3 Φεβ 2017

Μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στον αξέχαστο Γιάννη Παπαϊωάννου


Στο  Γυάλινο Μουσικό Θέατρο πραγματοποιήθηκε χθες το δεύτερο μεγάλο  αφιέρωμα στον αξέχαστο Γιάννη Παπαϊωάννου,  τον πρωτεργάτη του «κανταδόρικου» ρεμπέτικου τραγουδιού  πάντα με τη στήριξη της οικογένειάς του .





Καίτη Γκρέυ- Νάντια Καραγιάννη -Βασίλης Παπαδόπουλος
Τραγούδια του ερμήνευσαν και θύμισαν στο κοινό  οι :

Παπαδοπούλου Πίτσα

Βαμβακάρης Στέλιος

Κοντογιάννης Δημήτρης

Ανδρεάτος Γεράσιμος

Παπάζογλου Σοφία

Δουμουλιάκας Κώστας

Ριτσώνη Λίλυ

Παπαβασιλείου Ι. Σεμέλη

Στεργίου Θωμάς
 και ο γιος του συνθέτη, Παπαϊωάννου Αντώνης
Η Ελένη Βιτάλη δεν συμμετείχε  λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων 
Χρύσα Παπαϊωάνου -Γεράσιμος Ανδρεάτος

Τους τραγουδιστές συνόδευσαν  οι βιρτουόζοι μπουζουξήδες: Μάκης Μαυρόπουλος, Μανώλης Καραντίνης, Βαγγέλης Λιόλιος, Νίκος Τατασόπουλος, Γιώργος Ρόκκας, Θανάσης Βασιλάς, Γρηγόρης Βασίλας, Γιώργος Σούκουλης, Παντελής Κωνσταντινίδης, Χρήστος Μπέκας, Θοδωρής Πετρόπουλος, Δημήτρης Βοζίκης, Παναγιώτης Στεργίου.

Εισηγητής ήταν  ο Γιώργος Τσάμπρας.

Την επιμέλεια της ορχήστρας είχε  ο Παναγιώτης Στεργίου.

Ευχαριστούμε τον Ανδρέα Ανδρεόπουλο γαι το φωτογραφικό υλικό 

 


Την επιμέλεια του προγράμματος αλλά και την διεύθυνση παραγωγής είχε  ο Άγγελος Σφακιανάκης - Μικρός Ήρως.

Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Μπαξεβάνης

Σχεδιασμός φωτισμού: Φώτης Μπουρής


Έπεξαν  οι μουσικοί:

Νίκος Καινούριος, κιθάρα
Τάσος Κάντας, ακορντεόν
Θανάσης Σοφράς, Κοντραμπάσο
Νίκος Τσιατσιούλης, κρουστά

Την όμορφη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους η διαχρονική Καίτη Γκρέυ , ο Κώστας Σταματάκης που αν και τυφλός  έγραψε την δική του ιστορία στο λαϊκό μας τραγούδι με το ακορντεόν του ,ο  Μεγακλής Βιντιάδης ,η  Νάντια Καραγιάννη , ο στιχουργός των μοναδικών
 επιτυχιών Βασίλης Παπαδόπουλος , ο ηθοποιός Κώστας Πρέκκας , η δημοσιογράφος Μαίρη Βιντιάδου , η Γιώτα Γιάννα που σε κάποια στιγμή βρέθηκε στη σκηνή και μάγεψε με την φυσαρμόνικα της κ. α
Συγκινητική η  στιγμή όταν βρέθηκαν ξαφνικά στη  σκηνή ο Παναγιώτης Στεργίου και ο Γιώργος Ρόκκας και ασπάστηκαν το χέρι του Βαγγέλη Λιόλιου για το μοναδικό παίξιμό του .
 Επίσης Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία του Στέλιου Βαμαβακάρη,  όσο για τον νεαρό Θωμά Στεργίου έδειξε ότι θα υπηρετήσει επάξια το λαϊκό μας τραγούδι







Γιάννης Παπαϊωάννου: Μικρό Βιογραφικό



Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1913, στην Κίο της Προποντίδας.


Ακολουθώντας τα κύματα των προσφύγων, καταλήγει 9 χρονών στις Τζιτζιφιές. Ψαράς στα καΐκια του Ζέπου, οικοδόμος, φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι, για την επιβίωση. Ποδοσφαιριστής στον Εθνικό...


Το «Μινόρε του Χαλκιά», θα τον κάνει να αφήσει το μαντολίνο και να πιάσει το μπουζούκι.


Προπολεμικά, πρωτεργάτης του κανταδόρικου ρεμπέτικου, με τη «Φαληριώτισσα» και τη «Μοδιστρούλα»...


Τόνωσε τα μεταπολεμικά γλέντια στα βήματα του ζεϊμπέκικου («Πέντε Έλληνες στον Άδη») αλλά και του συρτού («Καπετάν Ανδρέα Ζέπο»). Με τον Οδυσσέα Μοσχονά, με τη Σωτηρία Μπέλλου, με τη Ρένα Ντάλλια... Μαζί της ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Αμερική.


Το άστρο του Στέλιου Καζαντζίδη, άρχισε να λάμπει με τις δικές του πενιές και το δικό του παράπονο: «Δεν το περίμενα ποτέ / να φύγεις να μ' αφήσεις...» (Οι βαλίτσες).


Η δεκαετία του '60, επανέφερε και ξανατραγούδησε πολύ τα κλασσικά τραγούδια του, με τις φωνές του Μπιθικώτση, της Γιώτας Λίδια, της Καίτης Γκρέυ... Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο ίδιος επιβεβαίωνε την αντοχή της μουσικής του αλήθειας και ελευθερίας: «...στο κάτω κάτω της γραφής τα φράγκα μου χαλάω».


Έζησε σχεδόν «40 χρόνια στο πάλκο». Κι από τότε που έφυγε ξαφνικά (2 Αυγούστου του 1972), κοντεύουν άλλα τόσα...

Τα χρόνια είναι αρκετά για να επιβεβαιώσουν το πέρασμα της μορφής και της δημιουργίας του, στη συνείδηση του νεοελληνικού λαϊκού πολιτισμού.



Γιώργος Π. Τσάμπρας