11 Ιουν 2018

Αφιέρωμα Ελληνικά Επιτύμβια Επιγράμματα «Η Γραφή που γίνεται λόγος» 13/6 στη Ν. Ιωνία Βόλου




Αφιέρωμα
Ελληνικά Επιτύμβια Επιγράμματα
«Η Γραφή που γίνεται λόγος»

Αν «το να ζεις είναι ν’ αφήνεις ίχνη» (Μισέλ Φουκώ) τότε όλοι, δια μέσου τουλάχιστον της επιτύμβιας επιγραφής, έχουν ζήσει κι εξακολουθούν να ζούνε.
Ζωή και θάνατος είναι δύο πραγματικότητες ασύμβατες και ασυμφιλίωτες, όπως ακριβώς το σκοτάδι και το φως. Συνυπάρχουν όμως μέσα στη σκέψη των ανθρώπων και στους αιώνες οι απόπειρες κατανόησης τους διαμόρφωσαν το στοχασμό και την πολιτισμική κουλτούρα των ανθρώπων, ιδιαίτερα των Ελλήνων.

Τη φθαρτότητα λοιπόν της σωματικής ύπαρξης θέλησαν οι Έλληνες πρόγονοί μας να διασώσουν “καταγράφοντάς” τη μέσα από ένα σύνολο επιτύμβιων ταφικών επιγραφών κι επιγραμμάτων, συνήθεια που ξεκινά από το 700 π.Χ. περίπου, ως μια απόπειρα οδυνηρού στοχασμού για τον άνθρωπο και το πεπρωμένο του.


Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται η διοργάνωση της αφιερωματικής εκδήλωσης με θέμα: «Ελληνικά Επιτύμβια Ταφικά Επιγράμματα» Η Γραφή που έγινε Ήχος, την Τετάρτη 13 Ιουνίου και ώρα 19:30 στο Παλαιό Κοιμητήριο των Ταξιαρχών της Ν. Ιωνίας Βόλου - Διατηρητέο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δακτυλά.

 Η εκδήλωση διοργανώνεται με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Ν. Ιωνίας- Αισωνίας και Δημοτικών Κοιμητηρίων, της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου, του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Μαγνησίας, δια του Υπευθύνου του Αντωνίου Δ. Αντωνίου, στον οποίο ανήκει και η απόδοση των κειμένων και του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το αφιέρωμα εναρμονισμένο πλήρως με την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον, με απόλυτο σεβασμό στη γαλήνη των κεκοιμημένων καθώς και με αυστηρή τήρηση των προβλεπομένων συνθηκών, θα πραγματοποιηθεί (για πρώτη φορά) στο Διατηρητέο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Παλαιό Κοιμητήριο των Ταξιαρχών της Ν. Ιωνίας Βόλου.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η ανάδειξη του γραμματειακού – λογοτεχνικού πλούτου του Ελληνικού κόσμου, η λειτουργίας της δυναμικής και πολυσημικής διάστασης της Ελληνικής γλώσσας, η αέναη και πολυπρισματική συνέχεια του Ελληνικού πολιτισμού, το αναλλοίωτο του Ελληνικού χαρακτήρα και η διατήρηση των συνηθειών με την ενσωμάτωση του Χριστιανορθόδοξου πνευματικού στοιχείου στο φαινόμενο του θανάτου καθώς και ο σεβασμός και η συσπείρωση των τεχνών γύρω από τα έθιμα ταφής των Ελλήνων με συνακόλουθο την υπογράμμιση και διάσωση των σχετικών με τα ταφικά έθιμα Μνημείων.

 Τα κοιμητήρια και οι τόποι ταφής είναι εξαιρετικοί οδηγοί στη θρησκευτική, κοινωνική κι εθνική ιστορία του Ελληνισμού. Το Παλαιό Κοιμητήριο των Ταξιαρχών της Ν. Ιωνίας του Βόλου αποτελεί αναπόσπαστο και μοναδικό σύμβολο στην ιστορία της πόλης του Βόλου, καθώς μέσα σ’ αυτό φιλοξενούνται οι πολύτιμες και μοναδικές μνήμες της, είτε μέσα από τους οικείους κεκοιμημένους είτε μέσα από τα εξαιρετικής – μοναδικής καλλιτεχνικής ομορφιάς ταφικά μνημεία.

Στο πλαίσιο αυτό και εντός του χώρου που προαναφέραμε η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ανάγνωση–απαγγελία επιλεγμένων Επιτύμβιων Ταφικών Επιγραμμάτων της Αρχαίας Ελληνικής, της Ελληνιστικής πρόωρης Βυζαντινής περιόδου και της σύγχρονης, στηριζόμενη κυρίως στο 7ο βιβλίο της Παλατινής Ανθολογίας (Anthologia Grecae) από τη θεατρική ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου .
Στο Αφιέρωμα θα προλογίσουν οι:
Βασιλεία Γιασιράνη-Κυρίτση (συγγραφέας του βιβλίου Ιστορίες Ζωής και Θανάτου στο Νεκροταφείο του Βόλου).
Αντώνης Αντωνίου (υπεύθυνος του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Μαγνησίας )
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δακτυλάς.
Απόδοση Κειμένων : Αντώνης Αντωνίου.
Συμμετέχουν : Άρτεμις Χατζηαποστολίδου, Άλκηστις Ελένη Κοσμά, Γιώργος Παπαδόπουλος, Γαλάτεια Μαυρομάτη, Γιώργος Γιατζιτζάκης, Γρηγόρης Κιτσέτσογλου.