛΤΑ Ευφροσύνη Σταυράκη, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, και ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής. Την ανθολογία που εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ, και περιλαμβάνει σχεδόν 160 ποιητές, θα παρουσιάσει ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας. Θα διαβάσουν τα ανθολογούμενα ποιήματά τους, ποιήτριες και ποιητές από όλο το φάσμα της νεότερης ποίησης, αρχής γενομένης απ’ τη γενιά του ’50 (Γιάννης Δάλλας, Τίτος Πατρίκιος), μέχρι και πολύ νεότερους ποιητές της εποχής μας. Θα προλογίσει και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος και θα παίξει μουσική το περίφημο κουαρτέτο εγχόρδων L’anima, σε έργα λόγιας μουσικής Θωμά Μπακαλάκου. 
Οι σαράντα εν συνόλω συμμετέχοντες ποιητές που θα διαβάσουν ποιήματά τους από την ανθολογία είναι:  Κατερίνα Αυγέρη, Τίτος Πατρίκιος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Λευτέρης Πούλιος, Αθηνά Παπαδάκη, Λουκάς Αξελός, Δημήτρης Καλοκύρης, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Γιάννης Ευσταθιάδης, Άννα Γρίβα, Τάσος Πορφύρης, Γιώργος Χουλιάρας, Αχιλλέας Κατσαρός, Δημήτρης Αλεξίου, Νίκος Αντωνάτος, Μάνος Ελευθερίου, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιάννης Δάλλας, Αλέξιος Μάινας, Νάσος Βαγενάς, Παναγιώτης Μηλιώτης, Ηρώ Νικοπούλου, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Γιάννης Κουβαράς, Γιάννης Τζανετάκης, Ειρήνη Μαργαρίτη, Γιώργος Μπλάνας, Κώστας Καναβούρης, Αργύρης Μαρνέρος, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Ιωσήφ Βεντούρας (το ποίημά του θα διαβάσει η συγγραφέας Αγγελική Στρατηγοπούλου),  Ανδρέας Μιχαηλίδης, Βάγια Κάλφα, Κώστας Μαρδάς, Νίκος Κατσαλίδας, Ελένη Χωρεάνθη, Πάνος Καπώνης, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Κωστής Τριανταφύλλου, Πόλυ Μαμακάκη και Ηλίας Γκρής. Την εκδήλωση θα μεταδώσει απευθείας το «Τρίτο Πρόγραμμα».
 Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ | Φάρος | Τρίτη 21 Μαρτίου | 19:00
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το ΚΠΙΣΝ διερευνά το κατά πόσο υπάρχουν όρια ή στεγανά μεταξύ ποίησης και μουσικής, αναθέτοντας σε μια ετερόκλητη και ταλαντούχα ομάδα μουσικών να διασκευάσει τραγούδια (ή μήπως ποιήματα;) τραγουδοποιών, των οποίων οι στίχοι υπήρξαν πρωτίστως ποιητικοί.
Μια συναυλία-αφιέρωμα στη μουσική ποίηση ή στην ποίηση της μουσικής, όπου, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν έργα των Ian Curtis (Joy Division), Adrian Broland (The Sound), Alan Vega (Suicide), Lou Reed (Velvet Underground), Jim Morrisson, Leonard Cohen, Nina Simone και David Bowie, με μια φρέσκια ματιά. Με τους: Γεωργία Καρύδη, Rattler Proxy, Lou ΄n΄ David.
 Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ| Τρίτη 21 Μαρτίου | 19:00
Ο IANOS και περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), διοργανώνουν μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση. Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. 
Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει ο Νίκος Θρασυβούλου. 
 Βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ στη Στοά | Τρίτη 21 Μαρτίου | 19:00
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο Μιχάλης Γκανάς υποδέχεται την Μαρία Βαχλιώτη, την Μαρία Κουλούρη και τον Κυριάκο Συφιλτζόγλου. Οι τέσσερις ποιητές θα διαβάσουν και θα σχολιάσουν ποιήματα δικά τους αλλά και ποιήματα άλλων που αγαπούν, θαυμάζουν ή ζηλεύουν...
Την εκδήλωση συντονίζει ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος, Διευθυντής του περιοδικού Ο αναγνώστης.
 Βιβλιοπωλείο PUBLIC | Τρίτη 21 Μαρτίου | 20:30
Την Τρίτη, 21 Μαρτίου στις 20:30, στο Public Συντάγματος, με αφορμή την απονομή φέτος του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Μπόμπ Ντύλαν, ο Χάρης Βλαβιανός θα συζητήσει με τον Διονύση Σαββόπουλο για την τέχνη των τροβαδούρων και τη σχέση ποίησης και μουσικής. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η Μαρία Τοπάλη και ο Βύρων Κριτζάς.
 ΣΤΟΑ του Βιβλίου | Τρίτη 21 Μαρτίου | 19:00
«Για την τιμή των όπλων», ονομάζεται η βραδιά που διοργανώνει ο Κύκλος Ποιητών & η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Ποιητές απαγγέλουν ποιήματα σε συνάρτηση με την ποίηση και τους ποιητές με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Μουσική: Robert Sin & Evi Hassapides Watson, Δημήτρης Βασιλάκης. 
 Κορυδαλλός | Βιβλιοπωλείο ΙΔΙΩΝΥΜΟ | 6 ποιητές διαβάζουν | Τρίτη 21 Μαρτίου | 19:00
Το βιβλιοπωλείο-καφέ «Ιδιώνυμο» στις 21 Μαρτίου και ώρα 19:00 «συνομιλεί» με 6 ποιητές της νεότερης γενιάς. Συμμετέχουν: Χρήστος Αντισθένης Ζάχος, Παυλίνα Μάρβιν, Ευσταθία Παύλου, Αλήτις Τσαλαχούρη, Πελαγία Φυτοπούλου, Κώστας Γκεμπρεσιώτης.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης | Τρίτη 21 Μαρτίου | 19:00
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιεί εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – 12η Γιορτή των Ποιητών αφιερωμένη στο «Έτος Καζαντζάκη, 60 χρόνια από το θάνατό του» στο Κέντρο Μουσικής της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, (Κουντουριώτου 17, απέναντι από το Λιμάνι).
Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει απαγγελίες από ποιητές όλων των συλλόγων, εταιρειών και ενώσεων λογοτεχνών, από μαθητές που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης, αλλά και από το κοινό που θέλει να συμμετέχει με δικό του ποίημα ή να διαβάσει κάποιο έργο αγαπημένου του ποιητή ή στιχουργού. Η καταξιωμένη τραγουδίστρια Ντίνα Παπαιωάννου με τους μουσικούς της θα ερμηνεύσει τραγούδια των Χατζηδάκι, Σπανού, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου κ.α. ενώ η μουσικός Κατερίνα Μακρή θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια.
 Πολιτιστικό καφενείο «Ο πρίγκηπος» | Μια βραδιά για την ποίηση με τους ίδιους τους ποιητές | Τετάρτη 22 Μαρτίου | 20:00
Ο ραδιοφωνικός σταθμός 9,58 fm του ΡΣΜ της ΕΡΤ3 διαργανώνει μια βραδιά ποίησης. Προσκεκλημένοι πολλοί θεσσαλονικείς ποιητές. Θα ακουστεί μελοποιημένη ποίηση από τους Γιώργο Καζαντζή, Θωμά Κοροβίνη, Δημήτρη Νικολούδη, Έλσα Μουρατίδου, Κώστα Ματσίγκο και Σάκη Κοντονικόλα. Με την υποστήριξη-συνεργασία της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3 και της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
  Πέντε Άνθη Του ΚΑΛΟΥ & Ένα Κοντραμπάσο - Για Την Άνοιξη | Πατριάρχου Ιωακείμ 8 | Πέμπτη 23 Μαρτίου | 19:30
Το βιβλιοπωλείο ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟΝ και ο ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΙΗΤΩΝ παρουσιάζουν: «Πέντε Άνθη Του Καλού & Ένα Κοντραμπάσο - Για Την Άνοιξη». Πέντε ποιήτριες διαβάζουν ερωτική ποίηση με συνοδεία κοντραμπάσου: Έλσα Κορνέτη, Γεωργία Τρούλη, Ειρήνη Βακαλοπούλου, Ειρήνη Ιωαννίδου, Μαρία Φουτζιτζή και ο μουσικός Πέτρος Δαμιανίδης.
ΠΑΤΡΑ
  Νέο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | Τρίτη 21 Μαρτίου | 18:00
Σε έναν «ποιητικό μαραθώνιο» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, από τις 18.00 οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα ψηφιδωτά και τα γλυπτά της Ρωμαϊκής Πάτρας, να εμπνευστούν από αυτά και να γράψουν τα δικά τους ποιητικά έργα, τα οποία θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο για μικρό χρονικό διάστημα, μπροστά από το αντίστοιχο έκθεμα έμπνευσής τους.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Συμμετέχει ο Πατρινός λογοτέχνης και ποιητής Κωνσταντίνος Λογαράς.
ΤΡΙΚΑΛΑ
  Ποιητές θα τιμήσουν την Παγκόσμια ημέρα Ποίησης στο ΜΥΛΟ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ |Τρίτη 21 Μαρτίου | 20:00
Πέντε σημαντικοί Έλληνες ποιητές θα προσέλθουν και θα απαγγείλουν το βράδυ της Τρίτης 21 Μαρτίου και ώρα 8.00 μμ στο Μύλου Ματσόπουλου, τιμώντας την παγκόσμια ημέρα ποίησης και ταυτόχρονα το Τρικαλινό κοινό. Οι ποιητές που θα έλθουν και θα απαγγείλουν αποσπάσματα από το έργο τους είναι οι Αναστάσης Βιστωνίτης, Αντώνης Κάλφας, Νίκος Λάζαρης, Γιώργος Μαρκόπουλος και Αντώνης Φωστιέρης. Συντονίζει ο Ηλίας Κεφάλας.
ΧΑΝΙΑ
  Διήμερη μουσική εκδήλωση - Ο Μίκης της Ποίησης και των Τραγουδιών | ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Ωδείο Χανίων | Τρίτη 21 & Τετάρτη 22 Μαρτίου
Θα παρουσιαστούν 21 μελοποιημένα ποιήματα και δυο ολοκληρωμένα έργα του μεγάλου μας συνθέτη. Ερμηνεύουν: Βασίλης Λέκκας, Δέσποινα Δρακάκη, Τάσος Ψαλλιδάκης, Ρέα Κουκάκη, Πασχαλίνα, Νεκταρία Σφιγκάκη, Λευτέρης Φουντουλάκης.
Πηγή  www.bookpress.gr