4 Οκτ 2017

Το Θέατρο της Ημέρας παρουσιάζει την παράσταση «Το όνειρο και το θαύμα» των Μίκη Θεοδωράκη - Κάκιας Ιγερινού



«ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ & ΤΟ ΘΑΥΜΑ»
ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΙΓΕΡΙΝΟΥ
Ένα έργο βασισμένο στα «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ & ΠΑΙΔΙΑ»
του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Μια παράσταση για όλη την οικογένεια
σε σκηνοθεσία
Ανδρομάχης Μοντζολή
Το Θέατρο της Ημέρας παρουσιάζει  την παράσταση «Το όνειρο και το θαύμα» των Μίκη Θεοδωράκη - Κάκιας Ιγερινού για όλη την οικογένεια, μικρούς και μεγάλους θεατές.


Το κείμενο της σπουδαίας ηθοποιού & συγγραφέως Κάκιας Ιγερινού,  είναι χτισμένο πάνω στη συλλογή «Τραγούδια για Παιδάκια και Παιδιά», που ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης έγραψε σε νεαρή ηλικία «για τους αυριανούς συνειδητοποιημένους πολίτες» όπως άλλωστε αναφέρει και ο ίδιος:

«Πιστεύω πως το παραμύθι είναι ο φυσικός χώρος για τα Παιδικά τραγούδια. Εκεί που οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές, οι μουσικοί και το νεανικό  κοινό σμίγουν και γίνονται ένα. Απόδειξη ότι το όνειρο και η μουσική είναι πλασμένα με τα ίδια υλικά όπως και οι ψυχές των παιδιών»

Τα «Τραγούδια για Παιδάκια και Παιδιά» δεν είναι απλά τραγουδάκια.
Είναι ποιήματα - αγαπημένα τραγούδια που ο συνθέτης έγραψε για παιδιά, αλλά λάτρεψαν οι μεγάλοι και διάλεξε να τα ντύσει με την μουσική του, ώστε να βρίσκονται σε διαρκή διαλεκτική σχέση με το κοινό.

Η παράσταση «Το όνειρο & το θαύμα», είναι πλημμυρισμένη από τραγούδια, χρώματα και παιχνίδια, ποίηση, φαντασία, λυρισμό, αλληγορία, μαγικές εικόνες και τρυφερές μνήμες των παιδικών μας χρόνων. Και φυσικά από τη μουσική του εξαίρετου μουσικοσυνθέτη, που σχολιάζει τα όσα συμβαίνουν επί σκηνής και προκαλεί συναισθήματα και αισθήσεις στον θεατή, άλλοτε ανάλαφρα και παιγνιώδη και άλλοτε έντονα συγκινησιακά φορτισμένα.
Η πένα της Κάκιας Ιγερινού, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη
και η σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Μοντζολή, πλάθουν τον ονειρικό, ποιητικό
και νοσταλγικό κόσμο της παράστασης.

Η μικρή ηρωίδα προσεύχεται να αποκτήσει ένα ξεχωριστό κούκλο,
που να μοιάζει με αληθινό παιδί! Ο Θεός και τα τάγματα των αγγέλων του, που παρατηρούν τη γη απογοητευμένοι από τη ματαιοδοξία και την απληστία του ανθρώπινου γένους πραγματοποιούν την ευχή της, προκειμένου να δοκιμάσουν την ικανότητα του ανθρώπου να διδάξει σε ένα «ξύλινο» παιδί την αγάπη και την ανιδιοτέλεια. Προς τούτο ο Θεός, στέλνει στη γη τον Αρχάγγελό του στον ρόλο του ξυλουργού-δημιουργού και πατέρα του κούκλου και τα υπερβατικά πλάσματα του ουρανού (Νύχτα, αστέρια, Νεράιδα Μυρτιά).Ο κούκλος διανύει το ασυνήθιστο ταξίδι του στη γη, έρχεται αντιμέτωπος με πολλές δοκιμασίες και περιπέτειες, με πρωταγωνιστές  τον αδίστακτο τσιρκολάνο, τον δουλοπρεπή λύκο και την δολοπλόκο αλεπού. Στον αντίποδα των δυσκολιών, εκτός από τη Μαργαρίτα συμπαραστάτες του έχει τα παιδιά και το δάσκαλο, τον παιχνιδιάρη γάτο και τον πιστό γρύλο.
Μέσα από την ποίηση, τον λυρισμό και το κωμικό στοιχείο, το έργο θίγει τη «διαχρονική» περιπέτεια και τις δοκιμασίες της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το «Όνειρο και το Θαύμα» είναι μια περίτεχνη συρραφή της αριστουργηματικής μουσικής του μεγάλου Έλληνα δημιουργού που δανείζεται στοιχεία από την αλληγορία του Πινόκιο, του πολυαγαπημένου παιδικού παραμυθιού, μεταφέροντας το στην ελληνική πραγματικότητα. Μέσα από το σκηνικό και θεατρικό παιχνίδι, οι ενήλικοι και ανήλικοι θεατές βιώνουν και κατανοούν τις καταστάσεις και τα μηνύματα του έργου και της παράστασης.


Συντελεστές:

Σκηνοθεσία:
Ανδρομάχη Μοντζολή
Ενορχήστρωση-Σχεδιασμός ήχου-Μουσική Διδασκαλία:
Χρήστος Γιαννούλης
Σκηνικά-κοστούμια:
Ανδρέας Σαραντόπουλος
Επιμέλεια κίνησης:
Φώτης Διαμαντόπουλος
Φωτισμοί:
Παναγιώτης Μανούσης
Βοηθός Σκηνοθέτη:
Νεφέλη Τσιπουρίδη

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Κατερίνα Βασιλείου
Δημήτρης Γρηγοριάδης
Δημήτρης Πάσιος
Ναταλία Τσάλλη
Πέτρος Τσαπαλιάρης
Νεφέλη Τσιπουρίδη
Σωτήρης Χατζηνικολάου
Μαριλένα Χρυσοχοΐδη

Παραστάσεις για σχολεία καθημερινά κατόπιν συνεννοήσεως
Για παιδιά δημοτικού & γυμνασίου
Τιμές εισιτηρίων: 10 € γενική είσοδος, 8 € φοιτητικό, ομαδικό, ανέργων,ΑΜΕΑ.
Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή ώρα 6:00μ.μ.
Έναρξη παραστάσεων: 8 Οκτωβρίου 2017
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα & 30 λεπτά με διάλειμμα



ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ν. Γεννηματά 20 Αμπελόκηποι (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου)
Τηλ.: 210 6929090, 210 6995777, www.theatro-imeras.gr, info@theatro-imeras.gr