12 Ιαν 2019

'Έφυγε από τη ζωή η παλαίμαχος δημοσιογράφος Κική Σεγδίτσα.


Έφυγε  χθες  από τη ζωή η παλαίμαχος δημοσιογράφος Κική Σεγδίτσα.
Η Κική Σεγδίτσα ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας (ΕΣΕ) της οποίας υπήρξε και μέλος του Δ.Σ. 2009-10, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Πρωτεργατών Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης, μέλος της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (I.F.J.).

Στην πολυετή καριέρα της συνεργάστηκε με τις εφημερίδες: ‘‘Αθηναϊκή’’, ‘‘Απογευματινή’’, ‘‘Ακρόπολη’’, ‘‘Προοδευτική’’, ‘‘Νίκη’’, ‘‘Οικονομική’’, ‘‘Νέα Πολιτεία’’, ‘‘Εξπρές’’, ‘‘Μεσημβρινή’’ κ.α., με τα περιοδικά ειδικής ύλης: ‘‘Έρευνα και ‘‘Κυνήγι’’, με τα περιοδικά ποικίλης ύλης: ‘‘Ρομάντσο’’, ‘‘Πάνθεον’’, ‘‘Βεντέττα’’, ‘‘Ταχυδρόμος’’, ‘‘Επίκαιρα’’, ‘‘Και’’, καθώς και με τα νεανικά: ‘‘Αλίκη’’ και ‘‘Μανίνα’’, του οποίου διετέλεσε και αρχισυντάκτρια.
Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες υπογραφές του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ επί δεκαετίες, έχοντας ως αποτέλεσμα γνωρίσει μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του χώρου τα τελευταία 50 χρόνια, μεταξύ των οποίων και η Αλίξη Βουγιουκλάκη με την οποία τις συνέδεε στενή φιλική σχέση.
Στο Ραδιόφωνο συνεργάστηκε με την ΤΕΔ (κατόπιν ΥΕΝΕΔ), το ΕΙΡ (κατόπιν ΕΡΤ) και το Ράδιο ΑΝΤΕΝΝΑ. Στην Τηλεόραση συνεργάστηκε με τον ΑΝΤ1 και ειδικότερα στον ‘‘Πρωινό Καφέ’’.
Για την ποιητική της δημιουργία είχε βραβευθεί δυο φορές, από την γαλλική Union et Maintien το 1967 με το Χρυσό της Φοίνικα και από την ολλανδική Netherlands Laureat Van De Arbeit, με το α′ τάξεως παράσημο γραμμάτων και τεχνών.
Για ‘‘Την υπεύθυνη παρουσία της στο Λειτούργημα του ευρύτερου χώρου της Ενημέρωσης’’ της απονεμήθηκε το 1997 τιμητική διάκριση από την ‘‘ΖΟΝΤΑ INTERNATIONAL’’, από τη Λέσχη Λάιονς Αθηνών-Φιλοθέης για τη γενική προσφορά της στη δημοσιογραφία το 1994.
Ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος της Ένωσης Συνταξιούχων Ηθοποιών για την προσφορά της στο Θέατρο. Βραβείο από την Ακαδημία Κορφιάτικων Βραβείων (2006) για τη συμβολή της στα Γράμματα. Τιμήθηκε με ειδικό δίπλωμα από τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας (2008) για τη συμμετοχή της σε ημερίδα με θέμα ‘Η Προσφορά της Βλάχας Γυναίκας στην Οικογένεια, την Κοινωνία και την Επιστήμη στο πέρασμα του χρόνου’’.
Το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Δημοσιογραφίας από την ΕΣΗΕΑ για τη συνολική δημοσιογραφική της δράση και με το Βραβείο Σεναρίου Σούλας Πιερράκου για τη διαχρονική προσφορά της στη σεναριογραφία στη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Σεναρίου στην Ελλάδα. Επίσης, έλαβε τιμητικές διακρίσεις από την Commune Libre de Courbevoir (Seine) και την Eλληνική Eταιρεία Kοινοτικής Aνάπτυξης, τέλος τιμήθηκε το 1ο βραβείο καλύτερου στίχου στο 31ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το τραγούδι «Δος μου την καρδιά μου πίσω»