15 Φεβ 2018

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ : Προγραμματισμός δραστηριοτήτων Β΄ τριμήνου 2017-2018



Έργα & Ημέρες
 B΄ τρίμηνο 2017 – 2018



Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, συμπλήρωσε αισίως 25 χρόνια δυναμικής παρουσίας στα θεατρικά & παιδαγωγικά πράγματα. Αποτελεί εταιρία αστική μη κερδοσκοπική και  ιδρύθηκε το 1992 από την Δρ. Ανδρομάχη Μοντζολή που το διευθύνει καλλιτεχνικά και τον επίτιμο Δρ. Λάκη Κουρετζή που έχει τη Διεύθυνση Σπουδών. Οργανισμός καλλιτεχνικής και παιδευτικής θεατρικής έκφρασης με στόχους αμιγώς καλλιτεχνικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς με κύρια ενασχόληση την  καλλιέργεια και έρευνα της θεατρικής έκφρασης και της παιδαγωγικής θεάτρου, που συμβάλλουν ενεργά στη διαμόρφωση πολιτιστικών αξιών και στη δυναμική προβολή του Ελληνικού Πνεύματος στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ για τo B΄ τρίμηνο της περιόδου 2017 – 2018 προγραμματίζει τις παρακάτω δραστηριότητες για ενήλικες και παιδιά:



Θεατρικές παραστάσεις
Θεός Απών Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιώργος Καστρουνής
Παρουσιάζεται ήδη
Το νέο έργο του Γιώργου Καστρουνή πραγματεύεται με επιδέξιο τρόπο το θέμα της μοίρας, ως προ τετελεσμένου γεγονότος, και το ζήτημα της ευθύνης που μας αναλογεί για τη διαμόρφωση της, μέσα από τις ζωές οχτώ χαρακτήρων που έχουν βασανιστεί από τη ζωή. Τα διλήμματα που τίθενται στο κοινό αφορούν το κατά πόσο εμείς οι άνθρωποι είμαστε έρμαια τυχαίων και ανεξέλεγκτων γεγονότων ή είμαστε οι απόλυτοι διαμορφωτές της ζωής μας. Ο τίτλος του έργου, “Θεός Απών”, υποδηλώνει την πεποίθηση της εγκατάλειψης από το Θεό, που φέρουν πολλοί άνθρωποι και που μπορεί να οφείλεται στην ανεπάρκεια των αισθήσεών μας να τον αντιληφθούμε και όχι στην ανυπαρξία του. Το έργο καλεί λοιπόν το κοινό να προβληματιστεί πάνω σε ερωτήματα που έχουν απασχολήσει εδώ και αιώνες την ανθρώπινη νόηση και παραμένουν αναπάντητα. Ο Φραγκίσκος, ένας άστεγος, που κάποτε ήταν πολύ πλούσιος, καταστρέφεται  οικονομικά, χρεοκοπεί, και έτσι χάνει όλη του την περιουσία. Ζει περιπλανώμενος στα παγκάκια της Αθήνας από επιλογή, με την βεβαιότητα ότι κάποια μέρα θα βρει την κόρη του και θα της εξηγήσει όλα όσα έχουν συμβεί. Όταν όμως έρχεται εκείνη η στιγμή διαπιστώνει ότι δεν είναι όλα όπως τα φανταζόταν και το παιχνίδι που του παίζει η μοίρα θα αποβεί μοιραίο.
Ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καστρουνής, Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Μητροβγένης, Φωτισμοί: Βαγγέλης Μαρούλης, Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Κοτροκόης, Βοηθ. Σκηνοθέτη: Μαριλένα Καμπιώτη
Ερμηνεύουν: Αλέξης Μαρτζούκος, Νίκος Λάμπρου, Θάνος Κυριαζής, Γιώργος Λαμπάτος, Κωνσταντίνος Μητροβγένης, Ιούλιος-Καίσαρ Αθανασίου, Μαριλένα Καμπιώτη, Νίκος Χριστοφυλλάκης.
Παραστάσεις: Σάββατο στις 9:00 μ.μ  


Μπλανς, Λάουρα, Κάθριν – Αμέσως μετά του Φαίδωνα Αλκίνοου

Σκηνοθεσία: Σίμων Πάτροκλος

Μόνο  Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, ώρα 9:00μ.μ.

Σπουδή στο έργο του Τέννεσι Ουίλιαμς αποτελούν οι λέξεις που ακούγονται στο έργο αυτό. Είναι ένας μονόλογος που γράφτηκε στην προσπάθεια προσέγγισης της ψυχολογικής πλευράς των ηρωίδων. Η ψυχή του Τέννεσι, μέσα από τις ηρωίδες του, μαρτυρά κάθε του μυστικό. Κάθε κρυφό σημείο της, κάθε τι που θα ήθελε, κάθε τι που δεν κατάφερε. Οι γυναίκες του Ουίλλιαμς τραγικές, σαν τη ζωή του όλη, ασθμαίνοντας, μας οδηγούν στη μόνη αλήθεια, που δεν είναι άλλη, απ' αυτή, της ίδιας της δαιδαλώδους κι ανικανοποίητης εφηβείας του. Της εφηβείας του Τομ. Η σκηνοθετική γραμμή ενσωματώνει στοιχεία  σωματοποιημένου Θεάτρου, στοιχεία χορού, με τρόπο που να αναδεικνύονται οι έξοχες ερμηνείες. Η μουσική επιμέλεια λειτουργεί και αυτή στα πλαίσια της φθοράς του χρόνου, παρακολουθώντας τον τρόπο ανεβάσματος του έργου.
Ταυτότητα της παράστασης:
Ιδέα-Σκηνοθεσία-Επιμέλεια κοστουμιών: Σίμων Πάτροκλος, Μουσική Επιμέλεια: Ελένη Κουμουρά, Φωτογραφίες: Χρήστος Προσύλης.
Ερμηνεύουν: Μαρία Δρακοπούλου, Μαρβίνα Πιτυχούτη, Βουβός ρόλος: Σίμων Πάτροκλος


ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - Εφτά αρχές στο να είναι κανείς ανίκητος
από τους AHERUSIA Κείμενο-Σκηνοθεσία Γιώργος Βορέας Μελάς

Παρουσιάζεται ήδη

Το έργο αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση στην ερμηνεία του μύθου του Προμηθέα, μέσα από το πρίσμα της κριτικής του φαινόμενου του Μετα-ουμανισμού ενώ βασίζεται μυθουργικά τόσο στο έργο Προμηθεύς Πυρφόρος, όσο και στο Προμηθεύς Δεσμώτης. Γραμμένο κυρίως στην Αλεξανδρινή ελληνική διάλεκτο, όπου αποτέλεσε την πρώτη οικουμενική γλώσσα της αρχαιότητας, συνδυάζει το αρχαίο ελληνικό δράμα, το μουσικό θέατρο, το κινησιοθέατρο, το χοροθέατρο, την παραμυθιακή αφήγηση και την video art, δημιουργώντας μια ψυχαγωγική μορφή επικοινωνίας που μέσα στην εκφραστική της πολυποικιλότητα, προσπαθεί να επανα-φέρει το θεατή αντιμέτωπο με την υπαρξιακή του αναζήτηση, την χαμένη από καιρό σε αυτές τις εποχές του φόβου και της έκδηλης συναισθηματικής αβεβαιότητας.
Η μουσική, όπως και το κείμενο, είναι πρωτότυπη, βασισμένη στο τρίτο δίσκο του γνωστού folk σχήματος Aherusia, με τίτλο PROMETHEUS~Seven Principles On How To Be Invincible. Η μουσική εκτελείται ζωντανά επί σκηνής από το ίδιο το συγκρότημα.

Ταυτότητα της παράστασης:
Κείμενο, Σκηνοθεσία, Σκηνικά, κοστούμια-Παραγωγή, Γιώργος Βορέας Μελάς
Κινησιολογία: Μαρία Στεφανίδου Βοηθ. κινησιολόγου: Joanna David
Ηθοποιοί: Γιώργος Χατζηκυριάκος, Δημήτρης Κατσιδονιώτης, Γιούλη Παπανελοπούλου
Χορός: Θεόφιλος Βλάχος, Joanna David, Βίκυ Δρίβα, Ευαγγελία Ζορμπά, Χριστίνα Καραγρηγορίου, Πάνος Νίκιας, Γιώργος Ποιμενίδης, Κατερίνα Χατζηκυριάκου.
Μουσικοί επί σκηνής(AHERUSIA)
Γιώργος-Βορέας Μελάς (Voreas Faethon), Δημήτρης Χαραμής (Drakhon), Θοδωρής Μανίκας (Tho), Παντελής Πολύζος (Chaeronios)
Παραστάσεις: Κυριακή στις 9:00 μ.μ.



Η προίκα της Μπέτυς Μαγρίζου

Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής

από 4 Μαρτίου 2018

Mια γυναίκα, η Αρετή. Η χρονική στιγμή: μια μαρτιάτικη μέρα, τη δεκαετία του ‘70, ημέρα των γενεθλίων της. Ένα μπαούλο, γεμάτο κιτρινισμένα από το χρόνο προικιά, οδηγεί το νου της σε μια Αναδρομή σε όσα έχουν παρέλθει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το σκηνικό έχει μελαγχολική σφραγίδα ή η συναισθηματική φόρτιση βαραίνει το προσκήνιο. Εξάλλου νοσταλγία είναι να αναπολείς την ευχαρίστηση χωρίς να ξαναζείς τον πόνο. Γι’ αυτό και η ουσία έχει βάση το χιούμορ. Οι θεατές θα γελάσουν γιατί θα ταυτιστούν, θα συμβιώσουν, για πενήντα λεπτά, με την Αρετή. Μια αφήγηση, με τις θύμησες μιας έντονης ζωής να πλημμυρίζουν τη σκηνή με αλήθεια, χαρά, λύπη, έρωτες, χιούμορ, μοναξιά και ελπίδα. Στο τέλος της παράστασης, μόλις ανάψουν τα φώτα της  πλατείας, θ’ ακουστούν ψίθυροι του τύπου …«μην αφήσεις το χθες να ξοδέψει πάρα πολύ από το σήμερα»… και μετά οι μισοί και παραπάνω θεατές θα τρέξουν να γνωρίσουν  την Αρετή. Στα παρασκήνια.
Ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Σκηνικά – Κοστούμια: Κούλα Γαλιώνη, Φωτισμοί: Φώτης Μακρής.
Ερμηνεύει η Στέλλα Παπαδημητρίου
Παραστάσεις: Κυριακή στις 6:00 μ.μ  



Λαλαλώ και Ρεπετέ
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Μαίη Σεβαστοπούλου

από 13 Απριλίου 2018
ια υποβαθμισμένη γειτονιά της σημερινής Αθήνας. Άνθρωποι με καμένα όνειρα. Κυνικοί και σκληροί. Η ψυχική διαστροφή ενταγμένη άριστα μέσα στην καθημερινότητα τους. Η Λαλώ,
ο Φώτης, η Μπαλκόνα, η Σούζυ,  είναι οι γείτονες μας, είμαστε εμείς. Μια κωμωδία με τραγικές διαστάσεις. Εκεί όπου το γέλιο, έρχεται μια κοφτερή λεπίδα σκληρής πραγματικότητας να το φρενάρει.

Ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Μαίη Σεβαστοπούλου
Ερμηνεύουν: Μαρία Μακρή, Χρήστος Συριώτης, Μαίη Σεβαστοπούλου, Κλεοπάτρα Ροντήρη

Παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο στις 9:00 μ.μ. 


Μικρά τίποτα – Μεγάλα κάτι του Λάκη Κουρετζή

Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Μοντζολή

από 15 Απριλίου 2018

Το έργο «ΜΙΚΡΑ ΤΙΠΟΤΑ-ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΤΙ» είναι ως προς την δομή του σπονδυλωτό και θίγει διαχρονικά θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης που εναλλάσσονται και συνδιαλέγονται με ζητήματα και καταστάσεις σύγχρονου προβληματισμού. Το ύφος της παράστασης είναι σύγχρονο, με ποιητική και αλληγορική διάθεση, προκρίνει όμως τον λυρισμό αλλά και την απέριττη, σκληρή και ανελέητη ατμόσφαιρα που περιβάλλει την περιπέτεια της ύπαρξης. Εικόνες άλλοτε μαγικές και ποιητικές και άλλοτε αυστηρές και λιτές, σε διαρκή διαλεκτική σχέση με τον χώρο και τον χρόνο συντελούν στην  σύνθεση του ψυχικού βιότοπου των ηρώων του έργου. Η ζωντανή μουσική και τα τραγούδια, σχολιάζουν όσα συμβαίνουν επί σκηνής και προκαλούν συναισθήματα και αισθήσεις στον θεατή, άλλοτε ανάλαφρα και παιγνιώδη και άλλοτε έντονα συγκινησιακά φορτισμένα. Εικαστική εγκατάσταση η σκηνογραφία υποστηριζόμενη από ιδιαίτερα μελετημένους φωτισμούς και κοστούμια που «ντύνουν» τολμηρά τους πολυάριθμους ρόλους του έργου, πλάθουν τον ονειρικό, ποιητικό και νοσταλγικό «περιβάλλον» που συνδιαλέγεται με την αέναη κίνηση αλλά και την ακινησία, την αγωνία και την περιπέτεια της ύπαρξης του σύγχρονου ανθρώπου με τον εσωτερικό και εξωτερικό του κόσμο.
Ταυτότητα της παράστασης:

Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία, Σκηνικά – Κοστούμια: Ανδρομάχη Μοντζολή, Επιμέλεια κίνησης: Αφροδίτη Κορέτση, Φωτισμοί: Γιώργος Σηφάκης.
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Πάσιος, Ράνια Πρέβεζα, Νεφέλη Τσιπουρίδη, Σωτήρης Χατζηνικολάου

Παραστάσεις: Κυριακή στις 8:00 μ.μ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ …για τα παιδιά

Θεατρικές παραστάσεις

Ο χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει του Λάκη Κουρετζή
από το Θέατρο «ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ» της Πάτρας
Σκηνοθεσία: Μίλτος Νίκας

Μόνο το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, ώρα 4:00μ.μ.

Μία περιπέτεια φαντασίας η οποία ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στην έννοια του χρόνου. Ένα μικρό κορίτσι η Νίνα αρχίζει να αναρωτιέται τι είναι ο Χρόνος και ξεκινάει ένα μαγικό ταξίδι για να τον συναντήσει. Φανταστικοί ήρωες, ο Φύλακας του χρόνου, το αγόρι που το λένε Τικ-τακ, η Μνήμη, η Λήθη, ο Ύπνος, ο Παιχνιδοποιός την βοηθούν σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, σ’αυτό το μοναδικό ταξίδι γνώσης.
Ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Μίλτος Νίκας,
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη, Μουσική: Γιώργος Δίπλας
Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Αναλυτή, Φωτισμοί: Θάνος Ψαρράς, Video: Παναγιώτης Φαφούτης
Ερμηνεύουν: Μάρκος Γέττος, Φιορέλα Μαστρόκαλου, Γιώργος Παύλου, Αλεξάνδρα Σπηλιωτοπούλου, Κατερίνα Στασινού
Περιπέτεια στη Βακτηριανία  της Κατερίνας Μουρίκη
Μια παράσταση-θεατρικό παιχνίδι για μικρά παιδιά
Σκηνοθεσία Αφροδίτη Παρζακώνη

Παρουσιάζεται ήδη
Μια παράσταση εμπνευσμένη και βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της συγγραφέως Κατερίνας Μουρίκη. Η  παράσταση – με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών- είναι γεμάτη δράση, γέλιο και απρόοπτα γεγονότα και  θα ενθουσιάσει τους μικρούς θεατές, αποκαλύπτοντας τον κόσμο των μικροβίων και την αξία της καθαριότητας  Μέσα από το σκηνικό και θεατρικό παιχνίδι, που σαν μέθοδο εργασίας και άποψη, υπηρετεί με συνέπεια και επί μακρόν το Θέατρο της Ημέρας, τα παιδιά- με τη βοήθεια των Εμψυχωτών – θεατροπαιδαγωγών θεατρικού παιχνιδιού, βιώνουν και κατανοούν τις καταστάσεις και τα μηνύματα του έργου και της παράστασης.
Ταυτότητα της παράστασης:
Παιδαγωγική επιμέλεια: Λάκης Κουρετζής, Σκηνοθεσία: Αφροδίτη Παρζακώνη
Μουσική: Λευτέρης Ξάνθης
Εμψυχωτές – θεατροπαιδαγωγοί-ηθοποιοί: Χριστίνα Αυγερίδη, Μαρία Καραμάνη, Ricco D. Tuba, Βέρα Κανελλοπούλου

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή, ώρα 11:30π.μ.