8 Νοε 2016

Στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» 8-13 Νοεμβρίου


Τρίτη 8 Νοεμβρίου: «Ρίξε μου μια γλυκειά πενιά»
Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, στις 22.00, το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» μας προσκαλεί να περάσουμε ένα όμορφο βράδυ με αγαπημένα ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά τραγούδια, ακούγοντας τις πενιές των μπουζουκιών του Τάσου Παπαδημητρίου (Τασέα) και του Θοδωρή Πετρόπουλου. Μαζί τους στην κιθάρα και το τραγούδι η Ράνια Γκικοπούλου.
Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 3,00 ευρώ/άτομο. 
 
 
 
 
 
 
 
Τετάρτη 9 Νοεμβρίου: Οι «Rebetien» στο «Πέραν»
Από την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, και κάθε Τετάρτη στις δέκα και μισή το βράδυ, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», οι «Rebetien» (Φώτης Βεργόπουλος-μπουζούκι/τραγούδι, Κωστής Κωστάκης-κιθάρα/τραγούδι, Αυγερινή Γάτση-ακορντεόν/πιάνο/τραγούδι και Γιάννης Ζαρίας-βιολί/μπαγλαμάς) μας ταξιδεύουν στην περίοδο του μεσοπολέμου με τραγούδια και σκοπούς από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Ο Γιάννης Ζαρίας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Επί μακρά σειρά ετών δραστηριοποιείται ως βιολιστής στο χώρο του ρεμπέτικου, της λαϊκής, παραδοσιακής, έντεχνης και, γενικότερα, της ελληνικής μουσικής. Είναι διπλωματούχος κλασικού βιολιού. Σπούδασε τζαζ μουσική στο Conservatorium van Amsterdam της Ολλανδίας. Είναι διδάκτορας της ειδίκευσης βιολιού του τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς, επίσης, διδάσκων βιολιού στο ίδιο τμήμα. Ακόμη, είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχ/κών και Μηχ/κών Η/Υ του Ε.Μ.Π.
Η Αυγερινή Γάτση γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των 8 ετών. Είναι απόφοιτη του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Παλλήνης. Επί τρία χόνια, παρακολούθησε μαθήματα τροπικής μουσικής στο Ωδείο Αθηνών με τον Χρίστο Τσιαμούλη και νέυ με τον Χάρη Λαμπράκη Τώρα φοιτά στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Έχει, επίσης, παρακολουθήσει σεμινάρια στο μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» του Ross Daly.
Ο Φώτης Βεργόπουλος γεννήθηκε το 1988 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, αλλά μεγάλωσε στην Κορώνη Μεσσηνίας. Με τη μουσική ασχολήθηκε από πολύ μικρός, με την έμμεση παρακίνηση του πατέρα του, ο οποίος υπήρξε μέλος της «Απόδημης Κομπανίας» στη Μελβούρνη. Μετά το λύκειο, έφυγε πάλι για την Αυστραλία, όπου σπούδασε πολιτικός μηχανικός, ενώ παράλληλα άρχισε να ασχολείται πιο σοβαρά με το μπουζούκι, εμφανιζόμενος σε διάφορα φεστιβάλ εκεί, με το μουσικό του σχήμα. Από το 2013 μένει μόνιμα στην Αθήνα.
Ο Κωστής Κωστάκης γεννήθηκε το 1986. Η πρώτη του επαφή με την κιθάρα έγινε στην ηλικία των οκτώ ετών, πρώτα με την κλασική, όπου παρακολούθησε μαθήματα σε ωδείο για πέντε χρόνια, μαζί με θεωρητικά, και ύστερα, τα χρόνια της εφηβείας, με την ηλεκτρική, σχηματίζοντας μαθητικά γκρουπάκια με φίλους. Τα ρεμπέτικα και τα σμυρναίικα τον ακολουθούσαν πάντα σαν άκουσμα, μέσω του πατέρα του, που ασχολείται ερασιτεχνικά με το ακορντεόν. Εργάζεται επαγγελματικά ως μουσικός από 18 ετών.
Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 3,00 ευρώ/άτομο.
 
 
 
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου: Στέλιος Βαμβακάρης – Νίκος Τατασόπουλος  «Από γενιά σε γενιά…»
Σπουδαίοι γιοι σπουδαίων πατεράδων, ο συνθέτης Στέλιος Βαμβακάρης και ο σολίστας Νίκος Τατασόπουλος κουβαλούν αναπόφευκτα μέσα τους το μεγαλείο του Μάρκου Βαμβακάρη, του «Πατριάρχη» της ελληνικής λαϊκής μουσικής, και του Γιάννη Τατασόπουλου, του «καλύτερου μπουζουξή μας», όπως είχε πει ο Βασίλης Τσιτσάνης. Πατώντας σε όσα διδάχτηκαν από εκείνους, διαμόρφωσαν το δικό τους μουσικό ύφος, χάραξαν το δικό τους δρόμο και εξελίχθηκαν σε μορφές μοναδικές του σύγχρονου μουσικού στερεώματος. Ωστόσο, όσα έμαθαν κοντά τους, αλλά και όσα ανακάλυψαν μόνοι τους αργότερα στην πορεία τους, όλη αυτή την πολύτιμη γνώση, θέλουν να τη διαδώσουν και να την «κοινωνήσουν» στον κόσμο.
Με έρεισμα αυτή την ανάγκη τους να «φανερώσουν την ψυχή τους με τις νότες, όταν παίζουν», πλαισιωμένοι από εξαιρετικούς μουσικούς, έφτιαξαν ένα μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια των πατεράδων τους, δικά τους, αλλά και άλλων αξιόλογων δημιουργών, και θα το παρουσιάζουν από την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη, στις 22.30, στη σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης». Μαζί τους η σημαντική λαϊκή φωνή Εβελίνα Αγγέλου, η Αθηνά Λαμπίρη (κιθάρα- τραγούδι), ο Γιάννης Νιάρχος (μπαγλαμάς-τραγούδι) και ο Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν).
Ο Στέλιος Βαμβακάρης είναι ο δευτερότοκος γιος του Μάρκου Βαμβακάρη. Από δώδεκα ετών εργάζεται επαγγελματικά στο πλευρό του πατέρα του. Συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, αλλά και της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής. Είναι από τους πρώτους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στο μπλουζ και το ρεμπέτικο. Γράφει τραγούδια, σε στίχους δικούς του, του πατέρα του αλλά και σημαντικών ποιητών και στιχουργών, με ιδιαίτερα προσωπικό στυλ, «παντρεύοντας»  τα καραντουζένια με τα μπλουζ. Το καινοτόμο μουσικό ύφος του είναι αναγνωρισμένο διεθνώς.
Ο Νίκος Τατασόπουλος γεννήθηκε στις Η.Π.Α. Ξεκίνησε να παίζει μπουζούκι και να εμφανίζεται δημόσια με τον πατέρα του –το βιρτουόζο και συνθέτη Γιάννη Τατασόπουλο- από την ηλικία των τριών ετών. Έχει σπουδάσει, επίσης, κλασικό πιάνο και τζαζ κιθάρα. Η τεχνική του θεωρείται σχολή για Έλληνες και ξένους. Έχει εμφανιστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Ηχογραφεί και διδάσκει μουσική. «Πλέκοντας» αριστοτεχνικά τη ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική μας με δυτικά ακούσματα, αποδεικνύει με το ύφος και την τεχνική του ότι η μουσική δεν έχει σύνορα, ότι είναι η κοινή γλώσσα όλων των ανθρώπων.
Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο.
 
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου: Σόλων Λέκκας-Κατερίνα Τσιρίδου  «Κατά Μάρκον…»
Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στις έντεκα το βράδυ, ο Σόλων Λέκκας έρχεται στο «Πέραν το καφέ αμάν της πόλης», σε ένα πρόγραμμα που «ευαγγελίζεται» τον Μάρκο Βαμβακάρη, μέσω του οποίου επιβεβαιώνεται ότι το ρεμπέτικο αποτελεί οργανική και αδιάσπαστη συνέχεια της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Ο Μάρκος μπορεί να θεωρηθεί «γέφυρα» ανάμεσα στο σμυρναίικο και το ρεμπέτικο τραγούδι. Έτσι, η αυθεντική και ιδιαίτερη ερμηνεία του Λέκκα, που αγαπά πραγματικά τη μικρασιάτικη μουσική, αποτελεί δέσμευση για να διατηρηθεί ανόθευτος ο διαχρονικός παραδοσιακός μας πλούτος.
Μαζί του η Κατερίνα Τσιρίδου στο τραγούδι, ο Αντώνης και ο Θοδωρής Ξηντάρης στο μπουζούκι και ο Νίκος Πρωτόπαπας στην κιθάρα.
Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο.
 
Σάββατο 12 Νοεμβρίου: «Γλέντι από το χθες στο σήμερα»
Από το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, και κάθε Σάββατο, στις έντεκα το βράδυ, το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», με το αυθεντικό, «αλλοτινό» του περιβάλλον μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα εκείνων των παλιών, ωραίων εποχών με τα παροιμιώδη, αξέχαστα γλέντια και γίνεται συνδετικός κρίκος που ενώνει το χθες με το σήμερα με τραγούδια και σκοπούς που συντρόφεψαν ολόκληρες γενιές.
Οι νέοι, ταλαντούχοι μουσικοί της πλήρως ανανεωμένης επταμελούς ορχήστρας του «Πέραν» μας μεταδίδουν το κέφι και τη ζωντάνια τους, προσκαλώντας μας να διασκεδάσουμε και να χορέψουμε μπάλλους, σούστες και συρτά, χασάπικα, ζεϊμπέκικα και τσιφτετέλια, σε ένα επιλεγμένο με ιδιαίτερη φροντίδα πρόγραμμα, με ελληνικά και τούρκικα τραγούδια, που αγκαλιάζει όλες τις μουσικές περιόδους, ταξιδεύοντας στην Πόλη και τη Σμύρνη, στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, στα σοκάκια του Πειραιά και της παλιάς Αθήνας…
Την ορχήστρα αποτελούν οι: Ροδή Γκιούλ - τραγούδι, Ρία Ελληνίδου - τραγούδι, Ανδρέας Ανδρέου - ούτι/μπουζούκι/τραγούδι, Ηλίας Μαντικός - κανονάκι/τραγούδι, Ορέστης Μαυρόπουλος – βιολί, Απόστολος Καρποντίνης - λαούτο/κιθάρα/τραγούδι, Λουκάς Μεταξάς - κρουστά.
Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο.
 
Κυριακή 13 Νοεμβρίου, μεσημέρι: Σόλων Λέκκας-Μάνος Κουτσαγγελίδης  «αμάν, αμάν, αμανέ…»
Ο Σόλων Λέκκας συναντά τον Μάνο Κουτσαγγελίδη στη μουσική σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στις 15.30. Μαζί τους ο Κυριάκος Γκουβέντας στο βιολί και ο Κώστας Σιδερής στο λαούτο.
Ο σπουδαίος αμανετζής από τη Μυτιλήνη, «θέλει να τραγουδά αυτά τα τραγούδια τα μικρασιάτικα, τα παλιά». Είναι ερασιτέχνης, επειδή ακριβώς αγαπά πραγματικά την τέχνη που υπηρετεί. Είναι αυτοδίδακτος, γιατί «ο αμανές δε διδάσκεται, τον έχεις μέσα σου». Είναι αυθεντικός. Η ιδιαιτερότητα της φωνής του, το εύρος της και το συναίσθημα που την πλημμυρίζει συγκινούν ακόμη και εκείνους που δεν έχουν ασχοληθεί τόσο με το παραδοσιακό τραγούδι. Η απλότητα και η αμεσότητά του κερδίζουν ακόμα και το πιο δύσκολο κοινό.
Ο Μάνος Κουτσαγγελίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική σε ηλικία οκτώ ετών. Στα δεκαεπτά του, ήδη διδάσκει παραδοσιακή μουσική και όργανα στο Ωδείο Αλεξανδρούπολης. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στη μουσική από διάφορους φορείς. Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον Χρόνη Αηδονίδη, την Ξανθίππη Καραθανάση, την Νίτσα Τσίτρα κ. ά.
Ο Κυριάκος Γκουβέντας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στη μακρόχρονη πορεία του έχει μελετήσει σε βάθος την ελληνική παραδοσιακή μουσική, με αποτέλεσμα να μπορεί να την προσφέρει πλουσιοπάροχα στο κοινό ως μουσικός και στους μαθητές και φοιτητές του ως δάσκαλος. Συνεργάζεται με τους πιο σημαντικούς μουσικούς και διδάσκει την ελληνική παράδοση του βιολιού σε Τ.Ε.Ι., ωδεία, αλλά και σε μεγάλα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ο Κώστας Σιδερής κατάγεται από τη Νάξο. Σπούδασε Βυζαντινή μουσική με δάσκαλο τον Λυκούργο Αγγελόπουλο, ενώ φοίτησε στο «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής μας Μουσικής» με δάσκαλο τον Σίμωνα Καρά, για 4 χρόνια. Διδάσκει ταμπουρά, πολίτικο λαούτο και λαούτο στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης, Ασχολείται με την έρευνα και την καταγραφή των δημοτικών μας τραγουδιών, χορών και εθίμων με πιτόπιες καταγραφές. Έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς και συνθέτες δισκογραφικά και σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό,
Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος.
Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο. (Παιδιά έως 12 ετών χωρίς επιβάρυνση εισιτηρίου.)
 
Κυριακή 13 Νοεμβρίου, βράδυ: PoLiS ENSEMBLE: Λόγιες μουσικές και τραγούδια της Ανατολικής Μεσογείου
Λόγιες μουσικές, λαϊκούς σκοπούς και τραγούδια της Ανατολικής Μεσογείου θα παρουσιάσουν στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» οι PoLiS ENSEMBLE, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στις 21.30, μαζί με ένα πολύ ιδιαίτερο καλεσμένο, τον Χρίστο Τσιαμούλη. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- μελωδίες από τη Βυζαντινή, Οθωμανική και Αραβική έντεχνη μουσική παράδοση, με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού.
Το μουσικό σχήμα POLIS Ensemble ιδρύθηκε το Δεκέμβρη του 2011 (αρχικά ως «Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής ΠΟΛΙΣ») στην Αθήνα. Η λέξη «πόλις» προσπαθεί να φωτογραφίσει τα αστικά κέντρα της ανατολικής μεσογείου, η μουσική των οποίων ποτέ δεν έπαψε να εμπνέει τα μέλη του ομώνυμου μουσικού συνόλου. Το συγκρότημα έχει να επιδείξει έναν σημαντικό αριθμό συναυλιών, τόσο στην Αθήνα (Πέραν, Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Ωδείο Αθηνών, Κινηματοθέατρο Αλέκα), όσο και σε διάφορα μουσικά φεστιβάλ της Ελλάδας (Πάτμος, Σάμος, Πάτρα, Καστοριά, Αγαθονήσι, Κύθηρα).
Κατά την πενταετή του πορεία, το μουσικό σχήμα είχε την χαρά και την τιμή να συμπράξει με την Πολυφωνική Χορωδία Πατρών, καθώς και με εξαιρετικούς καλλιτέχνες (Χρόνης Αηδονίδης, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Νεκταρία Καράντζη, Αρετή Κετιμέ, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Θεοδοσία Στίγκα).
Τον Απρίλιο του 2015, το POLIS Ensemble διασκεύασε και ηχογράφησε μαζί με τον Ζαχαρία Καρούνη μια υπέροχη αρμένικη μελωδία σε στίχους του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου και τίτλο «Απ’ τον έρωτα στον Αχέροντα».
Αυτόν τον καιρό, οι Νίκος Παραουλάκης (νέυ), Γιώργος Κοντογιάννης(λύρα, κρουστά), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι, τραγούδι), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (πολίτικο λαούτο, τραγούδι), Θεόδωρος Κουέλης (κοντραμπάσο) και Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά) ηχογραφούν το πρώτο άλμπουμ της μπάντας.
Ηχοληψία: Θοδωρής Θεοχαρόπουλος
Είσοδος: 5,00 ευρώ/άτομο.
 
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896
                 
«Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης»
Λεωφόρος  Δεκελείας 20,  Νέα Χαλκηδόνα
http://www.peran.gr