19 Νοε 2016

«ΟΙ ΝΑΪΦ» ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ

«ΟΙ ΝΑΪΦ»
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Σήμερα  19  Νοεμβρίου 2016   εγκαινιάζεται στη Γκαλερί Σκουφά η ομαδική εικαστική έκθεση «ΟΙ ΝΑΪΦ». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016.
Επιμέλεια έκθεσης Ελένη Καλλιγά και Ίρις Κρητικού.

Πρόκειται για μια σπάνια συνύπαρξη σημαντικών παλαιών και σύγχρονων έργων Ναΐφ τέχνης, που σκοπό έχει να προσκαλέσει τον θεατή σε ένα ευφραντικό αυτοσχέδιο ταξίδι συμβάντων και χρωμάτων, αλλά ταυτόχρονα, να επισημάνει την ιστορική και καλλιτεχνική αξία ενός διαχρονικού και παγκόσμιου εικαστικού ρεύματος που περιλαμβάνει πολύτιμους εκπροσώπους και στην Ελλάδα.  


Στην έκθεση συμμετέχουν σημαντικοί ιστορικοί αλλά και σύγχρονοι Έλληνες εκπρόσωποι της Ναΐφ τέχνης, άλλοι αυτοδίδακτοι αλλά εξαιρετικά ταλαντούχοι και άλλοι με σημαντική καλλιτεχνική παιδεία και πορεία, που επέλεξαν την πηγαία αυτή έκφραση και γραφή για το σύνολο ή μέρος του εικαστικού έργου τους. 

Τα έργα της έκθεσης στη Γκαλερί Σκουφά, εστιάζουν στην ελληνική ιστορία, τη μυθολογία, το θέατρο σκιών και το παντοδύναμο σύμπαν του Καραγκιόζη, και ακόμη, στην παράδοση και την καθημερινή ζωή στην πόλη και την ύπαιθρο: μυθολογικές σκηνές και ελληνικές περιπέτειες ανδρείας, πανηγύρια στην ύπαιθρο και γεωργικές ασχολίες, πορτραίτα, ρομαντικές αστικές μνήμες, ειδυλλιακά εξοχικά και θαλασσινά τοπία, αποδίδονται με αυθόρμητη παραστατική και αφηγηματική γλαφυρότητα, συνθέτοντας ένα εύγλωττο πολύχρωμο και παλλόμενο πανόραμα με ιστορική, λαογραφική και σύγχρονη αισθητική αξία. 

Στην έκθεση «ΟΙ ΝΑΪΦ» παρουσιάζονται έργα των παλαιοτέρων:
Θεόφιλου, Πέτρου Κάτσα, Μποστ, Μαρίας Πωπ, Σικελιώτη, Σωτήρη & Ευγένιου Σπαθάρη, Χαρίδημου,  Ίριδας Χαραμή,  Έρσης Χατζημιχάλη & Νίκου Χριστόπουλου. 

Με σύγχρονα έργα τους συμμετέχουν οι:
Γιάννης Αμοργιανός, Νίκη Ελευθεριάδη, Σοφία Καλογεροπούλου, Τάσος Μαντζαβίνος, Καίτη Μαυρομάτη, Θανάσης Μπακογιώργος, Ρούλη Μπούα, Ιωάννα Ξέρα, Γιάννης Παπαδόπουλος & Μανούσος Χαλκιαδάκης. 

Παρουσιάζονται επίσης παλαιά λίθινα και κεραμικά έργα των αδελφών Σκλάβαινα και της Ήρας Τριανταφυλλίδη.

Εγκαίνια:  Σάββατο 19 Νοεμβρίου 12.00 - 16.00
Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 15 Νοεμβρίου –  Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ,  Σκουφά 4, Κολωνάκι, 10673
Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Τετ-Σαβ 10:00-15:30, Τρ-Πεμ-Παρ: 10:00-15:30 & 17:30-21:00