11 Φεβ 2017

Αφήγηση Έπους «Διγενής Ακρίτας» με την Μάγδα Κοσσίδα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το τραγούδι του Διγενή ερμηνεύει ο Νίκος Ανδρουλάκης

Σήμερα 11/2
Η Αφηγήτρια Μάγδα Κοσσίδα, μέλος της ομάδας Fahrenheit 451 και συνεργάτιδα του Bruno De La Salle, πρωτεργάτη της αναβίωσης της Αφηγηματικής Τέχνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ]ιδρυτή του CLIO (Κέντρο Προφορικής Λογοτεχνίας της Γαλλίας), εγκαινιάζει τη συνεργασία της με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με ένα Πειραματικό Εργαστήριο Προφορικής Λογοτεχνίας και με την Αφήγηση Έπους «Διγενής Ακρίτας»

Η Μάγδα Κοσσίδα παρουσιάζει τον «Διγενή Ακρίτα», μια αφηγηματική ραψωδία βασισμένη στην ακριτική δημοτική ποίηση και στο ομώνυμο μεσαιωνικό έπος.

 



Νίκος Ανδρουλάκης
«Κάπου ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, μια ηρωική Ελληνίδα και ένας γενναίος ʼραβας αψηφούν το μίσος και τις φυλετικές διαφορές που τους χωρίζουν, αγαπιούνται και αποκτούν ένα γιο, το Διγενή. Αυτή η διπλή καταγωγή δίνει στον ήρωα διπλή δύναμη και διπλή αντοχή να πολεμά την αδικία σε  όποια μεριά κι αν εμφανίζεται, είτε εντός των συνόρων είτε εκτός. Η ζωή και ο αγώνας του Διγενή γίνονται ένα γεφύρι- σύμβολο που ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς», λέει η Αφηγήτρια. 

Το κείμενο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Μάγδας Κοσσίδα με το CLIO και το Fahrenheit 451 και παρουσιάστηκε στην αρχή στα γαλλικά στο Φεστιβάλ της Αβινιόν (2007). Αμέσως μετά το έργο έγινε και στα ελληνικά και παρουσιάζεται πλέον σε δύο γλώσσες, όπως διπλή υπήρξε και η καταγωγή του ήρωα.
Η παράσταση απευθύνεται σε όλους και σε παιδιά άνω των 10 ετών.

Η Μάγδα Κοσσίδα είναι Αφηγήτρια. Ζει και εργάζεται στη Γαλλία τα τελευταία 30 χρόνια. Σπούδασε Παιδαγωγικά στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ενώ ασχολήθηκε με την ψυχοπαιδαγωγική εφαρμογή των παραμυθιών. Εργάστηκε ως καθηγήτρια στη Σχολή Νηπιαγωγών και Βρεφονηπιοκόμων του Στρασβούργου. Ασχολήθηκε με την Αφηγηματική Τέχνη στην προσχολική ηλικία και πραγματοποίησε Δημιουργικά Εργαστήρια Αφηγηματικής Τέχνης σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Συνεργάζεται  με το Κέντρο Προφορικής Λογοτεχνίας της Γαλλίας (CLIO) από το 2005 μέχρι σήμερα. Είναι μέλος της ομάδας Fahrenheit 451, όπου μελέτησε την επική ποίηση με την επίβλεψη του Bruno De La Salle, πρωτεργάτη της αναβίωσης της αφηγηματικής τέχνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ιδρυτή του CLIO. Έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, σε γηροκομεία, σε φυλακές και σε χώρους υποδοχής εξαρτημένων ατόμων. Έργο ζωής της η διασκευή του μύθου του Ηρακλή, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Παραστάσεις της έχουν ανέβει σε θέατρα στο Παρίσι και σε σχολεία της Γαλλίας, με κύριο στόχο την προβολή και αναγνώριση της σπουδαιότητας της ελληνικής γλώσσας, ενώ έχει συμμετάσχει σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ αφήγησης σε Γαλλία, Ελβετία και Ελλάδα. Αφηγείται στα γαλλικά και στα ελληνικά.

Συντελεστές

Σύλληψη-σκηνοθεσία-αφήγηση: Μάγδα Κοσσίδα

Μουσική: Ουρανία Λαμπροπούλου και σαντούρι η Μαρία Καψαλο
Το τραγούδι του Διγενή ερμηνεύει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Διάρκεια παράστασης: 60’ λεπτά
Υπό την αιγίδα του CLIO, Κέντρου Προφορικής Λογοτεχνίας της Γαλλίας