3/7/18

Παρουσίαση των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων από τον Δήμο Άνδρου.Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Art Gallery» του ξενοδοχείου St. George Lycabettus, τη Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018, παρουσιάστηκε από τον Δήμο Άνδρου το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο νησί για το καλοκαίρι του 2018.

Το πολιτιστικό καλοκαίρι στην Άνδρο χαρακτηρίζεται για το εύρος των εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο κλασικό και σύγχρονο, εικαστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά και επιστημονικά συνέδρια με τη συνδρομή Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.Στην πολιτιστική ατζέντα βρίσκονται: το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, οι εκθέσεις του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή, του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης και της Καΐρείου Βιβλιοθήκης, η παράσταση-επιθεώρηση σε κείμενα και σκηνοθεσία του Γιώργου Δάμπαση με τίτλο «Όταν θα έρθουν καλύτερες μέρες», που παρουσιάζεται στις 23 Ιουλίου στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου και  η συναυλία για τον Μίμη  Πλέσσα, στις 24 Ιουλίου.


Στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο Δήμος Άνδρου, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Άνδρου,  Αθηνά Τσατσομοίρου, ο εμπνευστής και δημιουργός του Φεστιβάλ Άνδρου κ. Αλκιβιάδης Τάττος και καλλιτέχνες που πρωταγωνιστούν στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, όπως ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς («Βάτραχοι» του Αριστοφάνη), ο μουσικός Δημήτρης Αποστολάκης από το μουσικό σχήμα των Χαΐνηδων («Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου - Χαΐνηδες – Κι όμΩς κινείται), ο τενόρος Χρήστος Λάζος («Classical Joy») και η ερμηνεύτρια-μουσικός Κατερίνα Πολέμη («Αγάπη, Love, Amor»). 


Επίσης, οι συντελεστές της παράστασης «Πέρσες» έστειλαν μαγνητοσκοπημένο βίντεο, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με τον σκηνοθέτη Άρη Μπινιάρη να εκφράζει την ανυπομονησία του θιάσου (ΘΟΚ) να βρεθεί και να παρουσιάσει το κλασικό έργο του Αισχύλου στο κοινό της Άνδρου.


Στη γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου St. George Lycabettus, που φιλοξενεί όλα τα χρόνια τις συνεντεύξεις Τύπου των καλοκαιρινών εκδηλώσεων, χάρη στην ευγενική παραχώρηση του χώρου από την κ. Βασιλοπούλου-Μαντζαβελάκη, το καλωσόρισμα έκανε ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης, ενώ μίλησαν εκτενέστερα , ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ,  Παντελής Βούλγαρης, ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κυριάκος Κουτσομάλλης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως Νίκος Σιγάλας και η ιδρύτρια του Μουσείου Λαογραφίας Ειρήνη Βασιλοπούλου - Μαντζαβελάκη.


Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης, αναφέρθηκε στο σύνολο των εκδηλώσεων της Άνδρου και τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ως δήμος, επενδύουμε διαχρονικά στον πολιτισμό που αναδεικνύει σημαντικές αξίες και παράλληλα συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας στη σύγχρονη εποχή». Επίσης, ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν και εργάζονται, προσπαθώντας να αναβαθμίζονται κάθε χρόνο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις» και κατέληξε λέγοντας: «Ευχόμαστε σε όλους Καλό Καλοκαίρι, Υγεία, Δύναμη και Χαμόγελο και σας προσκαλούμε στο όμορφο νησί μας, για να απολαύσουμε μαζί το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων».


Ακολούθως, πήρε τον λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Άνδρου, Παντελής Βούλγαρης, ο οποίος διαβάζοντας τρεις ιστορικές αναφορές στο νησί, αποσπάσματα κειμένων που χρονολογούνται έως το 1821, μάς «ταξίδεψε» στην Άνδρο του παρελθόντος, με σημεία αναφοράς το φυσικό κάλλος του τόπου, την παράδοση, τα έθιμα και  γεγονότα που σημάδεψαν τους συγγραφείς των κειμένων αυτών
. Αναφέρθηκε εν συντομία στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Άνδρου, το οποίο περιλαμβάνει, όπως κάθε χρόνο, σπουδαίες θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις και ξεχωριστά καλλιτεχνικά δρώμενα.


Τη «σκυτάλη» στο πάνελ πήρε ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή Κυριάκος Κουτσομάλλης, ο οποίος αφού επεσήμανε ότι το Φεστιβάλ Άνδρου έχει αποδείξει πως «δεν αποτελεί ένα πυροτέχνημα», αναφέρθηκε στη φετινή έκθεση του μουσείου, που θα διαρκέσει από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. «ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ», είναι ο τίτλος της έκθεσης αφιερωμένης στον καταξιωμένο, πολυσχιδή και ιδιαίτερα αγαπητό από το ελληνικό κοινό Δημήτρη Μυταρά.


Κύριο χαρακτηριστικό της ζωγραφικής του Δημήτρη Μυταρά είναι η συνύπαρξη αντιφατικών δεδομένων, τα οποία επιδέξια διαπλέκονται, δημιουργώντας την παραδοξότητα. Η ποίηση συνεκφράζεται με τη βία, ο λυρισμός με τη βαναυσότητα, η ηδονή με την τραχύτητα… Σκοπός του αφιερώματος είναι να αναδειχθούν τόσο η θεματική πολυμέρεια, όσο και η τεχνοτροπική ποικιλομορφία και επιδεξιότητα.


Παράλληλα, οι κ.κ Σουσούδης και Κουτσομάλλης, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση που φιλοξενεί η Καΐρειος Βιβλιοθήκη από 16 Ιουλίου έως

1η Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Έλληνες Τοπιογράφοι και Θαλασσογράφοι από τον  19ο έως τον 20ο αιώνα». Η Ελληνική σχολή της τοπιογραφίας —από την περίοδο της εθνικής ανεξαρτησίας μέχρι σήμερα— δημιουργεί μία ζωγραφική του νόστου, που αναφέρεται σε έναν συγκεκριμένο τόπο, στον οποίο θέλει να επιστρέψει.


Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως Νίκος Σιγάλας μίλησε για τους 24ους Πλόες, τον εικαστικό θεσμό που ακμάζει κάθε καλοκαίρι. Η φετινή έκθεση έχει ως υπότιτλο «Ποιητικό Αίτιο» και αποτελεί το τέταρτο και τελευταίο μέρος μιας τετραλογίας, της οποίας τα τρία προηγούμενα μέρη παρουσιάστηκαν τις τρεις περασμένες χρονιές. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Ιουλίου, όταν και θα γίνουν τα εγκαίνια, έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η ιδρύτρια του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης Ειρήνη Βασιλοπούλου-Μαντζαβελάκη προανήγγειλε την έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού Γιάννη Παντζόπουλου, καλώντας στη συνέχεια τον καλλιτέχνη στο πάνελ, για να μιλήσει ο ίδιος για το έργο του. Η έκθεση τιτλοφορείται «Σημεία Αναφοράς» και θα διαρκέσει από τις 4 μέχρι το τέλος Αύγουστου. Να σημειωθεί ότι το Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018, στις 19:30, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης, στο πλαίσιο των οποίων θα μιλήσει η Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας κυρία Μαργαρίτα Δρίτσα με θέμα «Η Άνδρος μέσα στον χρόνο», ματιές περιηγητών μέχρι τον 20ο αιώνα. 


Τέλος, στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης εκτίθενται έργα που φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια της περιήγησής της στην Ελλάδα η Α.Υ. Κάρολος Πρίγκιπας της Ουαλίας, με τίτλο «Travels with a Prince», Ιδιωτική Συλλογή. Στα έργα του Καρόλου θα υπάρχουν και λιθογραφίες.Το μήνυμα του καλλιτεχνικού διευθυντή του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, Παντελή Βούλγαρη:


«Είμαι απολύτως βέβαιος, ότι ανάμεσα στο πλήθος των ταξιδιωτών του Αυγούστου, μεταμφιεσμένοι σε απλούς τουρίστες, με σορτσάκια και καπέλα για τον ήλιο, συχνά με μαύρα γυαλιά για να μην τους αναγνωρίζουν, αποβιβάζονται στην Άνδρο διάσημοι όπως: ο Αριστοφάνης, ο Σαίξπηρ, ο Αισχύλος, ο Ευριπίδης, ο Ρίτσος, ο Κορνάρος και άλλοι…

Σκοπό έχουν παρέα με διάφορους βιρτουόζους της μουσικής, (την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον Γιώργο Νταλάρα, τους Χαϊνηδες, την Κατερίνα Πολέμη) και του χορού να μας παρασύρουν σε πράξεις επικίνδυνες!

Όπως: να τραγουδάμε σωστά τα τραγούδια μας. Να γελάμε και να κλαίμε με τα κατορθώματά μας ή να θυμόμαστε ότι παλιά χορεύαμε συχνά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ:

Τόπος συνάντησής τους, είναι το πέτρινο Ανοιχτό Θέατρο της Άνδρου.»

Το μήνυμα του εμπνευστή και ευεργέτη του Φεστιβάλ Αλκιβιάδη Τάττου:


«Χρόνια πριν αποκτήσει η Άνδρος ανοικτό θέατρο, κάποιες σκάλες δρόμων έπαιζαν τον ρόλο αυτοσχέδιων κερκίδων, για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού

Σε κάποια σκαλοπάτια πριν χρόνια, είχα παρακολουθήσει μια παράσταση και τότε η σκέψη της υλοποίησης ενός τέτοιου χώρου γεννήθηκε στο μυαλό μου.

Τα χρόνια που κύλησαν έφεραν ένα, δύο, τρία φεστιβάλ και φέτος το όνειρο και η επιδίωξη όλων, που μοχθούμε για την διοργάνωση, είναι με ποιο τρόπο θα μεταδώσουμε, όλη αυτή την προσπάθεια στις νεότερες γενιές.

Από τα σκαλοπάτια, στο Ανοικτό Θέατρο, στη διοργάνωση του φεστιβάλ Άνδρου, αύριο ίσως σε κάτι άλλο...

Πιστεύω πως πρέπει να μην μένουμε στάσιμοι και να ονειρευόμαστε!»4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΔΡΟΥ.

ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!Με όραμα,  αισιοδοξία, δημιουργικότητα και ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα,  το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Βούγαρη,  ανοίγει πανιά για την τέταρτη χρονιά του.

Στο υπερσύγχρονο ανοιχτό θέατρο της  Χώρας, που κατασκευάστηκε με τη χορηγία του Ανδριώτη ευεργέτη Αλκιβιάδη Τάττου, θα παρουσιαστούν και φέτος σημαντικές θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις γνωστών σπουδαίων καλλιτεχνών, αλλά και νέων και -όπως πάντα- Ανδριωτών δημιουργών.

Ανάμεσα στα πρόσωπα, που θα πρωταγωνιστήσουν στις υπέροχες καλοκαιρινές βραδιές, είναι : ο Βασίλης Παπαβασιλείου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Λάκης Λαζόπουλος, η Σοφία Φιλιππίδου, ο Νίκος Ψαρράς, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, η Κατερίνα Πολέμη, οι Χαΐνηδες κ.α.

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, υπογραμμίζει, φέτος, έμπρακτα τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, που αποτελεί άλλωστε κι έναν από τους βασικούς στόχους του. Θεωρώντας πολύ σημαντική υπόθεση,  την επαφή των νέων με όλες τις μορφές της τέχνης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτό το ζήτημα. Ήδη από τον χειμώνα, ξεκίνησαν οι σχετικές δράσεις, με ιδιαίτερα θερμή ανταπόκριση από μέρους των παιδιών.

Δείτε:

Η Άνδρος του πολιτισμού, είναι πανέτοιμη για τέταρτη χρονιά να φιλοξενήσει το όνειρο! Ένα Φεστιβάλ που προσφέρει υψηλού επιπέδου ψυχαγωγία και διασκέδαση, που αναδεικνύει  το νησί, που ενισχύει την τοπική οικονομία και αναπτύσσει το πολιτιστικό επίπεδο και μάλιστα σε  δύσκολες εποχές οικονομικής αλλά και πολιτιστικής κρίσης.
Η άψογη  διοργάνωση των εκδηλώσεων γίνεται και φέτος από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου”, με την υποστήριξη Ανδριωτών και μη, χορηγών, εθελοντών, εργαζομένων και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου.


4o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΔΡΟΥ 2018
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑΣ ΑΝΔΡΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΙΟΥΛΙΟΣ

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΘΕΑΤΡΟ ‘Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ' ΤΟΥ ΕΥΓ. ΤΡΙΒΙΖΑ -ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΆΝΔΡΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΘΕΑΤΡΟ ’ΠΕΡΣΕΣ ’ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ- ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΣΥΝΑΥΛΙΑ «ΑΓΑΠΗ, LOVE, AMOR» SUMMER 2018
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΛΕΜΗ &ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΟΥΝΤΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΦΑΝΟΥΣ ΝΑΥΤΗ ΧΩΡΑ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ "VAGOR & BELLAVITA'' -ΟΜΑΔΑ DROMOCOSMICAS ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΩΡΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ "VAGOR & BELLAVITA''-ΟΜΑΔΑ DROMOCOSMICAS ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΘΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ "VAGOR & BELLAVITA''-ΟΜΑΔΑ DROMOCOSMICAS ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ-ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΠΑΤΣΙΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ‘’ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΗΝ ΆΝΔΡΟ, ΑΠΟ ΤΟ ΙΟΝΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ’’-ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΆΝΔΡΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΣΥΝΑΥΛΙΑ CLASSICAL JOY -ΊΔΡΥΜΑ Π.&Μ. ΚΥΔΩΝΙΕΩΣ &"ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ Δ. & Λ. ΜΩΡΑΪΤΗ - ΆΝΔΡΟΥ" ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΛΑΡΑ . ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΒΙΟΛΕΤΑ ΊΚΑΡΗ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΤΟΝΙΑΣ, ΠΑΙΖΕΙ Η ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ‘’ΕΛΕΝΗ’’ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ -ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΧΟΡΟΣ ''ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ'' ΤΟΥ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ -
ΧΑΪΝΗΔΕΣ – ΚΙ ΟΜΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 'ΕΙΡΗΝΗ'ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ- ΟΜΑΔΑ ΚΡΙΣΗΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΣΥΝΑΥΛΙΑ “ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΟΥ ΜΙΛΩ” ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ-"ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ Δ. & Λ. ΜΩΡΑΪΤΗ - ΆΝΔΡΟΥ". Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στον φιλανθρωπικό σύλλογο Αποικίων Άνδρου. ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΘΕΑΤΡΟ ''ΤΙΜΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ'' ΤΟΥ ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ-ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΆΝΔΡΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑΣ ΑΝΔΡΟΥ
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΘΕΑΤΡΟ 'ΒΑΤΡΑΧΟΙ' ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑΣ ΑΝΔΡΟΥ