3 Απρ 2017

Η σοπράνο Άννα Μορφίδου ερμηνεύει το μπαρόκ αριστούργημα του Περγκολέζι, “Stabat Mater”

 Η διεθνούς φήμης υψίφωνος Άννα Μορφίδου συμπράττει και πάλι με το Athens Chamber Ensemble 2012. Αυτή τη φορά για τις ανάγκες μιας πολύ ιδιαίτερης συναυλίας, εναρμονισμένης με την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Συγκεκριμένα, όλοι μαζί θα παρουσιάσουν το θρυλικό “Stabat Mater” του Τζιοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι (Giovanni Battista Pergolesi), στον φυσικό του χώρο, σε μια εκκλησία, όπως αυτή του Αγίου Παύλου
Λίγα λόγια για το “Stabat Mater”
Πρόκειται για έναν από τους λίγους θρησκευτικούς ύμνους που έχουν επιβιώσει του φθοροποιού χρόνου και παραμένουν στην πρώτη γραμμή ως σήμερα. Δεν είναι τυχαίο πως το “Stabat Mater”, αυτός ο εξαιρετικός μεσαιωνικός ύμνος έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς συνθέτες σε διάφορες εποχές.

 Ωστόσο, η μελοποίησή του από τον Τζιοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι- εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του όψιμου Μπαρόκ του ιταλικού νότου, είναι η πιο δημοφιλής, καθώς ξεχωρίζει για την απλότητα και την αμεσότητα του συναισθήματος. Λέγεται, μάλιστα, πως ο Ιταλός συνθέτης έγραψε τις τελευταίες νότες του έργου λίγες στιγμές προτού «φύγει» νικημένος από φυματίωση, σε ηλικία 26 ετών.
Το “Stabat Mater” περιγράφει τα Πάθη του Χριστού μέσα από τα μάτια της μητέρας του. Είναι γραμμένο για δύο φωνές με συνοδεία ορχήστρας εγχόρδων και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα έργα της μπαρόκ μουσικής.
Μουσικές στιγμές στον Άγιο Παύλο Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στη σειρά συναυλιών «Μουσικές στιγμές στον Άγιο Παύλο». Εγκαινιάστηκε το 2016 και έπειτα από μια επιτυχημένη παρουσίαση 30 συναυλιών, συνεχίζεται και το 2017. Σ’ έναν χώρο εξαιρετικής ακουστικής, που αγκαλιάζει όλα τα είδη της μουσικής. Με καλεσμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, οι διοργανωτές φιλοξενούν έργα του κλασικού ρεπερτορίου καθώς και μουσικές του κόσμου όλων των εποχών. Στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, λοιπόν, θα βρεθεί η Άννα Μορφίδου και το Athens Chamber Ensemble 2012, ερμηνεύοντας εκτός από το “Stabat Mater” και έργα των Μπαχ και Βιβάλντι.
img1454015622883
Άννα Μορφίδου, σοπράνο
Ταυτότητα συναυλίας “Stabat Mater” του G.B. Pergolesi
Μιχάλης Σουρβίνος • κλασική κιθάρα, μαντολίνο Βαγγέλης Λούτας • βιολί Χριστόδουλος Μπενετάτος • φλάουτο, κλασική κιθάρα Κατερίνα Καρυώτη • κλασική κιθάρα Έλσα Παπέλη • βιολοντσέλο Χριστίνα Τηλιγάδα • αναγεννησιακό λαούτο
Σολίστ: Άννα Μορφίδου • σοπράνο | Σοφία Καπετανάκου • μέτζο σοπράνο Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Σουρβίνος Πού: Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα Πότε: Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, στις 20:30 Πληροφορίες-κρατήσεις εισιτηρίων: Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, τηλ.: 2107234567, www.ticketservices.gr και στα καταστήματα Public. Τιμές εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος), 10 € μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ).
IMG 299068183431782
Άννα Μορφίδου, σοπράνο
Λίγα λόγια για την Άννα Μορφίδου
Η υψίφωνος Άννα Μορφίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε πολύ μικρή ηλικία άρχισε μαθήματα πιάνου, ενώ στα 15 της διακρίθηκε με το Α' βραβείο του Πανελληνίου Διαγωνισμού Κλασικού Τραγουδιού της Χ.Ο.Ν.(Χορωδία Ορχήστρα Νέων). Σπούδασε μονωδία, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο The College of Southeastern Europe και στο Ελληνικό Ωδείο καθώς και υποκριτική στη Μελοδραματική Σχολή του Athenaeum, ενώ παρακολούθησε σειρά masterclasses με τον Κώστα Πασχάλη και άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες..
Κατά τη διαμονή της στο Μιλάνο, συνεργάστηκε με τον Al. Ferrari μαέστρο της καμεράτας της Σκάλας του Μιλάνου και το 2006 εμφανίστηκε μαζί του στο "Gadogan Hall" του Λονδίνου με την "Royal Philarmonic Orchestra".
Έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ αλλά και πρώτες εκτελέσεις έργων σύγχρονων Ελλήνων συνθετών σε φεστιβάλ, πολιτιστικά κέντρα και σημαντικούς συναυλιακούς χώρους όπως “Gasteig” Μέγαρο Μουσικής του Μονάχου, Παλλάς κ.ά.
Ιδιαίτερη στιγμή στην πορεία της, η ηχογράφηση του cd με τίτλο «Στου Φεγγαριού την Άλλη Όψη» (Ιούνιος 2011), όπου η ίδια ερμήνευσε 12 κομμάτια του μεγάλου συνθέτη Μίμη Πλέσσα.