26 Απρ 2016

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΄΄ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ΄΄



Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ
ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΄΄ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ΄΄ !!!


ΟΜΙΛΙΑ

΄΄ Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ΄΄
ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Το Ίδρυμα ΄΄Το Σπίτι του ηθοποιού΄΄ στα πλαίσια των πολιτιστικών
και εκπαιδευτικών του δραστηριοτήτων με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια παρουσιάζει την ομιλία του κυρίου Σπύρου Μερκούρη διευθυντή – συντονιστή
της Α΄ Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Αθήνα 1985 και Προέδρου του Δικτύου
 όλων των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης

την Δευτέρα 9 Μαίου στις 8 το βράδυ.

Η ομιλία κλείνει με την μαγευτική φωνή της Αλεξάνδρας Γκράβα σοπράνο
στην όπερα της Βιέννης,  σε τραγούδια των  αγαπημένων μας  Ζωρζ Μουστακί - Μίκη Θεοδωράκη -  Μάνου Χατζιδάκι .

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

*Ίδρυμα ¨ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ¨
Παναθηναίων 5 & Αλκαμένους 175, Κ. Πατήσια
Τηλ. 210 5226132 & 210 5226134
(Στάση Μετρό Πλ. Αττικής – Στάση Ηλεκτρικού Αγ. Νικόλαος)

     Είσοδος Ελεύθερη με προαιρετική εισφορά στο κουμπαρά του Ιδρύματος.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Μερκούρης Σταμ. Σπυρίδων

Ο Σπύρος Μερκούρης, σκηνοθέτης και παραγωγός κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, γεννήθηκε το 1926 στην Αθήνα.
Γονείς του ήταν ο πολιτικός, βουλευτής και υπουργός Σταμάτης Μερκούρης και η Ειρήνη Λάππα, αδελφή του η Μελίνα Μερκούρη και παππούς του ο Σπύρος Μερκούρης, για πολλά χρόνια Δήμαρχος Αθηναίων.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.Στη διάρκεια της κατοχής έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση. Μέλος της νεολαίας της ΕΠΕΚ, μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας στη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Οργάνωσε περιοδεία της αδελφής του Μελίνας Μερκούρης σε 14 χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα (Μάρτης – Απρίλης 1968). Χρημάτισε Σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού (1981 - 1989), συντονιστής της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (Αθήνα 1985), μέλος της Επιτρόπης των Συντονίστων του Ευρωπαικού Πολιτιστικού Δικτύου για τις πόλεις της Ευρώπης. Με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το Υπουργείο Πολιτισμού Εκθέσεις που πρόβαλαν τον Ελληνικό πολιτισμό στην ενιαία πορεία του από την αρχαιότητα ως σήμερα, όπως η Ελλάδα και η θάλασσα, η Δημοκρατία και η κλασσική παιδεία, η προβυζαντινή και βυζαντινή τέχνη, Μυκηναική εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων στην Αναγέννηση, η Ανθρώπινη μορφή στην πρώιμη ελληνική τέχνη, Μυκηναική Έκθεση, το Πνεύμα και το Σώμα κ.α, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με το Βυζαντινό Μουσείο κλπ. Συμμετέσχε σε ελληνικές και ξένες παραγωγές, όπως στις ταινίες ΄΄Ο Χριστός ξανασταυρώνεται΄΄ , ΄΄Ποτέ την Κυριακή΄΄ κ.ά. Γύρισε τις τηλεοπτικές ταινίες ΄΄Οι ποιητές τραγουδούν την Ελλάδα΄΄, ΄΄Ταξιδεύοντας στο μύθο και στο χρόνο΄΄, ΄΄ Η πολιτιστική κληρονομιά του Ωνάση΄΄ και σειρά τηλεοπτικών ταινιών για το Βυζάντιο.