28 Μαρ 2018

O κορυφαίος σχεδιαστής κόμικ, Frank Miller, έρχεται στη Θεσσαλονίκη στο «The Comic Con 4»

Ανάμεσα στους ήρωες που έχει εικονογραφήσει είναι οι Batman, Spiderman και ο Daredevil ενώ έχει βραβευτεί για το κόμικ «300»




Ο κορυφαίος εν ενεργεία σχεδιαστής κόμικ τού πλανήτη, Frank Miller, έρχεται στη Θεσσαλονίκη και στο «The Comic Con 4», που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 ως τις 6 Μαΐου 2018, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo.
Ο Αμερικανός σχεδιαστής, συγγραφέας και σκηνοθέτης αποτελεί για τους λάτρεις των graphic novels έναν ζωντανό θρύλο της 9ης Τέχνης. Παρότι στο ξεκίνημά του ασχολήθηκε με κλασικούς χαρακτήρες τής αμερικανικής εικονογραφίας, όπως ο Batman, ο Spiderman και ο Daredevil, στο πέρασμα των ετών στράφηκε στη δημιουργία δικών του χαρακτήρων. Κορυφαίο έργο του θεωρείται το κόμικ «300», που εξιστορεί τη θυσία στις Θερμοπύλες των τριακοσίων Σπαρτιατών, οι οποίοι, υπό την ηγεσία τού βασιλιά Λεωνίδα, αντιστάθηκαν στις πολυάριθμες στρατιές τού Ξέρξη. Η συγκεκριμένη δουλειά τιμήθηκε με τρία Eisner Awards, τα οποία θεωρούνται το αντίστοιχο των Όσκαρ για τα κόμικς.



Η ομώνυμη ταινία, που βασίστηκε στο κόμικ, σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, κάνοντας την εποχή εκείνη το καλύτερο άνοιγμα ταινίας όλων των εποχών για τον μήνα Μάρτιο στις ΗΠΑ. Όμως, η σημαντικότερη συνεισφορά του κόμικ (και της ταινίας) ήταν το γεγονός ότι έδωσε το έναυσμα σε παιδιά σε διάφορες γωνιές τού πλανήτη να ανοίξουν τα βιβλία τής Ιστορίας και να μάθουν τις λεπτομέρειες της θυσίας των προγόνων μας.

 
Η σημαντική επιτυχία τής επικείμενης έλευσης του Frank Miller στη Θεσσαλονίκη –αξίζει να σημειωθεί ότι ο καλλιτέχνης έχει βρεθεί σε μόλις τρεις ευρωπαϊκές πόλεις για αντίστοιχα events– συμπίπτει με την κυκλοφορία τής νέας δουλειάς του υπό τον τίτλο«Xerxes: The Fall of the House of Darius and the Rise of Alexander», η οποία πραγματεύεται την πτώση του οίκου τού Δαρείου και την άνοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Απόδειξη τής αγάπης του για την Ελλάδα αποτελεί η δημιουργία τού χαρακτήρα τής Elektra. Η ηρωίδα, που αγαπήθηκε από τους φίλους των κόμικς, είναι ελληνικής καταγωγής και ακούει στο όνομα «Ηλέκτρα Νάτσιος». Οι περιπέτειές της μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη, ενώ αποτελεί βασικό χαρακτήρα τής τηλεοπτικής σειράς «Daredevil»του Netflix. Σημειώστε, επίσης, ότι ο Miller χρησιμοποιεί πάντοτε στις ιστορίες τους και απλούς ανθρώπους ελληνικής καταγωγής.
Μεταξύ των σημαντικότερων έργων τού καλλιτέχνη συγκαταλέγεται το «Batman: The Dark Knight Returns», που εξιστορεί μιαν εναλλακτική ιστορία τού Bruce Wayne, ο οποίος, στα 55 του χρόνια, αποφασίζει να επιστρέψει στην καταπολέμηση του εγκλήματος, για να βρει απέναντί του την αστυνομία τής Gotham City και την κυβέρνηση των ΗΠΑ (στη συγκεκριμένη ιστορία παρουσιάζεται και η Carrie Kelley, η θηλυκή Robin). Ακολούθησαν δύο συνέχειες, τα «The Dark Knight Strikes Again» και «The Dark Knight III: The Master Race».
 Το πιο ιδιαίτερο έργο τού Miller θεωρείται από πολλούς το νεονουάρ κόμικ «Sin City». Οι ιστορίες του διαδραματίζονται στη Basin City, μια φανταστική πόλη στην αμερικανική Δύση. Το έργο είναι φτιαγμένο σε άσπρο και μαύρο, με υψηλές αντιθέσεις. Τα μοναδικά χρώματα που συναντά ο αναγνώστης είναι το κόκκινο, το κίτρινο, το μπλε και το ροζ – κι αυτά μόνο σε ορισμένα σημεία, για να αναδείξει συγκεκριμένους χαρακτήρες. Το «Sin City» μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.