16 Ιαν 2017

Οι String Demons Βερολίνο και Βρυξέλλες

Μετά από τον Χριστουγεννιάτικο πρωταγωνιστικό τους ρόλο στον Καραγκιόζη του Ηλία Καρελλά και τις 2 sold out συναυλίες τους με τις 100 Κιθάρες στην Κύπρο .
Οι String Demons φτιάχνουν τις μουσικές βαλίτσες τους και πηγαίνουν με μουσική τρέλα Βερολίνο (18/1) και Βρυξέλλες (21/1) για την συνέχεια των '''Fear of the Bach Winter Concerts'''! (τίτλο εμπνευσμένο από το διπλό τους Album ''Fear of the Bach''.)
Τι θα Παίξουν?..Παραδοσιακά , Κλασσικά , Heavy Metal , Λαϊκά , Βυζαντινούς ύμνους , δικά τους!..  κάτι Αbba μπλεγμένους με τσιφτετέλι , Χατζιδάκι ενωμένο με Thrash metal , Lady Gaga με.. Λαϊκοδημοτικό αέρα , 
μουσικά απρόοπτα. και..τα υπόλοιπα στην...Ευρώπη !
18 / 1 .Βερολίνο. Hellas  Filmbox Berlin - Opening Ceremonyκ
21 / 1 Bρυξέλλες. Centre Culturel et de Congres 
 
 Βιογραφικό
 
Ο βιολοντσελίστας Κωνσταντίνος Μπουντούνης και η βιολονίστα Λυδία Μπουντούνη, ή αλλιώς String Demons (Δαίμονες των Εγχόρδων),
ξεκίνησαν να συνεργάζονται μόνιμα τον Μάρτη 2014, μετά από μια πορεία με σπουδές, βραβεύσεις σε διαγωνισμούς, ηχογραφήσεις και συναυλίες σε πολλά μέρη, αίθουσες και μουσικές σκηνές της Ελλάδας(Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-Θεσσαλονίκης, Ηρώδειο, Παρνασσός, Δημοτικά Θέατρα κ.ά.) και στο εξωτερικό (Αμερική, Γαλλία, Αυστρία, Αγγλία, Ιταλία, Τουρκία, Γερμανία).

Με δάσκαλους τους Renato Ripo και Δημήτρη Σέμση, αντίστοιχα, πήραν τα διπλώματά τους με άριστα παμψηφεί και  Α΄ βραβείο, ενώ έχουν λάβει μέρος σε σεμινάρια και master classes με τους Misha Maisky, Sergei Kravtsenko, Natalia Gutman, Raphael Oleg, Antonio Meneses. Έχουν τιμηθεί με βραβεία και μετάλλια σε διαγωνισμούς και έχουν συμμετάσχει ως σολίστ σε CD, όπως ‘’Βαγγελης Μπουντούνης: 100 κιθάρες-Live στο Ηρωδειο’’, ‘’Historia de un Amor’’,’’ Live στο Mέγαρο Μουσικής Αθηνών’’. Έχουν ηχογραφήσει επανειλημμένα συναυλίες για την EBU και την Ελληνική Ραδιοφωνία.

Έχουν συνεργαστεί  με πολλούς διαφορετικούς μουσικούς, όπως Βαγγέλης Μπουντούνης, Μαρία Χαιρογιώργου, Περικλής Κούκος, Μάρω Ραζή, Άλκης Παπαδόπουλος, Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Μαίρη Νικολάου, Αντρέας Καρακατσάνης, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Γιώργος Τρανταλίδης, Akiko Koizumi, Άγγελος Αντωνόπουλος, Ciccada, Στέφανος Κορκολής, Ηλίας Καρελλάς, Χρήστος Θηβαίος. Από το 2004 είναι μόνιμοι σολίστ της μεγάλης κιθαριστικής ορχήστρας του Βαγγέλη Μπουντούνη ‘’100 Κιθάρες’’, με την οποία έχουν εμφανιστεί και εμφανίζονται τακτικά σε αίθουσες όπως Μέγαρο, θέατρο Badminton, Ηρώδειο κ.λπ.
 Από το 2012 μέχρι το 2014 έγραψαν τραγούδια και συνεργάστηκαν με την ερμηνεύτρια Βασιλική Καρακώστα, από την οποία και ονομάστηκαν ‘’Δαίμονες των Εγχόρδων’’. Μαζί της ηχογράφησαν το 2012 το δίσκο ‘’Τα Επικίνδυνα’’(sui generis music), ο οποίος απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και πραγματοποίησαν δύο μεγάλες περιοδείες (2012-Κυκλορυθμικά, 2013-Τα Επικίνδυνα).
Το 2012 η περιοδεία άρχισε τέλη Ιουλίου στη Νίσυρο και έληξε μέσα Σεπτεμβρίου στο Θησείο της Αθήνας. Η περιοδεία του 2013 ξεκίνησε τον Απρίλιο από τη Θεσσαλονίκη και έκλεισε τον Σεπτέμβριο στο ‘’Αμαλίειο Ανοιχτό Θέατρο’’ Αμαρουσίου.
Από το 2014 παρουσίασαν τη συναυλία «String Demons-Σύγκρουση Εγχόρδων», ταξιδεύοντάς τη σε πολλά μέρη και σκηνές της Ελλάδος. Την ίδια συναυλία παρουσίασαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Νοέμβριο του 2014 και μέρος της στην αίθουσα ‘’Χρήστος Λαμπράκης’’ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τον Μάρτιο του 2015. Στην ίδια αίθουσα τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς, έδωσαν το δικό τους στίγμα στις δύο sold out συναυλίες με το project ‘’Βαγγέλης Μπουντούνης-200 Κιθάρες’’, παίζοντας Iron Maiden, Θεοδωράκη και Χατζιδάκι!  Το καλοκαίρι του 2015 παρουσίασαν τις ‘’String Demons Summer Concerts’’, σε θέατρα, μουσεία, σκηνές φεστιβάλ, μουσικές σκηνές και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο στη Σπάρτη και (με ενδιάμεσους σταθμούς το Σουφλί, την Κρήτη, το Μεσολόγγι, τη Κέρκυρα, τον Πύργο, την Τήνο, την Πάρο, τη Σύμη, την Αμφίκλεια, τη Λήμνο κ.ά.) έκλεισαν στην Πρέβεζα τον Σεπτέμβρη. Στο πλαίσιο χειμερινής τους περιοδείας, παρουσίασαν την παράστασή τους και στο Βερολίνο τον Γενάρη του 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο 2016 και στο ιστορικό θέατρο ‘’Απόλλων’’ Σύρου τον Μάρτη 2016.Τα Χριστούγεννα του 2016 πρωταγωνιστούν στην παράσταση ‘’Ο Καραγκιόζης στο εργαστήρι του Αι Βασίλη’’ του Ηλία Καρελλά στο Μέγαρο Μουσικής.  Επίσης, τον Απρίλιο του 2015 κυκλοφόρησε ο δίσκος τους ‘’String Demons’’, που εμπεριέχει, μεταξύ άλλων, την επιτυχημένη τους ‘’ματιά’’ πάνω στα παραδοσιακά ‘’Καγκέλια’’, στη ‘’long version’’ της (η οποία έγινε ‘’viral’’ στο διαδίκτυο), αποδεικνύοντας ότι η κλασσική παιδεία και τεχνική μπορεί αρμονικά να συνενωθεί με την ψυχή και τα ρυθμικά παιχνιδίσματα ενός παραδοσιακού κομματιού. Ο δίσκος αυτός περιέχει και δικά τους πρωτότυπα κομμάτια όπως ‘’Ο Αθάνατος’’, ο οποίος έχει επίσης ηχογραφηθεί live, σε σύμπραξή τους με 200 κιθαριστές, στο CD ‘’200 Κιθάρες-Evangelos Boudounis with Maro Razi & String Demons-Live at Megaron’’, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2015. Τον Ιούνιο του 2016 κυκλοφορεί και το δεύτερό τους album, με τίτλο ‘’Fear of the Bach’’ που είναι διπλό και εμπεριέχει δικά τους κομμάτια και δικές τους διασκευές-συνθέσεις, που ξεκινούν από τον Vivaldi και φτάνουν στους Iron Maiden, τους Queen, τον Βαμβακάρη και την ελληνική παραδοσιακή μουσική, όλα δοσμένα με διονυσιακή ενέργεια, rock διάθεση και ματιά, ‘’θεατράλε’’ εισαγωγές στα ενδιάμεσα, υποστηρικτικά φωνητικά, heavy metal κρουστά και ρυθμικά, δίνοντας μία αυθεντική rock πνοή στα έγχορδα, αναμιγνύοντας ταυτόχρονα τη δυτική και κλασσική τεχνική με την πλούσια ελληνική μουσική παράδοση.

Βασικοί πυλώνες στους οποίους στηρίζονται για τη μουσική τους είναι η Κλασσική, η Heavy Metal και η Παραδοσιακή μουσική, μεταπηδώντας με ευκολία από τη μία στην άλλη, συνδυάζοντάς τις και δανειζόμενοι στοιχεία και μοτίβα από όλες . Έχουν ασχοληθεί με όλα τα στυλ της μουσικής, αφού το πρόγραμμά τους, εκτός από δικά τους έργα (Ποντιακό Καζίνο, Πειρατικό,Βίος και Αλητεία ενός Πολιτικού, Ο Αθάνατος κ.ά.), περιλαμβάνει δικές τους διασκευές που ξεκινούν από τον Bach, τον Vivaldi, τον Xατζιδάκι και φτάνουν στους Iron Maiden, τους Queen,τον Βαμβακάρη, τον Τσιτσάνη, την παραδοσιακή ελληνική ,μουσική και τους εκκλησιαστικούς ύμνους, δίνοντας πάντα στα δυο αυτά παμπάλαια όργανα τη ροκ, κλασική, λαϊκή αλλά και ποπ ''μορφή'' που τους αξίζει και ενώνοντας την ελληνική μουσική παράδοση με την ευρύτερη δυτική μουσική.

Στις live εμφανίσεις τους, τα ‘’Συμφωνικά πανηγύρια’’ όπως έχει πει κάποιος, εναλλάσσονται με μεγάλη ταχύτητα τα διάφορα στυλ μουσικής και παιξίματος, με ποικιλία ηχοχρωμάτων και δυνατά στιγμιότυπα με τύμπανα-κρουστά, δημιουργώντας μια διονυσιακή ατμόσφαιρα με βάση τα έγχορδα.

Οι String Demons διδάσκουν στο Ωδείο Ραζή. Έχουν δώσει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις και συναυλίες(Τρίτο-Δεύτερο-Πρώτο Πρόγραμμα, Κόκκινο, Μετα-Δεύτερο, Αθήνα 984, ΕΡΤ, Star, Μega, Skai κ.ά.). Από τον Απρίλη μέχρι τον Οκτώβρη του 2014 παρουσίασαν την εκπομπή ‘’Μουσικές Αποστολές’’ στο Ertοpen web-radio.

Η αισθητική τους σε σχέση με ό,τι κάνουν διέπεται από έναν βασικό κανόνα: η μουσική είναι μία: η καλή!



Έχουν πει γι’ αυτούς:
-H ενέργεια που δημιουργούν αυτοί οι δύο νέοι άνθρωποι είναι τεράστια. Τόσο τεράστια, που μπορεί να κάνει τη γη να περιστρέφεται ανάποδα. Είναι σίγουρα μαγικός ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούν τη γνώση και τη φαντασία τους πάνω στις χορδές. Ακόμα και αν δε πιστεύετε στην μαγεία η μουσική τους θα σας μαγέψει. Αν δεν το βιώσετε ζωντανά δε μπορείτε να καταλάβετε για τι μιλάμε. Όταν παίζουν οι String Demons τα vibes κυριολεκτικά χοροπηδάνε στο χώρο ανακατεύοντας το σύμπαν. Δεν είναι ούτε η γνώση, δεν είναι ούτε η φαντασία αλλά η ψυχή τους που πραγματικά δίνει άλλη διάσταση στον όρο μουσική. Σας ευχαριστούμε για αυτό που ζήσαμε μαζί σας. 
Αλέξανδρος Σουλαχάκης, ακροατής

- Θησαυρός! Απλά, συγκλονιστικοί! Σεμνοί και επιδέξιοι μαζί, σκηνικά γοητευτικοί και σίγουροι, γεφυρώνουν ιδανικά τον ενθουσιασμό και την «τρέλα» μιας πανκ μπάντας με την σεμνότητα και την «ησυχία» ενός εκκλησιαστικού ύμνου. . Το ρίγος που ένοιωσα, τα «ομολογεί» όλα.
Χαράλαμπος Γαμβρέλλης, αγιογράφος

-Η ενέργεια των «Δαιμόνων των εγχόρδων» στο τσέλο και το βιολί μέσα από ένα πλούσιο -και αναπάντεχο- ρεπερτόριο σε εκστασιάζουν. Ελίσσονται από την κλασική μουσική στη heavy metal, το ρεμπέτικο ή την παραδοσιακή μουσική με συγκλονιστική ευκολία και αφοπλιστική φαντασία. Είναι αδύνατον να μην σου αρέσει ό,τι παίζουν, όπως το παίζουν!
Νικήτας Καραγιάννης, δημοσιογράφος

Το να παρακολουθήσεις ένα StringDemonικό live είναι μία πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία!
Νάνσυ Θεοδωροπούλου, δημοσιογράφος

- Ντροπή σε όλες τις φίλες και τους φίλους που γνωρίζουν τους String Demons και δεν μου έχουν πει ούτε λέξη τόσο καιρό! Καιρό είχαν να με πάρουν τα δάκρυα με μουσική εξ Ελλάδος ορμώμενη.
Γιώργος Πήττας, δημοσιογράφος

-Είναι δυνατόν δυο «δαίμονες» να σε μεταφέρουν σε μουσικό παράδεισο με το αγγελικό τους παίξιμο; Δυο «δαίμονες» φορτωμένοι νιάτα, ταλέντο και χαρίσματα να σου προσφέρουν μια… κολασμένα μαγική βραδιά; Είναι και παραείναι, όταν πρόκειται για τα αδέλφια Κωνσταντίνο και Λυδία Μπουντούνη, το «δαιμονικό» ντουέτο εγχόρδων «String Demons», που είχαμε την ευτυχία να απολαύσουμε – με όλη τη σημασία του όρου- στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε μια μοναδική συναυλία για το κοινό της πόλης. (…) Από πλευράς ακούσματος… λυπούμαστε, αλλά ό,τι κι αν μεταφέρουμε είναι λίγο και αδυνατεί να αποδώσει τη ζωντανή απόλαυση των αισθήσεων! (…) Πέραν όμως της δεδομένης δεξιοτεχνίας δύο μουσικών που παρά το νεαρό της ηλικίας τους (μετρούν ήδη μπόλικες περγαμηνές στα βιογραφικά τους), ένα στοιχείο που πραγματικά εντυπωσίασε ήταν ο σχεδόν απίστευτος συγχρονισμός μεταξύ τους, με ακρίβεια τόσο αξιοθαύμαστη, σαν να έπαιζε ένας άνθρωπος ταυτόχρονα τα δύο όργανα με… τέσσερα χέρια! Συντονιζόμενοι σχεδόν με την ανάσα και το βλέμμα…(...) Το δεύτερο που εντυπωσίασε, πέραν της άρτιας εκτέλεσης, ήταν η φαντασία στις διασκευές και μείξεις ετερόκλητων τραγουδιών, όπου ένας συμβατικός νους δεν μπορεί να φανταστεί ας πούμε τον Χατζηδάκι σε συνδυασμό με ροκ ή πολύ περισσότερο τα… εκκλησιαστικά εγκώμια με χέβυ μέταλ! Ωστόσο η δημιουργική φαντασία των δύο καλλιτεχνών κατάφερε να τα συγκεράσει «διαβολικά» σε ένα μουσικό αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής, με παρόντα τον εμβληματικό ήχο του πρωτότυπου και αποδοσμένον εξαιρετικά μέσα από έγχορδες ενορχηστρώσεις. Οι οποίες ενισχύθηκαν στο κομμάτι του ρυθμού με κρουστά…(…) Ωστόσο η μουσική περιήγηση δεν αρκέστηκε στα «εγχώρια», μας ταξίδεψε από το ρόκ μέχρι την κλασική μουσική ( με έναν υπέροχο Βιβάλντι) και βέβαια σε δικές τους συνθέσεις που χαρακτηρίζονται από  κάτι πολύ σημαντικό για έναν δημιουργό: έχουν διακριτή ταυτότητα  και προσωπικό στίγμα, με έναν εξαιρετικό συνδυασμό ατμοσφαιρικής μελωδίας, εμπνευσμένης εκτέλεσης και ρυθμού…(…) Όλα τούτα σε ένα πρόγραμμα σοφά δομημένο από άποψη επιλογών, άρτια εκτελεσμένο σε καλλιτεχνικό επίπεδο και επιπλέον εξαιρετικά «σκηνοθετημένο», παρόλο που δεν διαβάσαμε πουθενά περί… σκηνοθεσίας.(…) δίπλα στη δεξιοτεχνία των εγχόρδων, τη φαντασία των διασκευών, τα υπέροχα ακούσματα, ήρθαν να προστεθούν η ευρηματικότητα και έντονη επικοινωνία που ολοκλήρωσαν την απόλαυση της βραδιάς. (…) η σοβαρότερη ένστασή μας αφορά στο ότι… ΔΕΝ χορτάσαμε!(…) ΑΝ όλοι οι «δαίμονες» ήταν σαν τους συγκεκριμένους «έγχορδους», η… κόλαση θα ήταν μοναδικά παραδεισένια!
Πίτσα Στασινοπούλου, δημοσιογράφος (κριτική για stringdemoνική συναυλία στο ‘’Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης’’ τον Φεβρουάριο του 2016)