21 Ιουν 2017

Ας ερχόσουν για λίγο… Βραδιά τιμής και μνήμης για την Ελίζα Μαρέλλι.



Ας ερχόσουν για λίγο…

Βραδιά τιμής και μνήμης για την Ελίζα Μαρέλλι.



Μια βραδιά τιμής στη μνήμη της ιέρειας του ελαφρού τραγουδιού Ελίζας Μαρέλλι πραγματοποιείται ανήμερα της πρώτης επετείου από το θάνατο της, στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12 Σύνταγμα), την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 και ώρα 20.30. 
Στην εκδήλωση μιλούν οι: Παύλος Ναθαναήλ – συγγραφέας, δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του ελαφρού τραγουδιού», Σιδερής Πρίντεζης - μουσικός παραγωγός, Γιώργος Τσάμπρας – δημοσιογράφος, Τζένη Κολλάρου-Καλλέργη - ηθοποιός. Τραγουδούν: Κώστας Λειβαδάς, Αντριάννα Μπάμπαλη, Ελεάννα Ζεγκίνογλου.
 Την επιμέλεια παρουσίαση, έχει ο Κώστας Μπλιάτκας–δημοσιογράφος, συγγραφέας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων του Ελαφρού Τραγουδιού του οποίου η Ελίζα Μαρέλλι υπήρξε η ψυχή και ο οποίος φέρει το όνομά της. Η Ελίζα Μαρέλλι  εισήλθε στο χώρο του παλιού ελαφρού τραγουδιού  μόλις στα 14 χρόνια της την δεκαετία του ’50 και υπήρξε η τελευταία μεγάλη ερμηνεύτρια του τραγουδιού ‘’του Άστεως’’. 


Το υπηρέτησε με μεγάλες διακρίσεις και με το σπάνιο χρώμα της ‘’κοντράλτας’’ φωνής της. Σε ηλικία 9 ετών, άρχισε τα μαθήματα στο Ελληνικό Ωδείο, ενώ, δύο χρόνια αργότερα, ήρθαν και τα μαθήματα φωνητικής με τη Δανάη. Η επαφή μαζί της, έμελλε να κρατήσει ως το τέλος της ζωής της Δανάης και να είναι καταλυτική για την Ελίζα Μαρέλλι. Η δασκάλα της ήταν εκείνη, που αργότερα, την ονόμασε «αρχετυπική ντέιμ».

Την Πρωτοχρονιά του 1954, κατάφερε να γεφυρώσει τρεις γενιές, τραγουδώντας και δισκογραφώντας δίπλα στους Μιχάλη Σουγιούλ, Χαιρόπουλο, Κώστα Γιαννίδη και Βέλλα, ενώ μοιράστηκε την αγάπη και την αγωνία του ελαφρού τραγουδιού με τη Σοφία Βέμπο και τον Νίκο Γούναρη. Μπορούσε άψογα να μετουσιώσει λόγο, μουσική και φωνητική έκφραση σε ένα ποιοτικό αισθητικό αποτέλεσμα. Ανάμεσα στις μεγάλες πρώτες επιτυχίες της, και οι «Μη μετανιώνεις», «Εσύ θα κλάψεις», «Τι μου έχεις κάνει», «Στην υγειά της», «Το καινούργιο σου φουστάνι», «Ο Ψαράς και η ψαροπούλα», «Έρωτα τύραννε μεγάλε», «Θέλω ποτέ να μη χωρίσουμε», «Το πεζοδρόμιο», «Έρωτα συ μοιραίε μου» κ.ά.  Στη συνέχεια  οι εταιρίες της εμπιστεύονται  παλιά ξεχασμένα τραγούδια, τραγουδισμένα από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές της εποχής “Θα ξανάρθεις”, “Ρεζέντα”, “θα σε πάρω να φύγουμε”, ’’Ήρθες σαν την άνοιξη’’, ”Μην μ' αφήνεις μοναχό μου”, “Τα μάτια”, ’’Ας ερχόσουν για λίγο’’, “Δυο πράσινα μάτια”, ’’Ήρθες αργά’’, και τόσα άλλα.