27 Μαρ 2012

Συνάντηση Ελλήνων δημιουργών στην Ελευσίνα

Έλληνες δημιουργοί που έχουν συμμετάσχει στα Ελευσινιακά δρώμενα καταθέτουν τις εμπειρίες τους και ανταλλάσουν απόψεις για την ανάγκη ύπαρξης των θεσμών πολιτιστικής δημιουργίας και την προοπτική τους τη Δευτέρα 2 Απριλίου στις 7:30μ.μ στο "cafe ΚΥΚΕΩΝ" απέναντι από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας.
    ΘΕΜΑ:
    "Θεσμοί, καλλιτεχνική δημιουργία και η Ελευσινιακή εμπειρία" .
 Συμμετέχουν οι:
Βασίλης Παπαβασιλείου, θόδωρος Τερζοπουλος (θέατρο)
Χρήστος Δήμας, Νίκος Κούνδουρος, Φίλιππος Κουτσαφτης (κιν/φος)
Διοχάντη, Βάνα Ξένου, Λίζη Καλλιγά, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Μάριος Σπηλιόπουλος (εικαστικοί)
Μαρία Μαραγκού, Μαργαρίτα Πουρνάρα (δημοσιογράφοι)
Πόπη Παπαγγελή (αρχαιολόγος)
Γιώργος Τσουκαλάς δήμαρχος Ελευσίνας, Γαβριήλ Καμπάνης αντιδημαρχος
  Συντονίζουν: Γιώργος Σκιάνης, Ανδρέας Μοναχολιάς
   
Ο Ελευσίνιος τόπος στάθηκε η αφορμή τα τελευταία χρόνια ώστε να συναντηθούν Έλληνες καλλιτέχνες από  όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και να χρησιμοποιήσουν το χώρο σαν σκηνικό προβολής ή σαν πρωταρχική ύλη της παραγωγικής τους σκέψης.
   
Η πόλη σήμερα, ζώντας ανάμεσα στην αισχυλειακή της καταγωγή, τις δονήσεις  των Ελευσινίων μυστηρίων και τη βιομηχανική περιπέτεια των νεότερων χρόνων, αναζήτησε την έξοδο στο φως, προβάλλοντας ότι κρυμμένο είχε σκεπάσει η σκόνη του παρελθόντος.
   
Μαζί με έλληνες δημιουργούς, τωρινούς συνομιλητές της πόλης, χτίζει μια νέα ταυτότητα, ένα νέο μέλλον, που ανταποκρίνεται στο βάθος της ιστορίας της και τα τελευταία χρόνια έχει δώσει ένα ξεχωριστό στίγμα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου .
Η πόλη της Ελευσίνας, ένας μικρόκοσμος της χώρας που συναντάται ούτως ή άλλως σε ένα ακόμα μεγαλύτερο διεθνοποιημένο περιβάλλον, κοινωνικά, πολιτισμικά, περιβαλλοντικά, οπλίζεται με εμπειρίες και δράσεις που σκοπό έχουν να την αναδείξουν σε μια πόλη του κόσμου.
Ο Αισχύλος, οι αρχαιότητες, ο σύγχρονος πολιτισμός δε μπορoύν να περιοριστούν σε ένα κλειστό σύστημα γεωγραφικών ιδεών, αλλά είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να στηρίζεται η μελλοντική της προοπτική, που αναζητά το αντίστοιχο ισοδύναμο στο σήμερα.
   
Ο πολιτισμός, κυρίως στις μέρες μας, ως ατομική και ως θεσμική λειτουργία αποτελεί τη δυναμική διέξοδο στο μέλλον της κοινωνίας και η σοβαρή ενασχόληση μαζί του δημιουργεί ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας, χρήσιμο για τις οικονομίες του μεταβιομηχανικού τοπίου. Κυρίως, όμως, δημιουργεί φαινόμενα και συνθήκες για το πως οι άνθρωποι μπορούν να δουλεύουν μαζί, να διαπραγματεύονται και να ξεπερνούν μαζί τις δυσκολίες με επιτυχία. Η τέχνη, ούτως ή άλλως, εκείνη η τέχνη που άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου και δεν υπέκυψε στις ευκολίες της εποχής, ξεπερνάει τα όρια της ατομικής επιθυμίας και γίνεται ένα ουμανιστικό φαινόμενο, που ανήκει σε όλους.
Η συζήτηση που οργανώνεται με τους Έλληνες δημιουργούς, έχει να κάνει με την ανάγκη να δηλωθεί η σπουδαιότητα του καλλιτεχνικού φαινομένου στη δυναμική ζωή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της πόλης της Ελευσίνας, που τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει στρατηγικά, δημιουργώντας μια σημαντική προίκα για το μέλλον αυτού του τόπου.
Επικοινωνία : τηλ 2105545401 , www.cyceon.gr, info@cyceon.gr