11 Ιουν 2018

Κουρκουμάς: Τα νέα δεδομένα και η χρησιμότητα του στον ανθρώπινο οργανισμό


Ο κουρκουμάς είναι ένα καπνιστό καρύκευμα που χρησιμοποιείται ευρέως σε συνταγές μαγειρικής. Προέρχεται από το ρίζωμα του φυτού curcuma longa. H ακατέργαστη μορφή της ρίζας θυμίζει πολύ τη πιπερόριζα (τζίντζερ). Η ομοιότητα δεν είναι τυχαία, αφού ο κουρκουμάς, το τζίντζερ και το κάρδαμο είναι φυτά που ανήκουν στην οικογένεια Zingiberaceae. Συχνά ο κουρκουμάς αναφέρεται ως το ινδικό σαφράν, καθώς το βαθύ κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα του, είναι παρόμοιο με αυτό του σαφράν. Επίσης, είναι γνωστό και ως curcuma. Η ονομασία αυτή προκύπτει από το βασικό πολυφαινολικό συστατικό, την κουρκουμίνη.
Άλλες χρήσης του φυτού:
  • Ως μπαχαρικό
  • Φυτικό φάρμακο
  • Βαφή υφασμάτων
Η κιτρινόριζα έχει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Η γεύση της είναι ήπια καυτερή και πικρή, ενώ το άρωμα της, είναι απαλό και θυμίζει αυτό του πορτοκαλιού.

Η ιστορία του κουρκουμά

Για περισσότερα κλικ εδώ  κουρκουμας